Együttélés egy perfekcionistával

Sokféle ember van, akivel nem túl jó együtt élni. Ilyen a perfekcionista is. Neki soha semmi nem elég jó, nem elég tiszta, rendes, precíz, tökéletes. Neki egyetlen pasi/nő sem elég szép, okos, gazdag. Ha párkapcsolatba lép valakivel, azt folyton kritizálja, tanítja, kijavítja. Olyan az élet mellette, mintha folyton vizsgázna az ember.

perfekcionista

Milyen ember a perfekcionista?

Szomorú és gyakran depressziós. Nemcsak a párjával és a környezetével elégedetlen, hanem mindenekelőtt önmagával. Olyan mércét állít önmaga és mások elé, amit képtelenség megugrani. Nem csak a munkában várja el a tökéletest, de az élet minden területén komoly elvárásai vannak. Örömöt és elégedettséget ritkán vagy sohasem érez, mert bármiről is legyen szó, az lehetne még jobb. Kifelé úgy tűnik, hogy rendkívül szigorú (ez elriasztja tőle az embereket), és nagyon tökéletes, hiszen mindent kitűnően csinál. A munkatársai, családtagjai ezért aztán mindent ráhagynak, végezze el ő. Emiatt gyakran válik kimerültté, és kihasználtnak is érezheti magát.

Ugyanakkor legbelül rettenetesen fél. Retteg a kudarctól, a bukástól, a kritikától. Úgy érzi, hogy nem szabad hibáznia, mert akkor mások nem tartják majd szerethetőnek, mert kiderül, hogy nem tökéletes. Így aztán az élete kétségbeesett küzdelem azért, hogy elnyerje mások elismerését. A helyzetének azonban az a paradoxona, hogy a viselkedésével valójában eltaszítja magától az embereket. Kifelé úgy tűnik, hogy rendkívül magabiztos, odabent viszont kétségbeesetten éhezik az elismerésre, egy jó szóra, mert nincs belső önbecsülése, a környezetétől várja az elismerést. Soha nem elégedett a saját eredményével, ezért folyamatosan szorong, szégyen és bűntudat gyötri, folyamatosan egyre nagyobb és nagyobb teljesítményt vár el magától. Sokan közülük étkezési zavarokkal küzdenek, de soha nem ismernék be. Azt állítják, hogy csak diétáznak, egészségesen étkeznek, azért sportolnak ilyen sokat, mert igénylik a testmozgást. Természetesen a testükkel, a külsejükkel is elégedetlenek.

 

A perfekcionista a kapcsolataiban

Kevés barátja van, mert senki nem üti meg a mércét, nehezen talál társat, mert ő a tökéletest keresi. Ha talál is valakit, hamar tönkremegy a kapcsolat, mert az örökös kritikájával, tanácsaival lerombolja a másik önbizalmát. A párja hamarosan ostobának, szerencsétlennek, tehetetlennek érzi magát mellette. A perfekcionista meg van győződve róla, hogy mindent ő tud a legjobban elvégezni, ezért aztán képtelen bármilyen feladatot is átengedni másnak, hiszen a másik úgyis csak elrontaná. A környezete gyakran idegenkedik tőle, mert rendkívül szigorúnak és ítélkezőnek látják. Joggal, hiszen mindig mindenről megvan a véleménye, és az többnyire lesújtó. A körülötte élő emberek ettől elbizonytalanodnak, hiszen tisztában vannak vele, hogy a perfekcionista őket is megítéli, és soha, de soha nem lesznek képesek megütni a mércét. Ezért aztán nem szívesen kerülnek közel hozzá, lehetőleg tisztes távolságból elkerülik, esetleg kihasználják. Nagyon nehéz a közelében élni, a családtagjának lenni.

 

Mit lehet tenni?

Ha perfekcionista személlyel élsz közeli kapcsolatban, akkor a legfontosabb lépés, hogy megértsd: nem csak te szenvedsz az örökös kritikájától, ítéleteitől, hanem ő is szenved ettől. Saját magát ugyanolyan szigorú mércével méri, mint téged. Ha meglátod a kemény, szigorú külső mögött az esendő, szeretetre vágyó embert, akkor könnyebb őt elfogadni. Fontos, hogy tudd: bármilyen hihetetlennek is tűnik: önbizalomhiánnyal küzd, folytonos megerősítésre, dicséretre vágyik. Nagyon nehéz rávenni őt arra, hogy segítséget kérjen, hiszen ő nem tartja magát betegnek, segítségre szorulónak. Pedig a legjobb, amit tehetünk vele, ha rábeszéljük arra, hogy kérjen szakmai segítséget. Erre akkor van a legnagyobb esély, ha éppen kudarcot vallott, vagy tönkrement egy kapcsolata.

Ha szeretnél beszélgetni erről a témáról, várlak egy párkapcsolati coachingra!

Kövess a facebookon is, ahol minden nap újabb és újabb érdekességeket olvashatsz párkapcsolati témában!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük