Első szex egy új kapcsolatban – de mikor?

Ágyba bújni egy új partnerrel sokak számára rizikós dolog: mi van, ha nem leszek neki elég jó? Mi van, ha túl sokáig húzom az időt, és a másik elunja  a várakozást? Jó lenne erre egy szabály, ugye?

Jó lenne egy szabály

Jó lenne a fenti kérdésekre egyértelmű választ adni. Pár évvel ezelőtt az egyedülálló nők körében tartotta magát a 3 randi szabály, miszerint ha tetszik a pasi, akkor legkésőbb a 3. randi során feküdj le vele, különben faképnél hagy. Azt gondolom, hogy ez azért nem olyan egyszerű, hogy egyértelmű szabályt lehessen felállítani ezekre a helyzetekre. Több kérdést is érdemes körüljárni, amikor azon gondolkozol, eljött-e az ideje, hogy az új partnereddel ágyba bújjatok. A válasz több tényezőn múlik.

  • Fiatal vagy és tapasztalatlan, vagy már több kapcsolatod is volt, így magabiztos vagy az ágyban?
  • Esetleg épp romokban hever az önbecsülésed, és tele vagy szorongással azzal kapcsolatban, hogy elég jó pasi/nő vagy-e?
  • Elfogadott számodra a házasságon kívüli szex, vagy komoly elkötelezettségre van szükséged ahhoz, hogy ez szóba jöhessen?

Ezt mind vedd számításba, mert nem érdemes az elveid, megérzéseid, érzelmi felkészültséged ellenére dönteni.

 

Figyelj a hormonjaidra!

A szexuális együttlét során oxitocin szabadul fel a szervezetben, ami a kötödésért felel. Ez azt jelenti, hogy ha lefeküdtél valakivel, ráadásul élvezted is, azon kaphatod magad, hogy az érzelmeid sokkal többet változtak, mint számítottál rá. Vagyis ez azzal a veszéllyel jár, hogy beleszeretsz a tegnap este még alkalminak gondolt partneredbe. Ez persze jól jön, ha az új partner kedves, rendes ember, és te eddig rendre olyanokat választottál, akik rosszul bántak veled. Ám ha olyasvalakivel randizol, aki már az ismerkedés elején kikötötte, hogy nem akar elkötelezett kapcsolatot, akkor könnyen csapdában találhatod magadat: elkezdhetsz kötődni valakihez, aki nem akar téged. Érdemes tehát ezt szem előtt tartani, amikor döntést hozol.

 

Szex és a kötődési stílusunk

Érdemes a kérdést aszerint is megvizsgálni, hogy milyen a saját és milyen a partnerem kötődési stílusa.

A biztonságosan kötődő nem retteg a közelségtől, de sebezhető, és egészséges mértékben tart a csalódástól. Ő általában szoros, elkötelezett kapcsolatot keres, és élvezetes, szórakoztató dolog számára a szex. Neki egyetlen rizikóval kell számolnia: hűségből kitart egy szexuálisan nem kielégítő partner mellett.

A szorongó kötődési stílusú ember retteg a visszautasítástól, és nagyon erősen vágyik az elfogadásra. A szorongó nők gyakran csak eltűrik a szexet, a szexuális kapcsolatot az elfogadásért keresik. Ez sajnos aláássa a valódi intimitást, mert számukra a szex csak eszköz, amivel elfogadást akarnak kicsikarni. Ők azok, akik a saját mércéjük szerint sokkal hamarabb lefekszenek a partnerükkel, mint ahogy szerintük itt lenne az ideje, mert attól  félnek, ha ezt nem teszik meg, a férfi elhagyja őket. Náluk az a rizikó, hogy könnyen szexuális kizsákmányolás áldozatai lehetnek, és megfelelésvágyból hajlamosak belemenni a védekezés nélküli együttlétbe.

A szorongó kötődési stílusú férfi számára a szexuális együttlét is szorongató. Izgul amiatt, hogy megfelel-e a nőnek, könnyen magára veszi, ha nem működik valami az ágyban, és hajlamos tartani tőle, hogy a partnere nem szereti, mert éppen nincs hangulata a szexhez. Számára a szexuális együttlét minősége azonos a kapcsolat minőségével. Kevés szex = rossz kapcsolat, amit lehet, hogy nincs értelme folytatni.

Az elkerülő kötődési stílusú férfiak számára az intimitás minden helyzetben rémisztő, beleértve a szexet is. Számukra a szex a hódítás eszköze, ahelyett, hogy közel kerülnének egyetlen partnerhez, inkább minél több alkalmi társat keresnek, mert így látják visszaigazolva a saját elfogadhatóságukat, sikerességüket. Gyakran megpróbálják szexszel helyettesíteni az érzelmi kapcsolatot, és előnyben részesítik a pornót és az önkielégítést.Lehet, hogy szexuálisan aktívak, de nagyon magányosak.

Elkerülő nők kerülhetik a szexet is, mert ez az intimitás lehetőségével fenyeget,ami nagyon ijesztő számukra. Az együttlétet kellemetlennek, kínosnak élik meg, viszolyognak a közelségtől, így aztán a szex nem is élvezetes számukra.

Ha az első szexuális együttlét idejét fontolgatod, érdemes tehát elgondolkodnod azon is, hogy melyik kötődési stílusba tartozol, és mérlegelni az egyes típusokra jellemző kockázatokat is. A kötődési stílusokról itt olvashatsz még bővebben.

Ha elakadtál a társkeresésben, nézd meg, hogyan tudok segíteni neked!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen érdekes bejegyzésről sem!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük