Sajnos ritkán élünk a jelenben: inkább abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy ha szorgalmasan dolgozunk, sok pénzt keresünk, akkor majd nyáron egy hétre elmehetünk nyaralni, és akkor élvezni fogjuk az életet. 7 napig a 365-ből. A maradékot kínkeserves munkával töltjük. Azt javaslom, fordítsuk meg az arányt!

 

pillanat élvezete

3. számú boldogságfokozó gyakorlat: Tanuld meg élvezni a jelen pillanatot!

 

Az a baj, hogy általában csak készülünk a boldogságra. Majd ha felvesznek ebbe a suliba/munkahelyre, majd ha sokkal többet keresek, majd ha lesz párom, gyerekem, kutyám, macskám, majd ha nyugdíjas leszek, akkor végre boldog lehetek. Aztán amikor bekövetkeznek a fenti események, örülünk neki néhány napig, hétig, jobb esetben hónapig, és jön a következő „majd ha”. Az életünk pedig elment.

 

 

Emlékezz a boldog pillanatokra!

A kutatók szerint a boldogság egyik legfontosabb összetevője az a képesség, hogy élvezni tudjuk az életünk pozitív eseményeit. Az a jó, hogy ezt az élvezetet kiterjeszthetjük a múltra, azaz visszamenőleg is élvezhetjük életünk boldog pillanatait belső mozizás formájában. Javaslom, hogy gyűjts össze az életedből 8-10 olyan pillanatot, napot, amikor nagyon boldog voltál, és indítsd el a belső mozidat! Gondolj vissza arra a napra, éld át újra minden egyes pillanatát, lásd, halld, érezd, szagold az eseményeket! Kitűnő boldogságfokozó gyakorlat egy szürke, álmos, esős estére, amikor úgy érzed, hogy minden egyhangú és borongós. De remek gyakorlat ez kötelező, unalmas elfoglaltságokra, például egy hosszú, semmitmondó értekezletre is.

A pozitív hangulatú emlékezés erősíti bennünk azt az érzést, hogy sikerült elérni az álmainkat, így fokozza az önbecsülésünket, és hatására pozitív képet alkotunk magunkról. Ráadásul ez a fajta nosztalgia önmagában is örömet és élvezetet okoz.

 

pillanat élvezete1

Élj a jelenben!

A jelent úgy élvezhetjük, hogy teljes mértékben benne élünk, tudatosan figyelünk rá, gyönyörködünk benne. Amikor belefeledkezünk egy jó könyvbe, dalba, rácsodálkozunk egy virág szépségére, amikor büszkék vagyunk a kiváló teljesítményünkre vagy egy váratlan sikerünkre. Amikor belekortyolunk egy jó teába vagy kávéba, vagy amikor csak élvezzük, hogy süti az arcunkat a nap. Millió és millió lehetőségünk van arra, hogy élvezzük a pillanatot akár egyetlen nap alatt. Sajnos a nagy rohanásban elszáguldunk ezek mellett a pillanatok mellett. Meg kell tanulnunk hát megbecsülni és élvezni az élet hétköznapi és szürke élményeit is. Ezért a kutatók azt a feladatot adták kísérleti alanyaiknak, hogy naponta néhány percen át élvezzenek valami olyan dolgot, amit máskor csak sietősen elvégeznek. Például a munkanap végét, amikor összepakolnak, egy étkezést, egy zuhanyzást. Jelöljenek ki minden nap egy olyan cselekvést, amit tudatosan meg fognak élni, és élvezzék ezt az élményt!

Az eheti gyakorlatnak azt javaslom, hogy kövessük a kutatók utasítását, és keressünk magunknak naponta legalább egy olyan hétköznapi rutintevékenységet, amit tudatosan ízlelgetve élvezni fogunk. Például időzz el élvezettel a reggelid felett, szívd be a kávé illatát, ízlelgesd a péksütemény ropogósságát! És persze ne felejtsd el megírni kommentben, hogy mire jutottál!

„Élvezd a kis dolgokat, mert lehet, hogy egy nap visszatekintve úgy látod majd, azok voltak a nagy dolgok.” (Robert Brault)

Ha nagyon messze jársz attól, hogy élvezd a pillanat örömeit, és inkább a gondjaid megoldásával foglalkoznál, gyere el egy segítő beszélgetésre, és együtt megkeressük a megoldást! Ne feledd, ha mindent ugyanúgy csinálsz, ahogy eddig, az eredmény is ugyanaz lesz! Gyere, segítek megváltoztatni az életedet!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük