Elvitathatatlan kapcsolati jogaink

Az önbizalomhiánytól szenvedő ember gyakran nem ismeri a jogait. Itt most nem arról beszélek, hogy járatlan a törvényben, hanem hogy nem ismeri azokat az alapvető jogokat, amelyek a kapcsolataiban megilletik. Így aztán nem is tud kiállni magáért.

Jogom van ahhoz, hogy másokkal egyenrangú, intelligens emberként kezeljenek.

Nem kell eltűrnöm, hogy mások a koruk, nemük beosztásuk miatt felettem állónak érezzék magukat, manipuláljanak, megalázzanak. Nem kell eltűrnöm ezt sem a szüleimtől, sem a főnökömtől.

 

Jogom van ahhoz, hogy a tetteimért, viselkedésemért ne kelljen magyarázkodnom, és ne kérjek bocsánatot.

Ha felnőtt és másokkal egyenrangú vagyok, akkor nem kell a viselkedésemet, döntéseimet megmagyaráznom másoknak, hogy aztán ők eldönthessék, hogy helyesen cselekedtem-e vagy sem. Természetesen nekik meg joguk van ahhoz, hogy kifejezzék a viselkedésemmel kapcsolatos véleményüket, de aztán magam dönthetem el, hogy jogosnak érzem-e a kritikájukat vagy sem. Senkinek nincs joga bűntudatot kelteni bennem.

 

Jogom van ahhoz, hogy kifejezzem az érzéseimet, a véleményemet vagy a meggyőződésemet – a megfelelő formában.

Nem kell szégyellnünk magunkat a véleményünk vagy hitbeli, politikai meggyőződésünk miatt.

 

Jogomban áll igent vagy nemet mondani.

Nem vagyok köteles igent mondani csak azért, mert mások ezt várják el tőlem. Viszont mérlegelnem kell, hogy a döntésem milyen eredményt hoz rövid és hosszú távon, és szabadon dönthetek. De senkinek nincs joga ahhoz, hogy manipuláljon vagy erőszakoskodjon velem azért, hogy igent mondjak.

Jogom van ahhoz, hogy megváltoztassam a véleményemet.

Csak az ökör következetes. Az ember folyamatosan változik, és az, amiben tíz éve hittem, ma már lehet, hogy ostobaságnak tűnik. Teljesen normális, ha megváltoztatjuk a véleményünket vagy a döntéseinket.

 

Jogom van hibázni, és felelősséget vállalni a hibáimért.

Nem vagyok félisten, gyakran rontok el dolgokat. Hibázni normális és emberi dolog, emiatt nem kell se hibásnak, se bűnösnek, se butának éreznem magamat. Ha beismerem a hibámat, ezzel gyakran elejét vehetem a konfliktusoknak.

 

Jogom van azt mondani, hogy nem tudom.

Nem kell elhitetnem másokkal, hogy minden kérdésükre tudom a választ, mert így csak nevetséges helyzetbe hozom magamat.

 

Jogom van ahhoz, hogy egyesek ne tartsanak szimpatikusnak.

Bizonyos helyzetekben, kapcsolatokban elkerülhetetlen, hogy szembekerüljek másokkal. A véleményükkel, érdekeikkel, szándékaikkal. Ezekben az esetekben nem fog szimpatikusnak tartani a másik, és ettől még nem dől össze a világ. Nem szabad hagyni, hogy a magunkról alkotott képünk azon alapuljon, hogy mit gondolnak rólunk mások.

Ha elakadtál valahol, nézd meg, hogyan segít neked a coaching!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb érdekesség vár párkapcsolati témában!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük