Ez a 6 dolog jelzi előre, hogy jól választottál társat

A társválasztás időszaka mindig rizikós: vajon, akibe beleszeretek, azzal képes leszek-e majd hosszú távon is együtt élni? Ő vajon képes lesz elköteleződni mellettem? Honnan tudhatom, hogy jól választottam? A pszichológusok szerint van hat dolog, ami előre jelzi, hogy választott társunkkal békében, boldogságban fogunk élni.

1. Megbízható

 

A bizalom a kapcsolat egyik legfontosabb eleme. Érdemes végiggondolni, hogy mi az, ami számodra a partnered megbízhatóságát mutatja. Ide tartozik például a hűség. Ha a partnered a randik során arról mesél, hogy az előző kapcsolataiban rendre félrelépett, legyél óvatos. De a bizalom fontos összetevője az is, hogy a társad mennyire tartja be a szavát, a megállapodásokat, ígéreteket. Ha például arról beszél, hogy mennyi mindent fogtok a jövőben együtt csinálni, de sorozatban lemondja a találkozókat, és napokig nem hív fel, nem ír rád, nincs ideje közös programokra, akkor nincsenek tettek a szavak mögött, aligha lehet bízni benne, számítani rá. Ha pedig nincs bizalom, kapcsolatot sem tudunk építeni rá.

 

2. Intimitás

 

Tartós párkapcsolatban elengedhetetlen, hogy érzelmileg közel érezzem magam a társamhoz, ki tudjam és ki merjem fejezni előtte az érzéseim teljes skáláját. És természetesen ezt ő is meg tudja, meg merje tenni. Egy alakuló párkapcsolatban érdemes azt megfigyelni, hogyan fejezi ki a társam az érzéseit, ez elfogadható-e számomra? Ki tudja-e mutatni a szeretetét, kordában tudja-e tartani a haragját? Te vajon meg mered mutatni előtte az érzéseidet? Nagyon nehéz együtt  lenni valakivel, aki képtelen beszélni az érzéseiről, esetleg konfliktushelyzetekben elnémul, duzzogva elvonul.

Természetesen fontos része az intimitásnak a testi közelség is. Mennyire egyeznek az igényeitek ezen a téren?

 

 

3. A kommunikáció jellemzői

 

Egy alakuló párkapcsolat esetén érdemes megvizsgálni azt is, hogyan kommunikálunk. Kölcsönösen érdeklődtök egymás dolgai iránt? Meghallgatjátok egymást úgy, hogy közben nem nyomkodjátok a telefont? Lehet, hogy az egyik fél folyamatosan azt éli meg, hogy a társa szerint mindent rosszul csinál? Mennyire gyakori köztetek a vádaskodás, kritika, ítélet? Ezekre mindenképp érdemes felfigyelni már a kapcsolat elején, mert ha az első időszakban ez jellemzővé válik, később csak még rosszabb lesz.

 

4. Intellektuális igények

 

Társkeresők szájából a leggyakrabban ezt hallom: „szeretnék felnézni a páromra”. Természetesen az is fontos, hogy a párom büszke legyen rám, tudjon tisztelni – bár ezt ritkábban fogalmazzák meg a társkersők. Vagyis szeretjük megélni azt, hogy a partneremmel együtt többnek, jobbnak élem meg magam. Ha viszont folyamatosan alul maradok a társammal szemben, egy idő után nem érzem majd jól magam.És persze az is nehéz, ha egy társaságban folyamatosan szégyenkezem a párom viselkedése miatt. Úgy is nehéz lesz hosszú távon együtt lenni, ha a párom rendszeresen cikizi az érdeklődésemet, szellemi igényeimet. Nagyon fontos tehát, hogy olyan társat válasszunk, akivel intellektuálisan egy szinten vagyunk.

 

5. Konfliktuskezelés

 

Egy párkapcsolat minőségét nem arról kell megítélnünk, hogy mennyit veszekszünk, hanem arról, hogyan oldjuk meg a konfliktusainkat. Teljesen természetes, hogy két ember között nézeteltérések vannak, ettől még ez lehet csodálatos kapcsolat. Az viszont nagyon nem mindegy, hogyan intézzük a vitákat. Érdemes felfigyelni arra, ha a partnered inkább legyőzni akar, a maga igazát bizonygatja ahelyett, hogy megoldást keresne a konfliktusra. Nehéz együtt lenni olyan emberrel is, aki minden mondatban bántást lát, megsértődik, duzzog. Akkor tud jól működni egy párkapcsolat, ha képesek vagyunk a konfliktusokat mindkét fél számára megnyugtató módon rendezni.

 

6. Hasonlóság

 

A kutatások során kiderült, hogy a tartós, jól működő párkapcsolatokban a két fél személyiségvonásai, alapvető értékei hasonlóak. A párkapcsolat első heteiben, hónapjaiban érdemes feltérképezni ezeket. Lehet beszélgetni arról, hogy mit várunk egy párkapcsolattól, mit jelent számunkra a hűség, hol kezdődik a megcsalás. Mik az alapvető életcéljaink? Nehéz lesz együtt maradnia egy olyan párnak, ahol a férfi számára az utazás, a világ megismerése a legfontosabb, míg a nő családot, házat, három gyereket és kutyát akar, ellenben utál utazni.

Ha ez a fenti hat szempont nagyjából stimmel, van még egy elengedhetetlen hetedik elem: képesség az elköteleződésre. Ez azt jelenti, hogy nem keresek tovább, leteszem melletted a voksomat, még akkor is, ha tudom, hogy nem mindenben egyezünk, és vannak dolgok, amelyekben kompromisszumot kell kötnünk. De téged választalak, veled szeretnék élni.

KATTINTS A LINKRE!

Ha bizonytalan vagy a választásodban, gyere el egy párkapcsolati coachingra, és beszéljünk róla!

Ha inkább ismereteket szereznél a hatékony társkeresésről, nézd meg az Igényes társkeresők mesterkurzusának videóit!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen érdekes bejegyzésről sem!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük