Ezért ragaszkodsz ahhoz, aki az őrületbe kerget

Lehet, hogy volt már neked is olyan párod, aki a megbízhatatlanságával az őrületbe kergetett, mégsem tudtad kiverni őt a fejedből, sőt azt élted meg, hogy egyre jobban és görcsösebben kapaszkodsz belé. Lehet, hogy arra is gondoltál, hogy a partnereddel kapcsolatos megszállottságod mértéke az igaz szerelem jele. Miért van az, hogy olyan nehezen tudunk kiszakadni az efféle kapcsolatból, pedig nagyon szenvedünk benne? Miért nem vagyunk képesek beleszeretni egy nyugodt, biztonságot adó társba?

A megbízhatatlanság ereje

Amikor kiválasztunk valakit (ez lehet akár szülő, akár partner), egy központi személyt, akit értékesnek tartunk, azt várjuk, hogy mi is fontosak legyünk számára. Ám amikor ez a nagyra értékelt személy elutasít minket, a visszautasítás rettenetes fájdalmat okoz. Egy kutatás kimutatta, hogy az elutasítás során az agynak ugyanaz a területe lép működésbe, mint amikor fizikai fájdalmat érzünk. Amikor fájdalom ér minket, kötődési rendszerünk aktiválódik, és próbáljuk megtalálni a módját, hogy újra biztonságban érezzük magunkat.

Az elkerülő kötődési stílusúak ekkor ellökik maguktól az embereket, hogy egyedül lehessenek, mert számukra ez ad biztonságot. A szorongók viszont arra vágynak, hogy szívük választottja megnyugtassa őket. (Ekkor az a faramuci helyzet áll elő, hogy a szorongó attól vár vigaszt, aki az imént megbántotta.) Ha megkapjuk a megnyugtatást, akkor az agyunk megtelik oxitocinnal, ami még jobban megerősíti a partnerünk iránti kötődést. Vagyis minden veszekedés, bántás utáni kibékülés egyre jobban és jobban ahhoz a partnerhez köt, aki korábban megbántott, elutasított. Az agyunk pedig szép lassan hozzászokik a kapcsolati mélységek és a kábító, mámorító kibékülések hullámvasútjához, és azt gondoljuk, hogy ez az igazi, mély szerelem. Vagyis a szerelmet ezzel a szenvedélyes őrülettel azonosítjuk. Így aztán hiába vágyunk majd igazi mély, elkötelezett, nyugodt kapcsolatra, ha találunk is valakit, aki ezt meg tudja adni, szörnyen unalmasnak fogjuk találni. Nem hisszük el, hogy az is szerelem, amikor nincsenek nagy érzelmi kilengések. Egy nyugodt, biztonságot adó partner mellett nem érezzük magunkat szerelmesnek. Ez sajnos egy óriási csapda: aki egyszer megízleli ezt az őrületet, vágyni fog a kapcsolati hullámvasútra.

Szédületre éhesen

Ez a szédületre való éhezés a szorongó és az elkerülő kötődési stílusúakat tudja hatalmába kerülni.

Egy szorongó leginkább az elhagyatottságtól fél, így folyamatos megerősítésre vágyik. Ezzel szemben az elkerülők legnagyobb félelme a túláradó érzelem, amelyre úgy reagálnak, hogy ellökik maguktól a másikat. A folyamat valahogy így zajlik: a szorongó szomorú, mert nem kap a társától visszaigazolást, mire az elkerülő ideges lesz. Ezt gondolja: „szomorú a párom? Erre nekem semmi szükségem.”. Lök rajta egyet.

A szorongó ezt gondolja:„Jaj, ne! Nyugtass meg, biztosíts róla, hogy még szeretsz!”. Válaszul az elkerülő még jobban befeszül, úgy érzi, hogy ő ezt már nem tudja kezelni, és magányra vágyik. A szorongó elkezdi magát defektesnek érezni: „Biztos velem van a baj, nem érdemlem meg a szerelmet. Mondd, hogy nem így van!”.

Az elkerülőben egyre nő a feszültség, és azt gondolja, neki nem ér ennyit az egész. Jobb egyedül, mert akkor legalább nyugta van. Ezt gyakran ki is mondja, amitől a szorongó teljes kétségbeesésbe zuhan, és ezt gondolja:„Nem bírnám ki, ha elveszítenélek. Kérlek, ne hagyj el!”. Az elkerülőnek ez a csimpaszkodás adja meg a lökést arra, hogy kimondja: „Elegem van! Szakítsunk!”.

A helyzet tarthatatlan, ám a szorongó számára a mélységek annyira intenzívek, a kibékülések pedig olyan csodálatosak, hogy az agya ezt szenvedélyes szerelemként észleli. Pedig nem az. Ennek a helyzetnek két kockázata van: benne marad ebben az áldatlan kapcsolatban, mert a jó időszakok miatt azt gondolja, hogy ez fantasztikus, igaz szerelem. A másik kockázat, hogy ha találkozik egy biztonságosan kötődő partnerrel, akivel egy normális, boldog párkapcsolatot tudna kiépíteni, unalmasnak fogja találni, mert vele nem lehet ezt az őrületet játszani. Bármelyiket is választja, kizárja annak a lehetőségét, hogy egy nyugodt, harmonikus kapcsolatban éljen. Ahhoz, hogy ebből az ördögi körből kitörjön, el kell fogadnia, hogy az is szerelem, amikor nem szakítanak ötpercenként, és a nyugodt, kiszámítható partner egyáltalán nem unalmas.

Ha szeretnél kitörni ebből az ördögi körből, nézd meg, hogyan tudok segíteni neked!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen érdekes bejegyzésről sem!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük