Fogadj örök hűséget magadnak!

Köss békét magaddal, fogadd el a gyengeségeidet, és fogadj magadnak örök hűséget, hiszen te vagy az, aki életed minden napján a legszorosabb közelségben élsz önmagaddal! Ha ez a legszorosabb viszonyod zűrös, kaotikus lesz az életed is, és fájdalmas kapcsolatokban fogsz sorvadozni.

fogadj-orok-huseget-magadnak

Nem, nem török coelho-i babérokra, csak Veit Lindau német tanácsadó Fogadj örök hűséget magadnak! című könyvéből idéztem. Ez a kis könyv az esszenciáját adja mindannak, amit a szerző az önszeretet, önbecsülés témakörében összegyűjtött saját személyes fejlődése és a klienseivel végzett munka során. Nagyon sok könyvet olvastam már önbizalom, önbecsülés témában, ez simán kenterbe veri az összeset. A szerző logikusan rendszerezve végigvezeti az olvasót az önszeretet útján, gyakorlatokkal, kérdésekkel támogatja az előrehaladást. Ne aggódj, nem a sikerkönyvek ezerszer agyonrágott „mondogasd, hogy szeretem magamat!” gyakorlataival fogsz találkozni! Igazi belső munkára hív, segít megtalálni a legjobb kérdéseket, valóban hasznos gyakorlatokat javasol. Érdemes a könyvet először egy szuszra végigolvasni, hiszen rendkívül tanulságos olvasmány. Az a fajta, amire csak hümmögsz, hogy „Aha, tényleg! Én is így gondolom, csak épp eddig nem tudtam így megfogalmazni.” Aztán érdemes újra meg újra elővenni a könyvet, végigmenni a gyakorlatokon, elgondolkodni egyes mondatokon.

Lindau a nyitó fejezetben abból indul ki, hogy az egészséges önszeretet olyan belső szépséggel ruház fel, ami hihetetlenül vonzóvá tesz minden kapcsolat számára. (Jól hangzik, ugye?) Csakhogy az önértékelésünket többnyire külső visszajelzésekhez kötjük, ahhoz, hogy egyes tetteinkhez mit szólnak mások. Ezzel egyrészt mások kezébe adjuk a saját önbecsülésünk feletti kontrollt, másrészt pedig a nagy megfelelni-akarásban végképp elfeledkezünk arról, hogy melyek is a mi igazi belső érzéseink, szükségleteink és értékeink. A könyv gyakorlatai, gondolatai segítségével ismét felfedezhetjük, hogy kik is vagyunk valójában.

 

Fogadd el magadat!

Az első lépést önmagunk elfogadása jelenti. Persze ezt könnyebb mondani mint megcsinálni, de nem igazán van más út. Ha valóban elfogadod magadat úgy, ahogy vagy, a dolgok maguktól kezdenek el változni és könnyedebbé válni. Az elfogadásban rengeteget segíthet, ha az önmagadhoz intézett kérdéseidet alaposan átgondolod és megváltoztatod. Amíg azt kérdezgeted magadtól, hogy „Mi a baj velem? Miért történik ez velem?” , addig a negatívumokra fordítod a figyelmedet. Ám ha változtatsz a belső kérdéseiden, és azt firtatod, „Hogyan tudom ezt a problémát megoldani?”, máris a megoldásokon kezdesz gondolkodni.

Lindau egy másik fontos javaslata, hogy tanulj meg jóban lenni magaddal. Ugyanis oldott közelség egy másik emberrel csak akkor lehetséges, ha megtanulod jól érezni magadat magaddal. Tehát ne fuss többé a magány elől, hanem keresd önszántadból, sőt tudatosan dönts úgy, hogy több időt töltesz egyedül. A szerző szerint a magány érzése ugyanis nem az emberi kapcsolatok hiányából fakad, hanem a saját magunkkal való zűrös viszony által keletkezik. Érdemes tehát randizni önmagunkkal, sőt kifejezetten megkedvelni a magányosan, saját társaságunkban eltöltött időt.

eleg-jo

Keresd meg az igazi szükségleteidet!

A szerző nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy megkeressük a valódi belső szükségleteinket, és ha megvannak, akkor elégítsük is ki őket. Ha ez megtörténik, ha figyelmesen és hatékonyan gondoskodsz magadról, akkor kivirágzol, és többé nem mástól fogod elvárni, hogy boldoggá tegyen. Ugyanis ezen a Földön senki más nem felelhet a boldogságodért, csakis te magad. A legtöbb párkapcsolat azért megy tönkre, mert a felek egymástól várják a boldogságot.

 

Kutasd fel az értékeidet!

Lindau azt állítja, hogy csak úgy tudsz erős önbecsülést kialakítani, ha kész vagy a valódi értékrendedet felkutatni – függetlenül attól, hogy a környezeted mit tekint értékesnek. Sokan csak azokat a normákat szajkózzák, amelyeket az iskola, a szüleik vagy az egyház közvetített számukra, anélkül, hogy egyszer is megkérdeznék maguktól: ez valóban fontos érték számomra? Ha nem ismered az értékeidet, akkor mások által meghatározott irányba sodródsz. Ám ha felfedezted, hogy számodra melyek a legfontosabb követendő értékek, és tudatosan ezek szerint éled az életedet, akkor olyan tartásod lesz, ami tiszteletet vált ki másokból is.

Tetteidben is légy hű önmagadhoz!

Sajnos az önszeretet nem álmodozás révén jön létre. Önmagunk szeretetének legerősebb forrása a cselekvés, vagyis ha képes vagy az értékeid mentén cselekedni. Nagy kérdés, hogy őrzöd-e a tartásodat azzal, hogy őszintén kiállsz az értékeid mellett akkor is, amikor ellenszél fúj. Általában tudjuk, hogy mi a jó nekünk, de nem mindig merünk vagy tudunk e szerint cselekedni, mert félünk, hogy mit fognak szólni mások. Rettegünk elhagyni a komfortzónánkat, hogy megvalósítsuk az álmainkat. Pedig minden, amitől félsz, úgyis meg fog történni veled. Csak az a kérdés, hogy ezt félelemmel tele, görcsösen kapaszkodva várod-e, miközben a nézőtérről figyeled, ahogy mások élnek, vagy a pálya közepén játszva, valóban az életet élve fogadod a csapásokat.

 

„Amikor ismét habozol, hogy kövesd-e az igazságodat, állj a tükör elé. Nézz rá kedvesen a halandó kis húsgolyóra, amelyben fényes lelked lakik, és mondd magadnak: „Ez itt nemsokára a hernyók martaléka lesz. Mire várok még?”

Te mire vársz még? Mikor kezdesz el igazán az értékeid és szükségleteid szerint élni? Mikor békülsz ki önmagaddal?

Ha elakadtál az önelfogadás útján, nézd meg, hogyan segíthetek neked!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük