Ha nem lépsz időben, rámehet a párkapcsolatod

Általában felfigyelünk arra, ha valami nem működik jól a párkapcsolatunkban. Szólunk, kérünk, könyörgünk a másiknak, hogy változtassunk valamin. És aztán nem történik semmi. A hónapok telnek, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy a kapcsolatunk jóvátehetetlenül elromlott. Pedig ha komolyan vettük volna az intő jeleket, akkor még meg lehetett volna menteni.

Évek óta figyelek egy párkapcsolatot a baráti környezetemben. Láttuk a jeleket: a szeretetlenséget, a durva beszédet, egymás elhanyagolását, azt, hogy soha nem volt idejük egymásra. Szóltunk, kértünk, könyörögtünk: keressetek segítséget, menjetek el mediátorhoz, párkapcsolati coachoz, párterapeutához.

És akkor jöttek az ellenérvek:

Elég okosak vagyunk ahhoz, hogy ezt magunk is meg tudjuk oldani. Majd megbeszéljük, másként fogjuk csinálni ezentúl. Nem fizetek másnak azért, hogy más mondja meg, hogy mit csináljak.

Hogy mi lett ebből? Leültek, eleinte szépen beszélgettek, aztán mindegyik a másikat kezdte vádolni, és egy baromi nagy veszekedés lett belőle. Úgy látszik, az értelmi intelligencia nem elegendő a megbeszéléshez, javításhoz.

 

Ha én nem tudom megoldani, más se tudja. Honnan tudja az a szakember, hogy mi jó nekünk? Majd én tudom.

Próbáltuk magyarázni. A szakember nem tudja, hogy neked mi jó, de abban tud segíteni, képes úgy kérdezni, hogy ti rájöjjetek, hogy mit is szeretnétek. Nem fogja varázspirulában átnyújtani nektek a megoldást, hanem együtt keresi veletek, segít megtalálni a nektek legmegfelelőbb módszereket, amivel egyenesbe hozhatjátok a házasságotokat.

Ha valami elromlott, azon már nincs mit javítani (ennél azért csúnyább szavak szoktak szerepelni a második tagmondatban).

Ha elromlik a kocsidon az izzó, otthagyod az út szélén, és veszel egy másikat? Ha elromlik a kapcsolatod, akkor kidobod a kukába, mert ami nem tökéletes, az már neked nem kell? Húzzon a párod, ha nem felel meg mindenben az igényeidnek? Ha nem működik tökéletesen, akkor az már nem szerelem? Mindig elképedek, amikor elvileg felnőtt emberek azzal állnak elém, hogy ha igazán szeretne, akkor úgy viselkedne, ahogyan én akarom. A másik nem egy bábu, és legfőképp nem a tulajdonod!

 

Én nem fizetek ezért!

Oké, lehet, hogy most nem fizetsz, de amikor majd válásra kerül a sor, bizony ki fogod csengetni egy párterápia árának sokszorosát a válóperes ügyvédnek. Ha gyerekeid vannak, akkor a mediátornak. Meg az orvosoknak, akik kezelik a stressz miatt kialakuló betegségeidet. És arról se feledkezz meg, hogy a gyerekeid pszichológusa is pénzt fog kérni, amikor kezeli a szorongásos zavarokkal küzdő kölyködet. Na, akkor majd fizetni fogsz. Sokszorosát annak, amit évekkel ezelőtt költöttél volna arra, hogy keress egy jó szakembert, aki segít helyrehozni a párkapcsolatodat.

Most nem is azt javaslom, hogy keress egy segítőt, csak annyit tanácsolok, hogy gyere, hallgasd meg, hol romolhat el a párkapcsolat! Mindössze három előadás, ahol olyan szempontokat kaphatsz, amelyek segítenek megérteni, hogy mi romlott el. Azonnal használható ötleteket is adok arra, hogy mit tehettek magatokért, egymásért, ha home-made módon házilag akarjátok orvosolni a problémáitokat.

A három előadás nem kerül annyiba mint egyetlen párterápiás beszélgetés. Megadod magatoknak ezt az esélyt?

És hogy mi lett a párral, akikről korábban írtam? Válnak. Csúnyán. Most éppen azon vitatkoznak, ki kapja a gyerekek felügyeleti jogát. A gyerekek kezdenek tönkremenni, és a feleség is pszichiáterhez jár… És sajnos semmit nem segít, ha azt mondom: én megmondtam előre.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük