Hangold át az agyad, és hagyj fel a szorongással!

Ha te is az emberiség nagy többségéhez tartozol, akkor biztos veled is előfordult már, hogy elborítottak a negatív gondolatok. Lehet, hogy a problémáidon rágódtál, lehet, hogy szorongtál bizonyos események bekövetkezése miatt, és úgy érezted, hogy a gondolataid őrült pörgéséből soha nem fogsz tudni kiszakadni. Az a jó hírem, hogy van megoldás a problémádra.

sirjak-vagy-nevessek

Rick Hanson neuropszichológus Sírjak vagy nevessek? című könyvében nagyon világosan elmagyarázza, hogy miért szenvedünk a negatív gondolatainktól. Az ok az emberiség évezredes történetében keresendő. Az agyunk úgy van összerakva, hogy hajlamos inkább a veszélyt érzékelni, hiszen azok az őseink maradtak fenn, akik óvatosan, szorongva közelítették meg a bozótost, mert gyanították, hogy oroszlánok rejtőzhetnek benne. Amelyik ember nem így tett, azt széttépte az oroszlán, és már nem maradt ideje arra, hogy a génállományát továbbörökítse. Így hát az agyunk úgy van huzalozva, hogy hajlamos arra, hogy gyanakvó, szorongó és óvatos legyen.

Vagyis agyunk alapértelmezett beállítása, hogy túlbecsüljük a veszélyeket, és alábecsüljük a lehetőségeket és a megküzdéshez szükséges erőforrásainkat. Azaz tépőzárként vonzzuk magunkhoz a negatív élményeket, és teflonként taszítjuk a pozitívakat. A kellemes tapasztalatokra nem fordítunk éber és hosszan tartó figyelmet, így ezek az élmények csak átfolynak az agyunkon. Átmenetileg kellemesek ugyan, de az agyunk idegi struktúráját nem változtatják meg. A megoldás pedig az, hogy érdemes „újrahuzalozni” az agyunkat, hosszasabban elidőzni a pozitív élményeknél, új idegi struktúrákat kialakítani, így kevésbé leszünk kitéve annak, hogy újra meg újra belepörgünk a negatív gondolati spirálunkba.

 

Vörös agy, zöld agy

Amikor valamelyik fontos alapszükségletünk nem elégül ki, akkor agyunk „vörös fényre” kapcsol, ami azt jelenti, hogy felkészül a harcra, menekülésre vagy a ledermedésre. Ha hosszasan időzünk ebben az állapotban, akkor szervezetünk erőforrásai kimerülnek, életünk a félelem, frusztráció, szorongás alkonyzónájába kerül. Sajnos manapság a legtöbb ember számára ez a normál működésmód. Mindannyian tudjuk, hogy ennek milyen szomorú testi következményei vannak: szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, szorongás, pánikbetegség.

Ezzel szemben agyunknak van egy másik működési módja is, a szerző ezt úgy írja le, hogy ilyenkor agyunk zöld jelzőfényre kapcsol. Ebben az esetben megnyugszunk, lassul a szívverésünk, csökken a vérnyomásunk, testünk, lelkünk megpihen. Ebben a működési módban úgy tudunk szembenézni a kihívást jelentő helyzetekkel, hogy azok nem válnak stresszorokká. Vagyis nem terít le minket a félelem, a szorongás, a csalódottság vagy a bánat érzése. A kihívások ekkor sem szűnnek meg, de képesek vagyunk bánni velük.

relax4

Fogadd magadba a jót!

A jó hírt, hogy rendszeres gyakorlással agyunkat tartósan zöld jelzőfényűre állíthatjuk azzal, ha tudatosan figyelünk a pozitív élmények befogadására, és bevéssük agyunk barázdáiba ezt az élményt. A szerző által leírt technika négy lépésből áll:

  1. Éljünk át egy pozitív élményt.
  2. Erősítsük fel.
  3. Hagyjuk, hogy átjárja a lényünket.
  4. Kössük össze a pozitív élményt egy olyan negatív élményünkkel, amelyet szeretnénk átdolgozni.

Vagyis ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy felerősítsük a pozitív élményeinket, és naponta hatszor alkalmanként fél percig tudatosan elidőzünk velük, akkor át tudjuk programozni az agyunkat, és képesek vagyunk megszabadulni a legszorongatóbb gondolatainktól is.

Ha erre azt mondod, hogy a te életedben nincs semmi pozitívum, Rick Hanosnnak erre is van megoldása. Hosszú oldalakon keresztül sorolja, hogyan teremthetünk maguknak pozitív élményeket azáltal, hogy jó dolgokat találunk a közvetlen környezetünkben, a múltunkban, a jövőnkben. Megláthatjuk a jót másokban, törődhetünk velük, elképzelhetünk, várhatunk jó dolgokat. Ha valaki végképp nem talál semmi jót az életében, az csak azért lehetséges, mert nem értékeli azt, hogy dobog a szíve, nem érzékeli, hogy milyen puhán, kényelmesen süpped bele a karosszékbe,vagy hogy odakint farkasordító hideg van, ő viszont a szoba kellemes melegéből nézi, ahogy a szél tépi a fákat. Egészen hétköznapi apróságok azok, amelyek felett elsiklunk, pedig ha egy kicsit elidőznénk velük, akkor sokkal boldogabb, elégedettebb életet élhetnénk.

A szerző abban is segíti az olvasót, hogyan tudja elmélyíteni ezeket az élményeket, hogyan képes felerősíteni, sőt arra is van lehetőség, hogy életünk negatív tapasztalatait felülírjuk.

A könyv második fele gyakorlatok leírását tartalmazza, amelyek segítségével bárki boldoggá trenírozhatja az agyát. A kérdés már csak az, hogy ragaszkodunk-e a jól megszokott gumicsont-szorongásainkhoz, amelyeken kitartóan kérődzünk, vagy belevágunk-e egy stresszmentesebb életet ígérő gyakorlatsorozatba. Biztos vagyok benne, hogy egy próbát megér a dolog. Csak a szorongásainkat veszíthetjük el.

Ha inkább átbeszélnéd valakivel a szorongásaidat, akkor nézd meg, hogyan segíthetek neked!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük