Hogyan befolyásolja a család az önbecsülésünket?

Manapság már mindenki számára egyértelmű, hogy a származási családunk adja meg az önbecsülésünk alapszintjét. Ha ez ügyben nem voltunk szerencsések, érdemes tudni, hogyan alakítja a család az önbizalmunkat, és fontos tisztában lenni azzal, hol kell állítani, dolgozni az önértékelésünkön.

A családi mintákat észrevétlenül szívjuk magunkba gyerekkorunkban, és ezek a minták meghatározó hatással lesznek ránk egész életünkben.

 

Szokások, szabályok

 

Minden családban vannak szokások és szabályok, amelyek akár kimondva, akár kimondatlanul, alapjában meghatározzák a család életét. Például az, hogy ki viccelhet kivel, ki szólhat rá a másikra, ki az, aki megítélheti a többieket. Ha egy családban csak a szülők kritizálhatják a gyereket, de ez fordítva nem történhet, ez csökkenti a gyerek önbecsülését.

 

Hiedelmek

 

Minden családnak van egy hiedelme arról, hogy milyen is a világ. Egy lehetséges hiedelem: „csak magadban bízhatsz, mert a világ egy veszélyes hely. Vigyázz, mit mondasz el másoknak, mert bármikor elárulhatnak!” Nyilvánvaló, hogy egy ilyen közegben felnövő gyereknek mennyire nehéz lesz bensőséges kapcsolatokat kialakítani. Egy másik lehetséges hiedelem: „Egyedül nem fogsz boldogulni, mindig igyekezz mások jóindulatát megszerezni, mert csak a jó kapcsolatokkal jutsz előre.” Ez egy fokkal jobb az előzőnél, de ez sem igazán építi a gyerek önbecsülését.

 

kemény munka

Küldetés

 

Életre szóló küldetéseket kaphatunk otthon, amelyek elmondják, milyen sorsot szán nekünk a felmenők generációja. Például: „Tanulj gyerekem, mert csak így tudsz kitörni innen!” A rombolóbb fajta: „Bármennyire is igyekszel, sosem leszel képes kitörni innen!” Esetleg egy pozitív küldetés: „Ha kitartó és szorgalmas vagy, bármit elérhetsz.”

Családi történetek

 

Minden család elmeséli valahogy azt, ami velük történt. Csak éppen nem mindegy, hogy pozitív vagy negatív felhanggal. Ugyanazt a nyaralás-sztorit el lehet mesélni úgy is, hogy fantasztikus kaland volt, és úgy is, hogy borzalmas volt az utazás, a kaja, a környezet és az emberek. Nagyon nem mindegy, hogy mire fókuszálunk, mert ezzel is tanítjuk a gyerekeinket arra, hogy mire figyeljenek.

Érdemes végiggondolni, hogy milyen szokásokat, szabályokat, hiedelmeket, küldetést és történeteket hozol a származási családodból, és azt is, hogy ezek hogyan hatnak a jelenlegi életedre. Hogyan hat mindez az önértékelésedre? Melyik elem építi, melyik rombolja az önbecsülésedet? Mit vittél át a fentiekből a jelenlegi kapcsolatodba, családodba? Hogyan hat ez a gyerekeidre?

Felnőttként mindig van lehetőségünk dolgozni, változtatni ezeken, ha úgy érezzük, az otthon kapott szemüveg nem segíti az életünket. Segítséget kérni pedig nem szégyen, hiszen a magabiztosság, önbecsülés jele az is, ha tudunk és merünk segítséget kérni. Nézd meg, hogyan segíthet neked ebben a coaching!

KATTINTS A LINKRE!

Ha szívesen hallgatsz előadásokat az önbecsülés növeléséről, nézd meg az Elbűvölő önbecsülés videóit!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük