Hogyan erősítheted az önbizalmadat a hétköznapokban?

Az önbizalom olyan, mint a gyerek a bevásárlóközpontban: egy pillanat alatt el lehet veszíteni. Elég egy figyelmetlenebb megjegyzés, és már romjainkban heverünk. Tehetünk azért, hogy erősítsük az önbizalmunkat? Vagy teljesen ki vagyunk szolgáltatva mások kényének-kedvének?

Mások önbecsülésének leépítése

 

Vannak emberek, akik úgy próbálják erősíteni ingadozó önbizalmukat, hogy sárba taposnak másokat. Ahhoz, hogy ők jelentősebbnek, erősebbnek érezzék magukat, arra van szükségük, hogy másokat lenyomjanak. A törpe úgy érzi magát magasabbnak, ha valaki másra taposva emelkedik fel. Szóval lehet úgy is önbizalmat növelni, hogy másokat kritizálunk, megkérdőjelezzük a viselkedésüket, véleményüket, ízlésüket, és így rögtön bölcsebbnek, okosabbnak, tapasztaltabbnak tűnhetünk náluk. A hatás azonban átmeneti. Ez a módszer hosszú távon nem növeli az önértékelésünket, és a környezetünkkel való kapcsolatunkat is erősen rongálja. Ebben a környezetben hiába várjuk majd azt, hogy mások dicséretekkel ismerjenek el minket. Tehát hosszú távon is tartósan romlani fog az önértékelésünk.

 

Mások önbecsülésének erősítése

 

Talán már világos, hogy a saját önbecsülésünk erősítésének egy közvetett, de tartós módja, ha a környezetünkben élők önbizalmát erősítjük. Egy köszönöm, olyan dolgokért, amelyek természetesek, egy elismerés a „hétköznapi teljesítményért”, egy kedves mosoly felvillanyozza a környezetünket. És nagy eséllyel kapjuk vissza a dicséretet. Ha tudatosan törekszünk arra, hogy emeljük a családtagjaink, munkatársaink önértékelését, kellemesebb környezetben fogunk élni, kiegyensúlyozottabb lesz velük a viszonyunk, és kevesebb kritikát fogunk kapni, ha kevesebbet adunk. Sokan tartanak attól, hogy ha túldicsérik a környezetükben élőket, akkor azoknak a fejükbe száll a dicséret. Ez egyáltalán nincs így. Fordítsuk meg a dolgot: el tudod képzelni, hogy van az a dicséret-mennyiség, amitől neked a fejedbe szállna a dicsőség? Hidd el, mások épp úgy éhezik az elismerést, mint te.

Keresd meg a megfelelő társaságot!

 

Rengeteg különböző közösségnek vagyunk a tagjai. Család, munkahely, sportklub stb. Ez azt jelenti, hogy különböző helyzetekben és csoportokban másként tudunk működni. Az egyik közegben lehetünk visszafogottak, a másikban pedig akár vezető szerepet is betölthetünk. A közösségek általában szabályozzák, hogy ki lehet magabiztos, és kinek kell visszafognia magát. Vagyis a csoport belső törvényei kiosztják a szerepeket. Nincs más dolgunk, mint megkeresni azokat a közösségeket, melynek tagjaként pozitív megerősítést kaphatunk, ahol magabiztosnak élhetjük meg magunkat, és megerősödhet az önbizalmunk. Csak éppen erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy megtaláljuk a nekünk való csoportot. Ahol viszont azt érezzük, hogy eltaposnak minket, ott igyekezzünk a lehető legkevesebb időt eltölteni.

Társaink tükröt tartanak elénk, használjuk hát ezt a különleges erőforrást! Igaz, hogy költséges, hiszen cserébe nekünk is figyelni kell másokra, időt kell szánni rájuk, és erőfeszítést kell tennünk, hogy elismerjük őket, de cserébe olyan megerősítést kaphatunk tőlük, amihez másként nem juthatunk hozzá.

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnéd növelni az önbecsülésedet, nézd meg az Elbűvölő önbecsülés mesterkurzus videóit!

Nézd meg, hogyan segíthet neked a coaching növelni az önbecsülésedet!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük