Hogyan szeresd meg magadat?

Elképesztően magas azoknak az embereknek az aránya, akik nem szeretik önmagukat. Utálják a testüket, bizonyos tulajdonságaikat, szokásaikat. Lehet, hogy sok helyen hallják a tanácsot: „Szeresd meg magadat!”, de fogalmuk sincs, hogyan csinálják. Íme néhány ötlet.

 

szeresd meg magadatA múlt feldolgozása

Valószínű, hogy aki ezzel a problémával küzd, nem így született, hanem a magáról kialakított negatív véleményt inkább a családjából hozza. A szülei, testvérei, tanárai „tanították meg” arra, hogy rossz véleménnyel legyen magáról. Ha gyakran hallottad a következő mondatokat gyerekkorodban, akkor ne csodálkozz, hogy nem szereted magadat: „Rossz gyerek vagy.” „Az agyamra mész.” „Te kis szerencsétlen.” „Semmire se viszed az életben.” Ezek a negatív vélemények mélyen belédivódtak, és elhitted a szüleidnek, hogy ez tényleg te vagy. Aztán megpróbáltad teljesíteni ezeket a belső parancsokat. Ne csodálkozz hát, ha most ott tart az életed, ahol. Fontos azonban tudnod, hogy ezek a parancsok soha nem rólad szóltak, és lehetőséged van az átírásukra. Például a belső gyerek munka során találkozhatsz a benned élő kisgyerekkel, akinek a belső hiányait most felnőttként feltöltheted. Itt olvashatsz róla:https://mukodoparkapcsolat.hu/onbizalom/

 

 

Képes vagy a változásra

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ez most már mindörökre így marad. Akkor is változol, ha nem dolgozol rajta, csak úgy sokkal lassabb a folyamat. Ha már nagyon erős rajtad a nyomás, ha már elég mélyen vagy, akkor eljött az idő a tudatos változásra. A legtöbb ember akkor szánja rá magát a tudatos belső munkára, a segítő szakember felkeresésére, amikor már igen nagy rajta a nyomás, és nem lát más megoldás. Változni nehéz, de a te felelősséged hogy mit hozol ki magadból, és mit adsz tovább a gyerekeidnek. Szerinted példaértékű az, ahogyan élsz? A szenvedésed, az örökös problémázásod jó minta a gyerekeidnek? Ha nem, akkor szánd rá magad a tudatos változtatásra!

 

coaching2Aki segítséget kér, az erős

Nem a gyengék kérnek segítséget, hanem azok, akik éreznek magukban elég erőt a változtatásra. Azok az igazán gyengék, akik belesüppednek az önsajnálat mocsarába, és feladják azt, hogy valaha is elfogadható önértékeléshez jussanak. Aki mindezt nem kapta meg gyerekkorában ingyen, annak bizony kőkeményen meg kell dolgoznia érte felnőttként. De csak az igazán bátrak kérnek segítséget. Te elég bátor vagy?

 

A változás erősíti az önbizalmadat

Az, hogy segítséggel oldod meg a problémádat, semmit sem ront a teljesítményeden. Az igazán jó segítő semmit sem tesz meg helyetted, csak melletted áll, amíg kikínlódod a saját megoldásodat, és segít neked fókuszálni, a belső erőidet összeszedni. És nem mellesleg az elfogadásával egy olyan biztonságos teret hoz létre, ahol szembenézhetsz a legnagyobb hibáiddal is. De bármilyen jó is a segítő, a problémádat te fogod megoldani, és a sikerélmény is a tiéd lesz. Ami máris tartósan növeli az önbecsülésedet.

További segítséget itt találsz.

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük