Hogyan tedd tönkre a kapcsolataidat?

 

Nem ötleteket akarok adni arra, hogyan nyírd ki a párkapcsolatodat, hanem a figyelmedet felhívni arra, hogy mi az, amivel tönkreteszed, de esetleg észre se veszed.

Kritizálj másokat!

Az még rendben van, hogy néha hibáztatod magadat, de ha ezt más teszi, akkor összedől a világ. Akkor sündisznóállásba vonulsz, igazolni kezded a viselkedésedet, magyarázkodásba fogsz, másokat okolsz, és elrohansz, de előbb még bevágod magad után az ajtót.

Leggyorsabban úgy tudunk másokat megbántani, és tönkretenni a kapcsolatainkat, ha kritizálunk. A kritizálás lebénít, idegesít és provokál.

Ráadásul a legtöbb ember nem tartja felelősnek magát a tetteiért.

Ha már muszáj kritizálni, akkor először dicsérj! „Kisfiam, örülök, hogy rendben van a ruhád, a hajadat is megfésülted, most már csak a cipődet kellene rendbe hozni!” Ez így szebb, nem? (De mutassatok nekem egy anyukát, aki ezt reggel hétkor így adja elő!) Persze, az alapelv ettől még igaz, csak melós a végrehajtás.

 

Sértődj meg, és napokig (hónapokig) ne állj szóba a másikkal!

Csak a kiegyensúlyozatlan emberek idegesítik fel magukat mások rosszindulatú megjegyzései miatt. Például ha valaki azt mondja neked: „Mindenki tudja, hogy csak a pénze miatt mentél hozzá.”, akkor mosolyogj, és értsél egyet vele. Bármi is a célja az illetőnek ezzel a mondattal, meg fog lepődni a reakciódon, mert nem azt kapja, amire számít. Nem kell elmagyaráznod neki a belső indítékaidat, és megsértődni is felesleges. Csak engedd el a füled mellett a rosszindulatú megjegyzéseket! A szelektív hallás égi adomány.

 

Hibáztass másokat!

Ha meglátogatlak, és az első egy órában arról beszélsz, hogy miért nem hívlak fel gyakrabban, és miért nem találkozunk sűrűbben, biztos lehetsz benne, hogy a következő hónapokban feléd se fogok nézni. Mert abban a reményben találkozunk másokkal, hogy kellemesen töltjük majd az időt, és jól érezzük magunkat. Figyeld meg, hogyan beszél egy bukás szélén álló gyerek, egy válófélben lévő pár. A következő mondatokat fogod hallani:

  • Nem az én hibám. Te tehetsz róla.
  • A tanár az oka.
  • Nem tehetek róla.
  • Mindenről a kormány tehet.
  • Velem senki sem törődik.
  • A szüleim rontották el.

A lényeg: nem miattam van az egész, és nem is az én felelősségem, hogy helyrehozzam. Amíg másokat hibáztatunk, a probléma nem oldódik meg, mi pedig frusztráltak és boldogtalanok maradunk. És ezt nem akarjuk, ugye?

KATTINTS A LINKRE!

Ha párkapcsolati problémád van, és szeretnéd megoldani, nézd meg a Kapcsolat szerviz videóit!

Ha egyéni segítségre van szükséged, akkor gyere/gyertek el egy párkapcsolati coachingra!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük