Hogyan tedd tönkre a kapcsolataidat?

  1. Kritizálj másokat!

Az még rendben van, hogy néha hibáztatod magadat, de ha ezt más teszi, akkor összedől a világ. Akkor sündisznóállásba vonulsz, igazolni kezded a viselkedésedet, magyarázkodásba fogsz, másokat okolsz, és elrohansz, de előbb még bevágod magad után az ajtót.

Leggyorsabban úgy tudunk másokat megbántani, és tönkretenni a kapcsolatainkat, ha kritizálunk. A kritizálás lebénít, idegesít és provokál.

Ráadásul a legtöbb ember nem tartja felelősnek magát a tetteiért.

Ha már muszáj kritizálni, akkor először dicsérj! „Kisfiam, örülök, hogy rendben van a ruhád, a hajadat is megfésülted, most már csak a cipődet kellene rendbe hozni!” Ez így szebb, nem? (De mutassatok nekem egy anyukát, aki ezt reggel hétkor így adja elő!) Persze, az alapelv ettől még igaz, csak melós a végrehajtás.

  1. Sértődj meg, és napokig (hónapokig) ne állj szóba a másikkal!

Csak a kiegyensúlyozatlan emberek idegesítik fel magukat mások rosszindulatú megjegyzései miatt. Például ha valaki azt mondja neked: „Mindenki tudja, hogy csak a pénze miatt mentél hozzá.”, akkor mosolyogj, és értsél egyet vele. Bármi is a célja az illetőnek ezzel a mondattal, meg fog lepődni a reakciódon, mert nem azt kapja, amire számít. Nem kell elmagyaráznod neki a belső indítékaidat, és megsértődni is felesleges. Csak engedd el a füled mellett a rosszindulatú megjegyzéseket! A szelektív hallás égi adomány.

  1. Hibáztass másokat!

Ha meglátogatlak, és az első egy órában arról beszélsz, hogy miért nem hívlak fel gyakrabban, és miért nem találkozunk sűrűbben, biztos lehetsz benne, hogy a következő hónapokban feléd se fogok nézni. Mert abban a reményben találkozunk másokkal, hogy kellemesen töltjük majd az időt, és jól érezzük magunkat. Figyeld meg, hogyan beszél egy bukás szélén álló gyerek, egy válófélben lévő pár. A következő mondatokat fogod hallani:

  • Nem az én hibám. Te tehetsz róla.
  • A tanár az oka.
  • Nem tehetek róla.
  • Mindenről a kormány tehet.
  • Velem senki sem törődik.
  • A szüleim rontották el.

A lényeg: nem miattam van az egész, és nem is az én felelősségem, hogy helyrehozzam. Amíg másokat hibáztatunk, a probléma nem oldódik meg, mi pedig frusztráltak és boldogtalanok maradunk. És ezt nem akarjuk, ugye?

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük