Honnan tudhatod, hogy egy kapcsolatnak vége?

Ismerjük a riasztó statisztikát: a házasságok fele válással végződik. Pedig sokkal több kapcsolatot lehetne megmenteni, mint ahányan megpróbálják. Csakhogy ehhez ismerni kellene a szakításhoz vezető út jeleit.

Durva beszéd

A pár tagjai már csak gúnnyal, kritikával, gyakran ordítva „váltanak szót” egymással. Úgy tűnik, már semmit nem csinálsz jól, a társadtól csak durva kritikát kapsz. Folyton megaláz, cserébe pedig te is így bánsz vele. Kialakulnak a veszekedések állandó forgatókönyvei. Felhánytorgatjátok egymásnak az elmúlt húsz év összes sérelmét.

 

Néma csönd

Már nem is beszéltek egymással, csak néha a gyerekekkel üzengettek. Némán éltek egymás mellett, mert már mindent elmondtatok egymásnak, és ha megszólalnátok, az újabb konfliktussorozatot indítana el.

 

Testi tünetek

Pánikrohamaid vannak, rendszeresen fáj a fejed, ég a gyomrod, alvászavaraid vannak. Innen már csak egy ugrás a magas vérnyomás és a szívritmuszavar. Ha meglátod a másikat, görcsbe ugrik a gyomrod, és ugrásra készen várod, mi következik.

 

Zavar a másik közelsége

Nem hogy nem kívánod a másik érintését, de kifejezetten zavar a közelsége. Akkor könnyebbülsz meg, amikor a társad elhagyja a lakást, és végre egyedül lehetsz. Az is idegesít, ahogy eszik, beszél, és egyáltalán levegőt vesz.

 

Rossz emlékek

Ha a társadra gondolsz, csak a rossz emlékek jönnek elő. Amikor megbántott, megalázott, kritizált, elhagyott, becsapott. Nagyon erősen kell kutatnod, ha szép emlékeket szeretnél felidézni. És nem a memóriáddal van baj, hanem a szép emlékek is sötét színt kaptak.

Mit tehetsz?

 

Nézz szembe a tényekkel!

Ideje, hogy beismerd, ez a kapcsolatot most nagyon rossz bőrben van. Ha szeretnéd feltámasztani, akkor azért nagyon keményen meg kell dolgoznotok. Mindkettőtöknek. Ideje leülni, és megbeszélni, hogy merre tovább. Akartok-e közösen dolgozni a kapcsolatotokért? Ha igen, akkor irány a párterápia vagy mediáció. Ha nem, akkor mehettek a bíróságra, vagy szakíthattok.

 

Miért vagy még mellette?

Ha még nem annyira tiszta a kép, hogy dönteni tudjatok, akkor legalább magadban tisztázd, hogy miért vagy még mellette, ha ennyire rosszul érzed magad. Sokan évekig szenvednek borzasztó kapcsolatban, és azt állítják, hogy mindezt a gyerekek kedvéért teszik. Pedig ez csak duma, hogy ne kelljen szembenézniük azzal a ténnyel, hogy az áldatlan párkapcsolatnak számtalan előnye van. Például az anyagi biztonság. Vagy az, hogy mártír szerepben tetszeleghetsz, és ezzel növelheted az önértékelésedet. Vagy félsz a magánytól, attól, hogy nem leszel képes önállóan gondoskodni a gyerekeidről, és a rettenetes, ámde biztos párkapcsolat még mindig jobb, mint a bizonytalan magány. Millió okod lehet arra, hogy benne maradj a kapcsolatban. De nagyon fontos, hogy legalább magadhoz őszinte legyél, és tudd, hogy miért teszed.

 

Minden napra egy öröm!

Tudom, hogy nehéz, de ha épp nem veszekedtek, vagy nem vagytok együtt, akár jól is érezheted magad. Törekedj arra, hogy találj magadnak minden napra egy örömforrást! Akármilyen pici is, de törődj magaddal, mert más nem fog. Amit most a párodtól nem kapsz meg, azt add meg magadnak te! Legyél jó anyukája a benned lakó kisgyereknek! Ettől lényegesen javulni fog az önbizalmad, mert rájössz, hogy tudsz magadról gondoskodni, nem kell ezt egy pocsék kapcsolattól várnod. És akkor talán el tudod majd engedni ezt a szörnyű kapcsolatot.

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnél beszélgetni a gondjaidról, gyere el egy párkapcsolati coachingra!

Ha magad szeretnéd megoldani a párkapcsolati gondjaidat, nézd meg, hogyan lehet ezt jól csinálni! Nézd meg a Kapcsolat szerviz videóit, és gyűjts hasznos ötleteket!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb párkapcsolati érdekességeket olvashatsz!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük