Honnan tudhatom, hogy szocioapatával randizok?

Ha online randifelületeken ismerkedsz, soha nem tudhatod, kit sodor eléd a szél. Egyetlen szociopata homlokára sincs kiírva, hogy „szociopata vagyok”. Van azonban néhány apró jel, amiről viszonylag hamar rájöhetsz, hogy kivel van dolgod.

Miért veszélyes szociopatával ismerkedni?

 

A szociopatában van valami végtelen báj és kedvesség, ami elcsábítja az embereket: egyfajta kisugárzás, karizma, amely eleinte elbűvölőbbnek vagy érdekesebbnek tünteti fel őt a többi embernél. Ő valahogy bonyolultabb, szexibb, szórakoztatóbb mindenki másnál. Vele kezdettől fogva óriási kaland az élet, mert vakmerő ötletei vannak, és hihetetlen, gyakran veszélyes kalandokba is belecsábít téged.

Idővel azonban előbukkannak a veszélyesebb jellemvonásai is: kiderül, hogy notórius hazudozó és csaló. Gond nélkül becsap, manipulál és kihasznál, sokszor úgy, hogy észre sem veszed. Mindez egyáltalán nem okoz számára lelkifurdalást, ugyanis ilyet egyáltalán nem érez. Nyoma sincs benne az együttérzésnek, nem kötődik érzelmileg másokhoz, csak az érdekei kötik őt más emberekhez. Ha ez az érdek sérül, akkor végtelen dühös lesz, akár bántalmazásig is elmehet. Imád bosszút állni, keresztbe tenni annak, aki őt akár csak egy kicsit is megbántotta, vagy akit irigyel.

Egy szociopata képtelen mások miatt aggodalmat érezni, nem törődik a többi emberrel. Nem vállal felelősséget a döntéseiért, azok következményeivel nem törődik. Hiába figyelmezteted, hogy a tetteivel, szavaival megbántott téged, ez őt nem érdekli, nem is érti, hogy mi a baj a viselkedésével. Teljesen őszintén és meggyőződéssel állítja, hogy ő semmi rosszat nem tett, és ezt ő maga is elhiszi.

 

A szociopata láthatatlan

 

Aki valaha is hallott már róluk, azt hiszi, hogy a szociopaták általában bűnözők, és a többségük börtönben van. A valóság az, hogy a többségük teljesen hétköznapi ember, itt élnek köztünk – akár komoly, megbecsült emberekként -, akikről egyáltalán nem feltételezzük, hogy bármi gond lehet velük. A kutatások szerint 25 emberből egy szociopata: lehet a szomszédunk, az orvosunk, a tanárunk, a barátunk vagy akár a randipartnerünk.

Mivel hihetetlen színészi képességeik vannak, eszünkbe se jut rájuk gyanakodni. Ha mégis gyanús lesz egy közeli ismerősünk, nem vagyunk hajlandóak elhinni, hogy valami igazán bántó, gonosz dolgot szándékosan tett. Így aztán a legtöbb szociopata itt él közöttünk, és ha a környezete mégis gyanakszik rájuk, akkor sem tesz semmit, mert annyira hihetetlen az egész.

 

Honnan ismerheted fel mégis?

 

Sajnos nincs üzembiztos szabály, de egyetlen dolog mégis gyanússá teheti őt: az önsajnáltatás, a szánalom felkeltése. Ugyanis a gátlástalan emberek leggyakoribb eszköze, hogy az együttérzésünket akarják felkelteni. Ha azt tapasztalod, hogy az illető viselkedése következetesen antiszociális (megbánt téged vagy másokat, de ezt nem hajlandó elismerni, sőt másokat vádol miatta), és mindemellett megpróbálja kiváltani belőled a sajnálatot, ez szinte felér egy figyelmeztető jelzéssel. Nem valószínű, hogy ő lesz a következő sorozatgyilkos, nem is biztos, hogy feltétlenül erőszakos az illető, de valószínűleg olyasvalaki, akivel nem szabad szoros barátságot kötni, randizni, összeházasodni vagy megkérni, hogy vigyázzon a gyerekeidre.

Az ismerkedési folyamat során érdemes használni a hármas szabályt.

Egyetlen hazugság, egy megszegett ígéret vagy egy elhanyagolt felelősség lehet félreértés. Kettő komoly hiba, három hazugság azonban azt mutatja, hogy megrögzött hazudozóval van dolgod, márpedig a hazudozás a szociopaták egyik ismertetőjele. Add fel minél hamarabb, és szállj ki a kapcsolatból, amíg még nagyobb problémák nélkül megteheted!

Ne add a titkaidat, pénzedet, idődet egy olyan embernek, aki már legalább háromszor becsapott, hazudott.

Gyanús lehet az is, ha valaki szélsőséges módon bókol, hízeleg neked. Ez a hamis kedvesség, bűbáj eszköze, szinte mindig manipulálási szándék van mögötte

Ha a randizás kezdeti szakaszán ismered fel, hogy szociopatával van dolgod, akkor még viszonylag egyszerűen és gyorsan megszabadulhatsz tőle. De mi van akkor, ha a családodban, a munkahelyeden vagy kénytelen elviselni a közelségét?

Mit tehetsz, ha kapcsolatban állsz egy szociopatával?

 

Íme néhány hasznos ötlet:

  1. Ha az ösztöneid azt súgják, hogy gond van az illetővel, akármilyen tekintélyes, tiszteletre méltó pozíciót is tölt be az illető, mindig az ösztöneidnek higgy!
  2. A legjobb módja annak, hogy megvédjük magunkat egy szociopatától, ha elkerüljük, és megszakítunk vele minden kapcsolatot. Ha teheted, iktasd ki őt az életedből, és alkalmazd a no contact szabályt: ne vedd fel a telefont, ne reagálj az üzeneteire. Szociopatával kapcsolatban lenni veszélyes, mert soha nem tudhatod, hogyan és miképpen fog ártani neked. Olyan intrikákra képes, amire te álmodban sem gondolnál! Képes ellened fordítani a családtagjaidat, munkatársaidat, te pedig azon fogsz gondolkodni, hogy vajon mi a gond veled, miért közösített ki az adott csoport.
  3. Figyelj arra a hajlamodra, hogy túl könnyen megsajnálhatod őt. Ha gyakran sajnálsz meg valakit, aki folyamatosan megbánt téged vagy más embereket, akkor óriási az esélye, hogy szociopatával van dolgod.
  4. Ne adj második, ötödik, tizedik esélyt annak, aki folyamatosan bánt téged, de nyilvánvalóan nincs lelkiismeret-furdalása!
  5. Soha ne menj bele abba, hogy sajnálatból segítesz egy szociopatának elrejteni a valódi személyiségét! Könnyek között fog könyörögni, hogy „kérlek, ezt ne mondd el senkinek!” Ne hallgass rá! Fontos, hogy a többi embert figyelmeztesd, még akkor is, ha bolondnak néznek, vagy nem hisznek neked. Ne őrizd meg a szociopata titkát!
  6. A lényeg: ha teheted, alakíts ki tőle a lehető legnagyobb távolságot, vagy szakítsd meg vele a kapcsolatot. És a legjobb bosszú, ha egy szuper, boldog életet élsz!

KATTINTS A LINKRE!

Ha elbizonytalanodtál, ha úgy érzed, hogy egy kénytelen vagy egy szociopata társaságát elviselni, gyere el coachingra, és megnézzük, hogyan tudod megoldani a helyzetet!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük