Így éld túl a magányos karácsonyt!

Az év többi napján sem könnyű elviselni a magányt, ám igazán csak karácsony este zúdul azokra, akik éppen gyászolnak, válnak vagy egyedül élnek. Sokan magányosan zokognak ilyenkor a fel sem díszített karácsonyfa alatt. Pedig nem kell ennek így lennie! Ha tudjuk, hogy egyedül fogjuk tölteni a szentestét, akkor már hetekkel, napokkal előtte érdemes tudatosan készülni erre a napra.

Ne maradj egyedül!

Ha még nagyon friss a gyász, a válás, szakítás okozta fájdalom, akkor nem tesz jót, ha egyedül maradsz karácsonykor. Sokan zuhannak ilyenkor mély depresszióba, ami végtelenül fájdalmas. Ám nem érdemes szabad utat engedni az önsajnálatnak, fájdalomnak. Megtehetjük ehelyett azt, hogy tudatosan keresünk olyan barátokat, családtagokat, akikkel eltölthetjük a karácsonyt. Ne érezzük tolakodásnak, ha megkérjük őket arra, hogy hadd töltsünk velük néhány órát az ünnepek alatt! Gyakran megesik, hogy ők hívnak meg téged. Fogadd el bátran ezt a felajánlást! Hidd el, nem fogod zavarni őket, nem rontod el az ünnepüket a szomorúságoddal! Segíteni szeretnének neked, engedd, hát!

 

Hívj vendégeket!

Azt is megteheted, hogy te hívod meg az egyedül élő barátaidat, ismerőseidet ezen a napon. Igen, ez igényel némi kezdeményező készséget, de amíg a szervezéssel, a menü megtervezésével, főzéssel foglalkozol, addig is elterelődik a figyelmed a saját szomorúságodról. Ne félj a visszautasítástól! Hidd el, rengeteg olyan ember van, aki egyedül tölti a karácsonyt, és boldogan elfogadja a meghívásodat. Nézz szét a környezetedben! Lehet, hogy van néhány egyedül élő idős szomszédod, aki szintén örömmel tölt nálad pár órát.

 

Karitatív karácsony

Kitűnő terápiás hatása van, ha a saját szomorúságunkról, magányunkról inkább mások segítésére fordítjuk a figyelmünket. Könnyen rájöhetünk, hogy vannak olyan embertársaink, akik számára ez a karácsony még szomorúbb, fájdalmasabb mint a nekünk. Vállalhatsz néhány órás ügyeletet egy gyerekkórházban, oszthatsz ételt hajléktalanoknak, elmehetsz egy gyerekotthonba segíteni. Könnyen lehet, hogy eszedbe sem jut majd szomorkodni, ha sikerül örömet szerezned másoknak ezen az estén. Néhány hálás tekintet, egy mosoly, pár jó szó csodákra képes.

Ha mindenképp egyedül akarsz maradni

Az is előfordulhat, hogy úgy döntesz, egyedül töltöd az ünnepet. Gondolj arra, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy másokat kell szeretned ezen a napon. Kezdheted magaddal is, és töltheted úgy ezt a pár napot, hogy gondoskodsz magadról és a saját szükségleteidről. Tarthatsz egy ünnepi estét egy jó habfürdővel, pezsgővel, jó zenékkel. Ki tiltja meg, hogy főzz magadnak egy különleges vacsorát, amit elkölthetsz a szépen megterített, feldíszített asztalodnál? Aztán jöhetnek a klassz, régóta tervezett filmek, egy jó könyv, amit erre a napra tartogattál. Persze fontos, hogy a könyv és a film is derűs hangulatot árasszon, hiszen a cél nem a szomorkodás, hanem a magad szeretete, kényeztetése.

Akárhogy is döntesz, fontos, hogy törekedj arra, hogy az ünnep ne a szomorúságról, nosztalgiázásról és az elrontott, elszalasztott lehetőségekről szóljon! Ha rád törnek az érzelmek, nyugodtan sírd ki magad, aztán engedd el ezeket az érzéseket! Az érzések jönnek-mennek. Rajtad múlik, hogy örökös lakónak hívod meg magadhoz a magányt és a fájdalmat, vagy engeded, hogy csak átutazó vendég legyen, aki helyet ad a következő érzelmeknek: az örömnek, hálának, békességnek.

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen új bejegyzésről sem!

Ha szeretnél beszélni a gondjaidról, itt találsz segítséget.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük