Így éld túl a szakítást

A szakításba általában egy kicsit belehalunk. Mégis van néhány technika, amivel túlélhetjük, sőt fel is dolgozhatjuk a történteket.

Az iskolában, munkahelyen általában azt tanuljuk meg, hogy ha problémánk adódik, akkor tervet készítünk, lépéseket dolgozunk ki, és megoldjuk a dolgot. A gyász, szakítás feldolgozására ez a megközelítés nem alkalmas. Ilyenkor nincs mit tennünk, megpróbálunk túlélni. Legfeljebb annyit tehetünk, hogy keresünk olyan módszereket, amelyekkel csökkenthetjük a bennünk lévő feszültséget, és lehetőleg a legkevésbé káros módszert választjuk (nem pia, cigi, csoki).

A szakítás gyászfolyamat, amelynek megvannak a maga szakaszai. Ezek a folyamatok általában adott sorrendben követik egymást, bár néha felcserélődhetnek, egyes szakaszok újra visszatérhetnek. Az is egyéni, hogy ki mennyi ideig tartózkodik az egyes szakaszokban. Problémás esetben akár évekre is leragadhatunk egyes helyeken.

 

 

1. „Nem hiszem el, hogy ez megtörténhet.”

 

A szakítás utáni első napok, hetek gondolata: „Ez csak mással történhet.” Sokan ilyenkor még reménykednek, terveket szőnek arra, hogyan szerezzék vissza a másikat. Sajnos ilyenkor szoktunk lemenni kutyába, és kétségbeesve, magunkat alázva könyörgünk, dühöngünk. Ez egy súlyosan depresszív állapot, étvágytalanság, elkeseredettség és rengeteg sírás tarkítja. Ja, meg persze alvászavarok. A legkétségbeejtőbb pillanat, amikor reggel felébredsz, és rádöbbensz, hogy egyedül vagy.

Ebben az állapotban az is rettenetes, hogy el sem tudjuk képzelni, hogyan megy tovább az életünk a másik nélkül. Sokat segíthet ilyenkor, ha előveszünk egy füzetet, és újratervezzük a jövőnket. A közeli jövő még teljesen sötét, de azt mindenki le tudja írni, hogy öt év múlva milyennek képzeli a lehető legtökéletesebb életét. Pszichológusok szerint ez a gyakorlat azonnali boldogságérzést ad.

 

2. Dühöngés

 

A gyász második fázisa a dühöngés. Ez már az első napokban megjelenhet, és gyakran keveredik a kétségbeeséssel. Ebben a szakaszban iszonyatosan tudjuk gyűlölni a másikat, egyesek elképesztően kalandos terveket gondolnak ki arra, hogyan tesznek keresztbe az exnek.

Szabad fantáziálni, de arra ügyelj, hogy ne valósítsd meg! Ezek a negatív, őrjítő gondolatok megállíthatatlanul kavarognak az ember fejében, és ilyenkor jutunk el odáig, hogy az ex egy rettenetes alak volt.

Hasznos gyakorlat, ha egy papírlapot függőlegesen megfelezünk, és az egyik oszlopba felírjuk az exünk jó, a másik oszlopba pedig a rossz tulajdonságait. Akkor végzünk jó munkát, ha a két oszlopba nagyjából egyforma mennyiséget írunk.

 

3. Társat akarok. Most!

 

Mivel az önértékelésünk súlyosan megtépázódik egy szakítás esetén, gyakran gondolunk arra, hogy „Mi lesz, ha most már örökké egyedül maradok?” „Képtelen vagyok egyedül lenni.” Mindkét gondolat arra sarkall minket, hogy azonnal és mindent elkövessünk, hogy társat találjunk. Sokaknak még az is mindegy, hogy milyet, csak ne kelljen egyedül lenni, és azonnal bebizonyíthassa – magának?, az exnek? – hogy ő igenis ér valamit. Pedig ebben a fázisban még senki nem áll készen a következő kapcsolatra.

Sajnos itt csak az önfegyelem segít. Persze, belemehetsz átmeneti, alkalmi kapcsolatokba, de fontos tudnod, hogy ezek csak kalandok, még ne tervezd meg az esküvődet a második randin!

 

4. Újraépülés. Keresem magamat

 

Eljött az ideje önmagunk újraépítésének. Önismereti könyveket olvasol, felkeresel egy kineziológust/pszichológust/caochot/ezoterikus gurut, akitől azt várod, hogy megmondja neked a tutit: mi is a baj veled? Elkezdesz végre kifelé fordulni, ismét emberek közé mész, és a családod, barátaid kezdenek fellélegezni. Itt különösebb tennivaló nincs, érezd jól magad, és építkezz! De még nincs itt az ideje, hogy randizz!

 

5. Tagadás

 

Ez a „Köszönöm, jól vagyok, nem kell nekem pasi/nő, mert csak a baj van a kapcsolatokkal.”-stádium. Megpróbálod elhitetni magaddal, hogy jól vagy te egyedül is, nincs szükséged társra. Valójában még egyáltalán nem vagy jól, mert ez meg a másik szélsőség.

 

6. „Tényleg jól vagyok.”

 

Ha eljutsz odáig, hogy tényleg jól megvagy egyedül is, képes vagy harag és zokogás nélkül gondolni az exre, akkor jelentheted ki, hogy tényleg túlvagy az egészen. Ha nagyon ügyesen dolgoztál a problémán az elmúlt hónapokban, akkor most már tudod, hogy a kapcsolatotok elromlásában te is tevékenyen részt vettél, és meg is tudod mondani, hogy miben hibáztál.

 

Ahhoz, hogy a fenti szakaszokon végigszenvedd magad, hónapokra van szükség. Nem hetekre, és főleg nem napokra! Ne áltasd magad azzal, hogy te hamar túlteszed magad az egészen, és máris kész vagy az újabb randikra. Akkor vagy kész, ha eljutsz a 6. fázisba. Ellenkező esetben te leszel az a rémisztő randipartner, aki az első találkán megállás nélkül az előző társáról beszél.

KATTINTS A LINKRE!

Ha elakadtál valahol a gyászfolyamatban, gyere el egy coachingra!

Ha a romokban heverő önbecsülésedet szeretnél felépíteni, nézd meg az Elbűvölő önbecsülés online tréning videóit!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük