10 tipp az újévi fogadalmadhoz

Mielőtt teljesíthetetlen újévi fogadalmat tennél, és január végére sutba dobnád a terveidet, olvasd el az alábbi néhány tanácsot! Ha ezeket szem előtt tartva jelölöd ki a jövő évi terveidet, nagyobb eséllyel éred el a céljaidat.

 

fogadalmak2

Ha te is azok közé tartozol, aki minden évben megfogadod, hogy leszoksz a dohányzásról, leadsz néhány kilót, és végre szerzel egy nyelvvizsgát, majd februárban már csak lemondóan legyintesz az egészre, ne aggódj, nem vagy egyedül, és nem biztos, hogy csak a kitartásoddal van baj.

A kutatók szerint az emberek 45%-a tesz újévi fogadalmat, és a fogadalmat tevők 71%-a két hétig tartja is magát ehhez, fél év múlva azonban az embereknek már csak kevesebb mint a fele ragaszkodik a terveihez.

A probléma nem csak az akaraterő hiányában rejlik. Az emberek túlnyomó többsége nem megfelelő célokat tűzött ki magának. Nagy különbség van ugyanis az álmok és a célok között.

  1. Célt tűzzél ki, ne álmokat!

Ha az az álmod, hogy idén eljutsz a karibi szigetekre, de komoly hiteltörlesztésed és minimálbéred van, akkor ez nem igazán tűnik reális célnak. Ez inkább csak álom. Próbálj olyan célt találni, ami reális és megvalósítható. Ne álmokat, illúziókat kergess, mert akkor menthetetlenül kudarcba fulladnak a terveid.

 

2. Legyen egészen konkrét a célod!

Ha csak az a célod, hogy lefogyjál, de nem jelölöd ki, hogy hány kilót, akkor honnan fogod tudni, hogy már elérted-e a célodat? Mondd meg egészen konkrétan, hogy hány kiló mínusszal lennél igazán elégedett, és ebből szerinted mennyi a reális.

 

fogadalmak

3. Jelölj ki határidőt!

Ha csak úgy lóg a levegőben az egész, ha nem jelölsz ki konkrét időpontot, amikorra meg kell lennie a dolognak, akkor örökké csak halogatni fogod a feladatok elvégzését, hiszen úgyis ráérsz még, elég lesz holnap elkezdeni. A fogadalmak többsége éppen ezen a halogatáson bukik meg.

 

4. Legyen a célod mérhető!

Ha az a célod, hogy megtanulj angolul, az nem mérhető, hiszen melyik pillanat lesz az, amikor tudod, érzed, hogy elérted a célodat? Sokkal mérhetőbb dolog az, ha egy nyelvvizsgát tervezel be egy konkrét időpontra, mert akkor szorítani fog a határidő. De ugyanez vonatkozik a dohányzásról való leszokásra. Ha csak azt mondod, hogy le akarok szokni a dohányzásról, és tegnap óta nem gyújtottál rá, akkor már elérted a célodat? Sokkal mérhetőbb, ha azt mondod: akkor állítom azt, hogy leszoktam a dohányzásról, ha legalább egy évig nem gyújtottam rá.

 

5. Legyen vágyott cél!

Ne azért tűzz ki magad elé egy célt, mert mások ezt várják tőled, vagy a közgondolkodás ezt tartja elfogadhatónak. Ha csakugyan vágysz arra, hogy egészségesen étkezzél, akkor hajrá! De ha csak divatból választasz egy igen szigorú diétát, garantáltan belebuksz a második héten.

 

6. Kezdd elölről!

Ha elbuksz, és ismét befalod a hűtő tartalmát vagy két hét kihagyás után mégiscsak rágyújtasz, akkor légy elnéző magaddal szemben, és másnap kezdd elölről az egészet! A legtöbben itt bukják el a dolgot, mert azt hiszik, hogy ezzel vége a világnak.

 

7. Kevés cél, nagyobb siker

Sokan azt gondolják, hogy január 1-je egy olyan mágikus dátum, amikor megváltoztathatják az egész életüket, és egyszerre akarnak minden terülten változást. Ha sok mindent szeretnél máshogy csinálni, kezdd a legfontosabbal, és ez legyen a jövő évi célod. Ha ez megvan, hidd el, március 1-je épp olyan varázslatos időpont, hogy a következő tervedet is elkezdhesd megvalósítani.

 

fogdalaom4

8. Keress társat hozzá!

Sokkal könnyebb úgy elindulni, ha tudod, hogy van, aki támogat menet közben. Melletted van, ha meginognál, felsegít, ha elbuktál, és szurkol neked, amikor épp az utolsókat rúgod. És persze veled ünnepel, ha elérted a célodat. Keress valakit, akivel megoszthatod a dilemmáidat, problémáidat, vagy aki veled együtt ugyanezt a célt szeretné elérni.

9. Kérj segítséget!

Ha ez már az ötödik év, hogy ugyanazzal a fogadalommal indítod az évet, akkor ideje, hogy segítséget kérjél. Lehet, hogy olyan akadály van előtted, amit észre se veszel, de egy külső szemlélő hamar rálát a problémára, és együtt kitaláljátok a megoldást.

 

10. Tűzz ki magadnak jutalmat!

Természetesen az is hatalmas nyereség, ha lefogysz 10 kilót, vagy sikerül fél évig egészségesen étkezni, de ha elértél egy ilyen nagy célt, akkor ideje, hogy megjutalmazd magadat. Egy fogyókúra esetén természetesen nem egy hatalmas tortára gondolok. De te pontosan tudni fogod, hogy mi az a jutalom, amiért megéri dolgoznod. Jutalmazd meg magad siker esetén, mert megérdemled! Még motiválóbb, ha már január 1-jén tudod, hogy mi lesz a jutalmad.

 

Sok sikert kívánok neked a jövő évi fogadalmaid megalkotásához!

Gyere, és csatlakozz a jövő évi Boldogságtervünkhöz!

Ha segítségre van szükséged a céljaid megvalósításához, gyere el egy segítő beszélgetésre, és együtt megtaláljuk a megoldást!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük