Így tarts ki idén a fogyókúrád mellett

Aki próbált már fogyókúrázni, rendszeresen mozogni, egészségesebben étkezni, az tudja, hogy sokszor emberfeletti erőfeszítést igényel a dolog, és körülbelül 80%-os eséllyel bukik bele az ember. Mi az oka, hogy ennyire nehezen megy?

 

fogyókúra

Nem megfelelő motiváció a fogyókúrához

Ha megkérdezel egy fogyókúrázót, hogy miért szeretne lefogyni, a következőket fogod hallani:

  • Szeretném újra nőnek/férfinak érezni magam.
  • Szeretném, ha nagyobb önbizalmam lenne.
  • Szeretnék sikeresebb lenni a párkapcsolatomban.
  • Elismerést szeretnék kapni a környezetemtől, hogy én ezt is meg tudtam csinálni.
  • Azt akarom, hogy a párom büszke legyen rám.

Ezek a vágyak nem motivációk, hanem a fogyókúra következményei. A fogyókúrával az emberek többsége valójában önbizalomhoz szeretne jutni. Azért akar lefogyni, mert nem szereti, nem becsüli, nem fogadja el magát abban a testben, amiben él. Ha semmi más nem vezérel a fogyókúrában, csak az, hogy ezen keresztül erősítsd az önbizalmadat, akkor nagy eséllyel vissza fogsz hízni. Az a probléma ezzel az egésszel, hogy önbizalmat nagyon ritkán lehet tartósan szerezni fogyókúrával. Ennek sajnos nem ez a módja. Ha igazán nagyon szeretnél lefogyni, és tartósan magas önbizalomhoz jutni, akkor kezdj el dolgozni a lelkeddel is! Ha csak a testedet sanyargatod a komoly önmegtartóztatással, akkor bizony kudarcot fogsz vallani. A fogyókúra mellé  önbizalom-erősítésre is szükség van. Erről itt olvashatsz bővebben.

 

fogyókúra1

Miért nem elég az akaraterő?

Azért, mert az akaraterő véges. Ha próbáltál már betartani egy szigorú diétát, akkor tapasztalhattad az akaraterőd összeomlását. Ötnapi szénhidrátszegény táplálkozás után az emberek többsége olyan szénhidrátéhséget tapasztal, hogy teljes önfeledtséggel zuhan bele egy nagy adag somlóiba. Minél jobban igyekszünk erősek maradni, annál nagyobbat esünk. Az akaraterő azért hasznavehetetlen eszköz, mert minél többet használjuk, annál kevesebb marad belőle. (Nem, nem most találtam ki, hanem kutatások bizonyítják.) És mivel minden áldott nap egy sor kötelezettségünk felemészti az akaraterőnket, a fogyókúrára már nem sok marad.

Akkor viszont mi legyen? Hogyan alakíthatunk ki új szokásokat, például egy egészséges étkezés alapjait?

 

távirányító

A jó szokások kialakítása

Ahhoz, hogy szokássá váljon valami, egy indulási tehetetlenséget kell legyőzni. Ha például délután rád tör az éhség, nagyon nehéz azt mondani, hogy elmész a távolabbi boltba egy natúr joghurtért. Sokkal könnyebb leugrani a sarki büfébe egy hamburgerért. Ahhoz, hogy a joghurtot válasszuk, le kell győznünk önmagunkat. Sokkal egyszerűbb, ha már reggel bekészítjük a táskánkba a joghurtot, és nem kell farkaséhesen meghozni egy nehéz döntést. A joghurt kéznél lesz, és még a sarki büféig sem kell elmennünk. Ezért tanácsos például a diétázóknak egy-két hétre előre megfőzni az ételt, és kis adagokban lefagyasztani. Reggel aztán kikapod a hűtől azt, amihez aznap kedved van. Csak a diéta kezdetén kell többfélét főzni, utána már elég pár naponta feltölteni a fagyasztót.

 

A rendszeres mozgás kialakítása

Ugyanez vonatkozik a rendszeres mozgás szokássá tételére. Amikor este fáradtan hazaesel, könnyebb kinyújtani a kezed a távirányítóért, és bekapcsolni a tévét, mint felhúzni a futócipőt, és levonszolódni a parkba. A megoldás: tegyük nehézzé a tévé bekapcsolását – például azzal, ha kivesszük belőle az elemet, és a másik szobában a fiók mélyére süllyesztjük. Így nagyobb erőfeszítést kell tennünk azért, hogy bekapcsolhassuk a tévét. Ha ráadásul a szobaajtóba tesszük az előző este összekészített edzőcuccot, már nem igényel akkora erőfeszítést, hogy amikor félredobnánk az útból, akkor bevillanjon, hogy akár edzeni is elmehetnénk.

Te hogyan küzdesz azért, hogy idén fittebb, egészségesebb legyél? Meséld el a módszereidet!

Ha szeretnél idén boldogabb lenni, csatlakozz a Boldogságtervünkhöz! Használd ki a közösség megtartó erejét!  Legyél idén boldogabb!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük