Így teszi tönkre az életedet az önbizalom-hiány

Az önbizalom-hiányos ember első látásra szerénynek, alázatosnak, segítőkésznek tűnik. Olyannak, akivel öröm az élet. Amikor viszont megismered, esetleg párkapcsolatban élsz vele, gyorsan kiderül, hogy sajnos egyáltalán nem nagy öröm vele élni. Az önbecsüléshiány lassan, alattomosan pusztítja a kapcsolatotokat.

Nem hallja meg, ha dicséred

 

Az önbizalom-hiányos ember süket a dicséretre. Akármit is mondasz neki, ő elengedi a füle mellett. Lehet, hogy pár pillanatig jólesik neki a bók, de igazán nem tud örülni neki, mert nem tartja igaznak. Ha megdicséred a ruháját, azt mondja: „á, ezt tíz éve túrtam, már épp ki akartam dobni”. És a végén még te érzed magad hülyén, mert tetszik neked egy ilyen antik darab. Ugyanakkor viszont majd megveszik azért, hogy dicsérd és ismerd el. Állandóan amiatt zsörtölődik, hogy őt senki nem tiszteli, becsüli.

 

A legkisebb kritikát is a személye elleni sértésnek veszi

 

A kapcsolatait viharos konfliktusok jellemezik, mert a legkisebb kritikát, sőt a legártatlanabb megjegyzést is képes a személye elleni támadásnak gondolja. Emiatt aztán nagyon nehéz vele együtt élni, hiszen a társának minden mondatát ötször végig kell gondolnia. És még így sincs garancia arra, hogy az önbizalom-hiányos emberből nem váltja ki a sértődést vagy a haragot.

 

Gyakran cinikus és bántó

 

Az önbizalom-hiányos ember szeret csipkelődni, gúnyolódni, és ha ügyes, akkor ezt a vicceskedés álarcával takarja be. Egy olcsó szellemeskedésért, a pillanatnyi sikerért, rivaldafényért eladja a lelkét, és baromira nem érdekli, hogy közben mennyire megbánt. Teszi mindezt azért, mert bizonyos személyekkel szemben nincs bátorsága, hogy szemtől szembe megmondja, ha nem tetszik neki valami.

 

Rendkívül kritikus

 

Akinek nincsen helyén az önbecsülése, az nagyon csúnyán bánik magával. Folyton bírálja, kritizálja magát, és sajnos ugyanezt teszi a környezetével is. Nagyon nehéz neki megfelelni, mert mindenben talál valami hibát. Épp annyira szeretetlenül bánik a környezetével mint magával.

 

Perfekcionista

 

Csak a tökéletes az elfogadható számára. Ha valami nem tökéletes, az nem jó. Az elég jó nem szerepel a szótárában. Gyakran hangoztatja azt is, hogy „csak azt várom el másoktól, amit magamtól”. És ez így is van. Mivel magától a maximumot követeli, a barátai, családja sem lehet tökéletlen. A legkisebb hiba, tévedés sem kerüli el a figyelmét, és ezt nem mulasztja el szóvá tenni.

 

Nehezen vagy egyáltalán nem dönt

 

Mivel a legtökéletesebb megoldást szeretné, ezért egy döntéshelyzet nála hetekig, hónapokig, esetleg évekig is elhúzódhat, mert az összes lehetséges információt össze akarja gyűjteni a választási opciókról. Az a feltételezése, hogy eleve létezik egy jó és egy rossz megoldás, és neki mindenképp meg kell találnia a tökéletes megoldást, különben súlyos és megmásíthatatlan következmények várnak rá. Valójában a dolgok ritkán feketék vagy fehérek: az élet többnyire olyan választásokat kínál, ahol mindegyik elhatározás előnyökkel és hátrányokkal is járhat. De ezt ő nem hiszi el.

Ritkán kitartó és következetes

 

Gyakran enged a környezete nyomásának, és döntéshelyzetben mindig afelé hajlik amit az az ember sugallt, akivel utoljára beszélt a problémáról. Éppen ezért gyorsan és könnyen változik a véleménye. Ha egy célt szeretne elérni, lehet, hogy tesz egy lépést a cél felé vezető úton, de az első nehézségnél feladja, mert „á, ez nekem úgyse sikerül”.

 

Érzelmi hullámzás

 

Mivel a legkisebb kudarc vagy legártatlanabb megjegyzés is romokba dönti az önbizalmát, ezért nagyon viharos érzelmekre lehet tőle számítani. Harag, szomorúság, fájdalom, kétségbeesés, tehetetlenség – és az már csak vérmérséklet kérdése, hogyan ad hangot ezeknek az érzelmeinek. Sajnos az önbizalom-hiányos embereknél gyakori vendég a depresszió is.

Félre ne érts! A fenti felsorolással még véletlenül sem azt akarom sugallni, hogy az önbizalom-hiányos ember rossz és gonosz lenne! Ők megsérültek valahol, valamikor. A kérdés inkább az, hogy ha magadra ismersz a fenti felsorolásban, akkor mit teszel ezzel a felismeréssel? Hibáztatni kezded a szüleidet, a tanáraidat, a volt párodat, mert összetörték a lelkedet? Vagy inkább arra az elhatározásra jutsz, hogy mindent elkövetsz, hogy a sebeidet begyógyítsad, és tudatosan dolgozni kezdesz az önbecsülésed növelésén? Mindez csak döntés és elhatározás kérdése.

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnél tudatosan tenni azért, hogy fejleszd az önbecsülésedet, nézd meg az ELBŰVÖLŐ ÖNBECSÜLÉS MESTERKURZUS VIDEÓIT!

HA TÁRSAT KERESEL, ÍGY TUDOK NEKED SEGÍTENI AZ ÖNBECSÜLÉSED FEJLESZTÉSÉBEN.

HA A PÁRKAPCSOLATOD JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN SZERETNÉD FEJLESZTENI AZ ÖNBECSÜLÉSEDET.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük