Kellemetlen kérdések a karácsonyi asztalnál

Karácsonykor találkozunk azokkal a rokonainkkal is, akiket ritkán látunk év közben. Ez kiváló alkalom arra, hogy olyan kérdéseket is feltegyenek nekünk, amelyek kényesek számunkra, és nem szívesen válaszolunk rájuk. Hogyan kezeljük ezt a helyzetet?

karácsonyi asztal

Van egy csokorra való kérdés, amit a kíváncsi rokonok szívesen tesznek fel a karácsonyi asztalnál. Ezek jó része olyan területre irányul, amit nem akarunk, nem tudunk megosztani a kedves rokonnak, vagy éppen szégyelljük, mert rávilágít az életünknek egy olyan pontjára, ahol komoly kihívásokkal küzdünk.

Íme néhány nem szívesen hallott kérdés, amivel valamit kezdenünk kell:

  • Mikor találsz már magadnak egy kedves fiatalembert/kislányt?
  • Mikor lesz végre egy rendes munkahelyed?
  • Ugye, azért terveztek gyereket? Tudod, ketyeg az óra!
  • Mikor lesz végre lakásod? Meddig akarsz még a szüleid nyakán élni?
  • Tavaly nem azt fogadtad meg, hogy lefogysz? Mintha feszülne rajtad az a nadrág.
  • Miért így neveled a gyerekedet? Én soha nem engedtem meg a gyerekeimnek, hogy…

A sor tetszés szerint folytatható.

Miért teszik ezt?

Ha megértjük, hogy mi motiválja őket, hogy feltegyék ezeket a kellemetlen kérdéseket, akkor talán könnyebb lesz együttérzően kezelni a helyzetet, és kisebb eséllyel borítjuk rájuk az asztalt.

  1. Ezeket a kérdéseket az idősebb generáció szereti feltenni. Számukra furcsa, hogy a mi generációnk máshogy él, hogy később növünk fel, később kezdünk hozzá ahhoz, amit ők életfeladatnak tekintenek. A szüleink korosztálya húszévesen házasodott, a harmincas éveikben már állt a családi ház, megszületett legalább két gyerek, és mindkettejüknek volt egy biztos állása, ahol nyugdíjas korukig dolgoztak. Számukra érthetetlen, hogy a mai harmincasok még a második, harmadik diplomájukat szerzik, folyton váltogatják a munkahelyüket, és még nincs állandó társuk. Nem értik, hogy a harmincas unokahúguk miért így él, mert nekik egészen más elvárásaik vannak.

2. Azt gondolják, hogy nem teszel meg mindent azért, hogy teljesítsd a szerintük kötelező feladatokat (házasság, gyerekszülés). Azt feltételezik, hogy ez neked nem elég fontos, és a feladatuknak érzik, hogy erre figyelmeztessenek téged. Ha nem mondod meg nekik, hogy igen, látod, hogy ez gond, és dolgozol a probléma megoldásán, tovább fognak nyaggatni.

3. Fel sem merül bennük, hogy ezek a kérdések számodra kellemetlenek, fájdalmasak. Egy unoka után sóvárgó anyós különösen fájdalmasan bele tud taposni a fiatal pár lelkébe, mert nem lát túl a saját vágyakozásán, és elefántként fog beletrappolni a lelkedbe, ha nem állítod meg igen határozottan, és nem mondod el neki, hogy ez számodra mennyire fájdalmas.

4. Kíváncsiak. Mivel csak ritkán látnak év közben, nincs alkalmuk máskor feltenni ezeket a kényes kérdéseket. Szeretnének válaszokat kapni, nem akarnak lemaradni az életedről.

5. Azért teszik fel karácsonykor a kérdéseiket, mert feltételezik, hogy a béke és szeretet ünnepén nem borítod rájuk az asztalt, és nem rohansz ki dühösen.

 

állj

Mit tehetsz?

Nyugodtan mondd meg, hogy mennyire fájdalmas, kínos és bántó számodra ez a kellemetlen faggatózás. Az empatikusabb rokont ez leállítja, de készülj fel rá, hogy lesznek olyanok is, akik nem értik, hogy ez miért ennyire kellemetlen számodra. Ők tovább fognak kíváncsiskodni. Ebben az esetben nagyon határozottan állítsd le őket! A saját határaidat te jelölöd ki, és a te feladatod megvédeni az initimszférádat a kíváncsiskodók ellen.

Elárulsz néhány információt az életedről, és ezzel valamelyest kielégíted a kíváncsiságukat. Elmondhatod, hogy a felvetett kérdés mekkora problémát jelent számodra, hogy mennyi mindent tettél eddig azért, hogy megold a dolgot, vagy hogy mit szándékozol tenni. Csak annyit árulj el magadról, amennyit biztonságosnak érzel.

És ami a legfontosabb: ne érezd magad agresszívnak, amikor dühös leszel! Ők a tapintatlanok és az életed olyan területére próbálnak bejutni, ahol semmi keresnivalójuk nincs, hiszen nem hívtad meg őket oda. Tehát egészen nyugodt szívvel ki is tessékelheted őket onnan.

Ha problémáid vannak a határaid meghúzásával, gyere el egy coaching ülésre, ahol mindezt megtanulhatod.

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen érdekes bejegyzésről sem!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük