Kihez fordulhatsz párkapcsolati problémával?

Amikor párkapcsolati problémánk támad, felmerül a kérdés: kihez forduljak? Annyiféle szakember foglalkozik manapság a lélek dolgaival, hogy időnként nem árt rendet tenni ebben a zűrzavarban.

Hát én immár kit válasszak?

Ha elszántad magad arra, hogy segítőt keresel a párkapcsolati problémáidra, felmerül a kérdés, hogy milyen típusú szakembert válassz. Óriási kavarodás van a fejekben azzal kapcsolatban, hogy ki mit csinál, mikor és miért érdemes pszichológushoz, párterapeutához, coachhoz, mediátorhoz fordulni. Vegyük őket sorra!

 

Pszichiáter

A pszichiáter általában orvosi egyetemet végzett szakember, aki az alapképzés után pszichiátriára szakosodott. Mivel orvos, ő az egyetlen a segítő szakember közül, aki gyógyszerfelírási joggal rendelkezik. Nem a párral, mint egységgel, hanem a benne részt vevő, tünetekkel küzdő egyénnel foglalkozik. A pszichiáter abban tud segíteni, hogy megállapítja a panaszkodó egyénről, hogy van-e pszichiátriai betegsége: depressziója, szorongásos zavarai, hallucinációja. Az a pszichiáter, aki a szakképzettsége megszerzése után pszichoterápiás képzettséget is szerzett, beszélgetős terápiát is folytathat a pácienseivel.

 

Pszichológus

A pszichológus bölcsészkaron szerzi az alapvégzettségét, ezen felül szerezhet klinikai szakpszichológusi végzettséget, majd ezt követően válhat pszichoterapeutává. Ő nem írhat fel gyógyszert, a betegek állapotának felmérésére személyiségteszteket használhat, lelki segítő betegvezetést vállalhat. Ez a klasszikus beszélgetős terápia. Ő is elsősorban egyéneket kezel, nem pedig párokat, családokat.

 

Pár- és családterapeuta

Pszichológus, szociális munkás vagy pedagógus alapvégzettséggel rendelkező személy továbbképezheti magát pár- és családterapeutává. A munkája során a családi- és párkapcsolati rendszereket vizsgálja, a működési zavarokat tárja fel, és segít a megoldásukban. A pár- és családterápia bár foglalkozik a jelennel, de azt a múlt fényében vizsgálja, feltérképezi a múltbeli konfliktusokat, azok forrását, a tagok egyéni családtörténetét, hogy a jelenlegi problémákat mélyebben tudja kezelni. A család- és párterápia azon túl, hogy krízist kezelhet, vagy konfliktuskezelést és kommunikációt javít, gyakran egy vagy több családtagnál jelentkező különböző pszichés panaszokat kezel, gyereknevelést támogat, csalódást, családi tragédiákat, párkapcsolatban jelentkező szexuális zavarokat, családi életciklusváltással járó nehézségeket, transzgenerációs problémákat segít feldolgozni, lezárni. A pár- és családterápiát általában egy férfi-nő szakember páros együtt végzi, és a segítséget kérő párnak együtt kell arra az elhatározásra jutnia, hogy szeretnének segítséget kérni. Vannak olyan ülések, amelyeken a pár tagjai együtt vesznek részt, és vannak olyanok, amikor a párterapeután külön dolgoznak a pár tagjaival.

Szexuálterapeuta

Olyan szakorvos vagy klinikai szakpszichológus, aki posztgraduális képzés keretében sajátította el a szexuális problémák kezelésének képességét. Hozzá kifejezetten szexuális zavarokkal mennek egyének és párok.

 

Mentálhigiénés szakember

Különféle szakmákból érkezhetnek emberek a mentálhigiénés képzésre (bölcsész, szociális munkás, teológiai, jogi alapképzettség). Mentálhigiénés képesítést lehet szerezni az orvosi vagy bölcsészkaron is posztgraduális képzés keretében.

A mentálhigiénés szakember nem betegségek kezelésével foglalkozik, nem is páciensnek, betegnek, hanem kliensnek hívja a hozzá fordulókat. A kliens tehát nem beteg, hanem egy normális, egészséges ember, aki valahol elakadt az életvezetésében. Éppen ezért egyenrangú partnerként kezeli őket, a belső erőforrásaikra alapoz, együtt keresik a megoldást a kliens elakadásaira. A mentálhigiénés segítő kapcsolat nem terápia, de annak kiváló kiegészítője lehet.

A mentálhigiénés szakember elsődleges feladata a lelki egészség megőrzése, megtartása.

Mikor érdemes mentálhigiénés szakemberhez fordulni?

 • párkapcsolati elakadásoknál, amikor a pár egyik tagja nem hajlandó segítséget kérni
 • társkeresés során tapasztalt elakadásoknál
 • önbizalom-, önbecsüléshiány esetében
 • konfliktuskezelési nehézségek (indulatos veszekedések vagy éppen duzzogások, süket csöndek)

 

Párkapcsolati coach

A párkapcsolati coaching a coach szakma egyik specializálódott formája. A coach szó jelentése edző, aki a kliense mellett áll, és segít neki elérhető célokat kitűzni, majd ezeket elérni. A coach a hozzá fordulókat nem betegnek, hanem az életcéljai megvalósításában elakadt egészséges embernek tekinti. A párkapcsolati coach munkája abban tér el a többi coachétól, hogy nem egy, hanem két klienssel foglalkozik, a köztük lévő kapcsolattal. Van lehetőség arra is, hogy a pár egyik vagy másik tagja egyedül vegyen részt párkapcsolati coachingon. Ha az egyik fél elkezd dolgozni magán, óhatatlanul változni fog a kettejük közti dinamika, elindul egy változás a pár életében.

Míg a párterápiát két párterapeuta vezeti, a párkapcsolati coachingot egy szakember. Amíg a párterápia a múltra fókuszál, a párkapcsolati coaching jövőcentrikus, megoldásfókuszú, arra sarkallja a pár tagjait, hogy közösen keressék a megoldást a problémáikra.

Mikor forduljunk párkapcsolati coachoz?

 • Ha szeretnénk változtatni a problémáinkon, de a párunk nem hajlandó segítséget kérni.
 • Ha a pár tagjai eltávolodtak egymástól, kiüresedett a kapcsolat, elmúlt a szenvedély, de szeretnének változtatni a dolgon.
 • Gyakoriak a veszekedések, amelyeket nem követ megnyugtató kibékülés.
 • Felmerül a hűtlenség veszélye.

Mivel a coaching szakmai képzés nem egységesen szabályozott, a segítő felkészültsége igen széles skálán mozoghat. Érdemes olyan coachot választani, akinek van valamilyen diplomája másfajta segítő szakmában (pszichológus, mentálhigiénés szakember) vagy tagja valamilyen nemzetközi coach szövetségnek (ICF).

Mediátor

A mediáció közvetítést jelent a vitában álló felek között. A mediátor középen áll, pártatlan, és egy szabályrendszer betartatásával ügyel arra, hogy a mediációs ülésen a vita ne durvulhasson el. A mediáció során mindkét fél elmondhatja a történetét és a megoldási javaslatait. Segíti a felek közötti kommunikációt, és arra törekszik, hogy olyan megegyezés jöjjön létre, amibe mindkét fél örömmel bele tud egyezni. Tehát nem kompromisszumos megoldás jön létre, ahol mindenki enged egy kicsit, nem látszatmegoldás születik, hanem olyan egyezség, ami mindkét fél érdekeinek megfelel, így nagy eséllyel betartható.

Mit csinál a mediátor?

 • Kijelöli a mediáció menetét, meghatározza az ülés szabályrendszerét, és azt be is tartatja.
 • A mediátor független, pártatlan személy, aki nem részrehajló egyik fél irányába sem.
 • A mediátor nem ad tanácsot, sőt nem is sugall megoldási-javaslatokat. Annyit tesz, hogy biztosítja a körülményeket, hogy a vitában álló felek a problémáról őszinte, barátságos hangnemben tudjanak beszélgetni.
 • Segít tisztázni a felek érdekeit, szükségleteit, és a megoldást segítő kérdéseket tesz fel.

Milyen konfliktusokkal fordulhatsz mediátorhoz?

 • Párkapcsolati viták esetében, amikor már hosszú ideje ugyanazon a témán veszekedtek, és az összetűzéseitek romboló, egymást megalázó stílusúak.
 • Párkapcsolati viták esetében, amikor már elhatároztátok, hogy elváltok, és ezt szeretnétek békében, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva tenni.
 • Ha nem jössz ki a kamasz gyerekeddel, és attól félsz, hogy elveszíted vele a kapcsolatodat.
 • Ha a felnőtt gyereked nem áll szóba veled.
 • Ha szeretnéd javítani a viszonyodat a szüleiddel, és úgy érzed, egyáltalán nem hallgatnak és nem értenek meg téged.

 

Ne válassz sarlatánt!

Bármilyen szakembert is választasz, szerintem nagyon fontos, hogy előtte ellenőrizd a végzettségét, és ne dőlj be a szakma sarlatánjainak! Honnan tudod, hogy ki a sarlatán? Hamis az a „gyógyító”, aki a könnyebbik utat ígéri, aki azt állítja, hogy 2-3 alkalom alatt helyreállítja a lelki egészségedet, a pároddal való viszonyodat. Aki szerint elég hinned magadban, pozitívan gondolkodnod, és akkor majd bevonzod a boldogságot, vagy elég néhány előző életekbe bekukkantó meditáció, és akkor a helyére kerülnek a dolgok. Sajnos a lelki egészség és párkapcsolati harmónia nem szerezhető vissza gyorsan, egyszerűen: hosszú távú elköteleződés, kemény munka vár arra, aki rendbe szeretné tenni az életét, és családi boldogságban akar élni. De nem lehetetlen a dolog.

A sarlatán másik ismertetőjele, hogy azt mondja: nem számít, mit gondolnak mások, te csak fókuszálj magadra, és zárd ki az életedből azokat, akik nem fogadnak el. Ez sajnos csak féligazság, és erősen rombolja a családi kapcsolatokat, súlyos sérüléseket okoz családokban, közösségekben. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek a családjában, baráti körében vannak olyan emberek, akiktől idegbajt kap, és legszívesebben soha többé szóba se állna vele. Azt gondolom, hogy vannak olyan fontos személyek, családtagok, akiknek a kedvéért érdemes kompromisszumot kötni, akiknek a véleményére érdemes odafigyelni, még akkor is, ha nem tetszik, amit mond, mert a fejlődésünket segítik.

Még egy fontos szempont a választáshoz: lehet, hogy elmegyünk az ország legjobb, legnépszerűbb pszichológusához, aki kiváló szakmai képesítésekkel rendelkezik, és a médiában is lépten-nyomon belé botlunk. Ám ha neked nem szimpatikus a személyes munka során, akkor nem lesz hatékony a segítő kapcsolat. Találd meg azt a segítőt, akivel megvan az összhang, aki mellett biztonságban és elfogadva érzed magad, akivel képes vagy hosszú távon is dolgozni, és akinek a képzettsége megvan a problémádhoz!

Ha segítségre van szükséged, nézd meg, hogyan tudunk együtt dolgozni az elakadásodon!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen érdekes bejegyzésről sem!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük