Lehet, hogy téged is fenyeget a kiégés?

Amikor már úgy érezzük, hogy minden egyes nap csak vonszolódással telik, amikor egyre kimerültebbnek érezzük magunkat, nem találjuk magunkban a munkánkkal kapcsolatos lelkesedésnek az írmagját sem, akkor gyanakodjunk, hogy utolért minket a kiégés.

 

kiégésA kiégés esetében valójában tünet-együttesről beszélünk, és leginkább azokban a szakmákban dolgozók érintettek, akik emberekkel foglalkoznak: tanárok, szociális munkások, orvosok, ügyfélkapcsolati munkatársak, illetve azok, akik monoton munkát végeznek. Növeli a kiégés kockázatát, ha a munkavállaló egyáltalán nem kap se erkölcsi, se anyagi megbecsülést, sőt pozitív visszajelzést sem, de elvárják tőle, hogy reggeltől estig dolgozzon, és zokszó nélkül túlórázzon.

 

A kiégés leggyakoribb tünetei

Kimerültség

Az embernek se kedve, se energiája nincs semmihez. Folyton fáradtnak érzi magát, gyakran alvászavarral is küzd. Az örökös fáradtság miatt képtelen koncentrálni, soha nem tudja utolérni magát a munkahelyén. Amit eddig tíz perc alatt elintézett, az most órákig tart. Folyamatosan csökken a teljesítménye, és ez még frusztráltabbá teszi.

 

Motivációhiány

A korábban lelkes munkavállaló most gyomorgörccsel lép be a munkahelyére. Egyre kevésbé leli örömét a munkájában, és számolja a perceket a munkaidő végéig. Gyakran elégedetlen, csalódott, a munkahelyén folyton intrikál, áskálódik.

 

Elidegenedés

Egyre kevésbé érdekli őt a kollégákkal való kapcsolattartás, sőt elhúzódó kiégés esetén ez kiterjedhet a magánéletére is. Gyakran válik cinikussá, dühössé, csalódottá, elégedetlenné. Már nem érdekli őt a kollégák problémája, érzéketlenné, távolságtartóvá válik. Egyre gyakrabban kerül konfliktusba másokkal, vagy éppenséggel teljesen magába zárkózik.

 

chocolate-craving Elhanyagolja magát

Az alvászavarok miatt, nyugtatót, altatót kezd szedni, napközben pedig kávéval, energiaitalokkal tartja magában a lelket. Egészségtelenül él, gyakran vigasztalja magát csokival, alkohollal, cigarettával.

 

 

Egészségügyi problémák

Gyakran küzd pszichoszomatikus betegségekkel: emésztőrendszeri zavarok, krónikus fejfájás, gyakrabban kap el fertőzéseket. Súlyosabb esetben eljut a depresszióig.

 

Sajnos nagyon kevés munkahely van, ahol elismerik az ember munkáját, így az egyén feladata, hogy odafigyeljen saját magára, és észrevegye a kiégés első tüneteit, amíg még nem késő tudatosan változtatni a munkához való hozzáállásán.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük