Levél a rossz párkapcsolatban élőkhöz

Kedves!

 

Tudom, hogy szenvedsz, mert nem erre számítottál, amikor összeházasodtatok. Akkor fiatalok voltatok, tele reménnyel, szerelemmel, és alig vártátok, hogy végre kettesben legyetek. Hittétek, hogy minden akadályon átvergődtök együtt, nem lesz olyan probléma, amit ne tudnátok megoldani. Mert annyira szerettétek egymást.

 

 

rossz párkapcsolat.jpg 2Ma pedig látni se bírod. Alig bírtok ki tíz percet együtt egy légtérben. Akkor érzed jól magad, ha nincs otthon a párod, mert amint megjön, kezdődik a vita, veszekedés vagy éppen a napokig tartó duzzogás. Áll a kés a levegőben, szorongsz, nem alszol, aggódsz a kapcsolatod és a gyerekeid miatt. Talán már a válást fontolgatod, és azt számolod, lesz-e hol lakni, és ki fogja kifizetni a lakás- és a kocsihitelt.

 

Sírsz, mert nem erre számítottál, nem ezt akartad, nem erre akartad tanítani a gyerekeidet. Tehetetlen vagy, vágysz valamiféle megoldásra, ami sehonnan sem akar megérkezni. És csak vársz, az önértékelésed romokban hever, és egyáltalán nem vagy biztos abban, hogy kellesz-e még valakinek.

 

Sajnos én sem tudom előhúznia a megoldást a zsebemből. De tudom, hogy képes vagy kimászni a gödörből. Tudom, hogy vannak készségek, amelyeket meg lehet tanulni, és a segítségükkel fel lehet építeni egy harmonikus kapcsolatot. Akár a régit, akár egy újat.

 

Valamiért azt gondoljuk, hogy a párkapcsolat megy mindenkinek zsigerből, szerelemből. Te már tudod, hogy nem így van. Abban is biztos vagyok, hogy eszed ágában sem lenne jogosítvány, a KRESZ ismerete és elegendő rutin nélkül autót vezetni. Ha van jogosítványod, megtanultad az alapvető közlekedési szabályokat, órákat gyötrődtél a rutinpályán és a forgalomban. Megtanultál minden fontosat a vezetésről, mert tudtad, hogy életveszélyes üzem.

 

Ehhez képest a párkapcsolatot mindenki szabadon űzheti mindenféle jogosítvány, kapcsolati-KRESZ ismerete és rutin nélkül. Pedig ez sem kevésbé veszélyes móka. Talán már tudod, itt is életre szóló sérüléseket szerezhetünk, sőt a gyerekeinket is komolyan veszélyeztetjük, ha nem csináljuk jól.

 

Mégis csak kevés embernek jut eszébe, hogy alapvető párkapcsolati készségeket tanuljon. Mint például kommunikációt vagy konfliktuskezelést. Mert a szerelem lila köddel borított szakaszában eszünkbe se jut, hogy valaha is lehetnek konfliktusaink a párunkkal. Később pedig már túl késő, inkább rálegyintünk: „ezen már nincs mit változtatni”. És romboljuk a magunk, a párunk és a gyerekeink életét.

 

Pedig már tudod, hogy nem létezik emberi kapcsolat konfliktus nélkül. Ez olyan szilárd törvény, mint a gravitáció. Tehát nem az a kérdés, hogy szükséged van-e konfliktuskezelési ismeretekre, hanem az, hogy mikor szánod rá magad, hogy megtanuld.

 

És most ne azt nézd, hogy „én ennek az embernek a kedvéért már nem tanulok meg semmit! Ez a kapcsolat menthetetlen.” Nézd a saját érdekedet! Lehet, hogy el fogsz válni, de nagy az esélye annak, hogy a következő kapcsolatba is magaddal viszed a rossz konfliktuskezelési beidegződéseidet. Ugyanazokat a hibákat fogod elkövetni, nagy eséllyel ugyanebbe a gödörbe fogsz huppani pár hónap vagy év múlva.

 

Tanuld meg magadért, esetleg a gyerekeidért. Tudod jól, hogy a kölykök mintakövető lények, tőled fogják ellesni, hogyan kell kezelni a vitákat. Ha nem tudsz nekik jó példát mutatni, szerinted kitől fogják mindezt megtanulni? A tanító nénitől az iskolában? Amit most megtanulnak a te életedet figyelve, azt a technikát fogják alkalmazni húsz év múlva a saját párkapcsolatukban. Tényleg a jelenlegi tudásodat akarod átadni nekik? Tényleg olyan életet kívánsz nekik, amilyen most a tiéd?

 

Bármilyen elkeseredett is vagy most, hidd el, a konfliktuskezelés szemléletmódja és lépései bárki számára elsajátíthatók. Nem ördöngösség az egész! Figyelem, empátia, magadra és másokra figyelés. És ami klassz az egészben, hogy ezek a technikák nem csak a párkapcsolatban, de a gyereknevelésben és a munkahelyi konfliktusokban is használhatók.

 

Tudom, hogy hihetetlen, de láttam már megújulni párkapcsolatokat is úgy, hogy az egyik fél megtanulta, otthon alkalmazta, és az elhidegülő viszony újra felmelegedett.

 

Kérlek, tegyél magadért és a gyerekeidért! Ha mindent ugyanúgy csinálsz, ahogy eddig, semmi nem fog változni. Változás akkor történik, ha az egyik fél tesz egy apró lépést. Akár kezdheted te is. Akár most is.

Ha elszántad magad a változásra, nézd meg ezt az oldalt, mert itt bővebb információkat találsz egy hamarosan induló párkapcsolati konfliktuskezelési tréningről.

Ha inkább előadást hallgatnál az önbizalomról vagy a konfliktuskezelésről, akkor itt olvashatsz róla.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük