Mi a jó párkapcsolat titka? (Egyetlen mondatban)

A napokban a Magyar bloggerek és blogkedvelők facebook csoportban én lettem a nap bloggere, ami azt jelenti, hogy lehet kérdezni tőlem, én pedig egy blogbejegyzésben válaszolok. Szuper kérdéseket kaptam a munkámmal és a blogommal kapcsolatban, most próbálok válaszolni rájuk.

 

jó párkapcsolatMi a jó párkapcsolat titka – egyetlen mondatban?

Ez a „hűha” kérdés. Sajnos nincs Coelho-i vénám, hogy nagy bölcsességeket fogalmazzak meg, de azért próbálok egyetlen mondatban válaszolni. Jó párkapcsolatot csak érett, megfelelő önbecsüléssel rendelkező, szüleikről már levált felnőtt emberek tudnak létesíteni, akik képesek dolgozni a sebzettségeiken, tisztelik és szeretik egymást, megtanultak jól kommunikálni és konfliktust kezelni, folyamatosan gyűjtik a közös élményeket, és végigbeszélgetik az életüket.

Hát, sokszorosan összetett mondat lett, de nagyjából benne van minden, amit fontosnak tartok.

 

blog

Miért írsz blogot?

Azért, hogy a fenti mondat tartalmát a lehető legtöbb emberhez eljuttassam, és minél több emberhez eljuttassam azt az üzenetet, hogy a jó párkapcsolatért tenni kell! Gyakran nagyon sokat. A jó párkapcsolat sajnos nem hull az ölünkbe. Arra alkalmassá kell válni, meg kell tanulni egy csomó készséget, be kell gyógyítanunk az otthonról és a korább párkapcsolatban szerzett sebeinket.

A blogbejegyzésekben igyekszem minél tömörebben, lényegre törőbben fogalmazni, hogy 1,5-2 perc (ennyit szánunk általában egy bejegyzésre) alatt át tudjak adni ebből valamit az olvasóknak. Mivel magam is sokat küszködtem párkapcsolati problémákkal, a saját bőrömön, igyekezetemen kellett megtanulnom egy csomó fontos dolgot. Ma már van egy nagyszerű férjem, de sok kudarctól, csalódástól megkíméltem volna magamat, ha mindezt már korábban is tudom. Hátha tudok segíteni legalább néhány embernek.

 

Mi az 5 leggyakoribb probléma, amivel hozzád fordulnak?

1. Nem találok társat. Mi a hiba velem? Mi a baj a másik nemmel?

2. Elhagyott/megcsalt a párom. De miért? Mit tehetek, hogy visszaszerezzem?

3. Állandóan veszekszünk a párommal, megőrülök tőle. Kérlek, taníts meg konfliktust kezelni!

4. Nagyon kicsi az önbecsülésem. Lehet ezt fejleszteni? Hogyan?

5. Állandóan ugyanolyan típusú partnereket választok.

 

 

Milyen a nemek aránya a klienseim körében?

90%-ban nők jönnek el beszélgetni és a tréningekre, workshopokra. Az előadásokon azért szerencsére akad néhány férfi is. Azt feltételezem, hogy nekik nehezükre esik segítséget kérni, és ha jönnek is, azért jönnek, mert a párjuk vagy egy nőismerősük rábeszéli őket .

 

coaching2

Milyen esetekben érdemes life coachhoz vagy pszichológushoz fordulni?

Life coachhoz akkor érdemes fordulni, ha úgy érzed, hogy elakadtál valahol az életedben. Ha nem tudsz dönteni, vagy képtelen vagy elérni egy kitűzött célodat. Például nem találsz társat.

Life coachként azoknak tudok segíteni, akik szeretnének magabiztosabbak lenni, hatékonyabban kommunikálni, vagy szeretnének megtanulni egy nagyon hatékony konfliktuskezelési szemléletmódot és technikát.

Pszichológushoz annak érdemes fordulnia, aki depresszióval, szorongással, pánikzavarral küzd. Ilyen esetekben egy tisztességes life coach továbbküldi a kliensét egy pszichológushoz.

 

 

Fizetsz-e valamilyen jogdíjat az Identity szellemi tulajdonosainak?

Nem. És azoknak a szerzőknek sem, akiknek a műveiből tanulok, és aztán a tanultakat alkalmazom a praxisomban. Az Identity egy könyvesboltokban kapható társasjáték, amivel mindenki szabadon játszhat otthon. Én azért kérek pénzt a játékon való részvételért, mert a szakmai tudásommal továbbsegítem a játékosokat a megoldás felé. Mert képes vagyok olyan módon meghallgatni őket, hogy az előrevivő legyen. Ha valaki csak otthon játszik a játékkal, akkor könnyen megrekedhet már a kérdésfeltevésnél, vagy éppen éktelenül összeveszhet a párjával, aki képtelen biztosítani számára azt a biztonságos közeget, amelyet én egy ilyen játéknál megteremtek.

 

 

Miért tartasz ingyenes tréningeket?

Gyakran tartok könyvtárakban ingyenes előadásokat, tréningeket Ezek az olvasók számára ingyenesek, én néha – nem mindig! – ezért kapok a könyvtártól valamennyi pénzt. Számomra fontos, hogy a lehető legtöbb emberhez eljussanak azok az ismeretek, amelyeket közölni szeretnék. De azért nem vagyok segítő szindrómás segítő, aki mindenkit meg akar menteni, és ezért ingyen dolgozik!

 

 

Mi a leghasznosabb párkapcsolati tanács, ha csak egyet mondhatnál?

Nagyon nehéz egyet kiemelni, ezért inkább kettőt mondok. Ne hagyjátok abba a beszélgetést, és szerezzetek újabb és újabb közös élményeket a párotokkal!

Ne hagyjátok abba a beszélgetést, akkor se, ha gyereketek születik, és nagyon-nagyon nehéz egymásra figyelni, mert fáradtak vagytok. Ha lemaradtok a párotok életéről, egy idő után azt veszitek észre, hogy egy idegennel éltek egy fedél alatt.

A közös élmények pedig olyan biztos kötőanyagot biztosítanak, mint a malter. Összetartják a kapcsolatot. És közös élmény alatt nem a közös tévézést értem, hanem sétát, színházat, koncertet, kirándulást, nyaralást.

 

Ha vannak még kérdéseitek, szívesen válaszolok, akár privátban is. Ha szívesen kipróbálnátok, milyen egy segítő beszélgetés, szeretettel várlak benneteket!

Ha szeretnétek többet megtudni rólam – a magánéletemről, az eddigi utamról – , akkor vegyétek meg az eheti Nők Lapját (márc. 3-án jelenik meg). V. Kulcsár Ildikó készített velem egy interjút.

 

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük