Miért lép félre a nő?

A közgondolkodásban úgy él, hogy a férfiak többször lépnek félre, mint a nők. De ha jól belegondolunk, minden egyes „férfi félrelépéshez” szükség van legalább egy nőre. Na de vajon mi visz rá egy nőt, hogy az állandó partnere mellett újat keressen?

Ugyanazért lép félre, amiért a férfi

Önbecsülési problémája van. Nem érzi magát elég jó nőnek, és szeretne megbecsülést, bókokat, szenvedélyt és jó szexet kapni. Valószínűleg azért keresi a kapcsolatán kívül mindezt, mert a kapcsolatán belül nem kapja meg. Tegyük azért hozzá, hogy azok a nők, akik házasságból lépnek félre, vagy komoly hiányt vagy súlyos sérülést kompenzálnak a házasságon kívüli kapcsolatukkal.

Az önbecsülési problémájuk adódhat gyerekkori sérülésekből – tehát már eleve önbizalomhiánnyal mentek bele a házasságba, és a szenvedély szerelem lecsengésével úgy érzik, hogy a párjuk irántuk való csökkenő érdeklődése már nem biztosítja számukra a megfelelő önértékelést, tehát joguk van a félrelépésre. Ezt ők többnyire úgy fogalmazzák: hiányzik a szenvedély és a jó szex. Már csak testvérekként szeretjük egymást.

 

Kapcsolaton belül szerezett önbizalomhiány

Az is lehet, hogy a nő a házasságán belül szerez súlyos önértékelési zavarokat. Elegendő ehhez egy folyton kritizáló férj, aki mindig mindent jobban tud. Vagy akinek sohasem elég vékony a felesége. Azt gondolom, hogy a legfájdalmasabb sérüléseket akkor kaphatja egy nő, ha folyton kritizálják a külsejét („nagy a segged”, „lóg a melled”, „hurkák vannak a hasadon”, „öltözz már fel rendesen!”) Ha egy nő naponta több hasonló megjegyzést kap, igen gyorsan erodálódik az önértékelése.

 

Beleszorul az anyaszerepbe

Gyerekek mellett egy nő könnyen elfeledkezhet arról, hogy nem csak anya, de feleség és szerető is egyben, és a férjének is szüksége van rá. Rendre hallgatom három éves kor alatti gyerekekkel otthon ülő anyukák beszámolóit arról, hogy egyáltalán nem kívánják a férjüket, és a szülés óta nem engedték magukhoz a párjukat. Ezek után pedig csodálkoznak, hogy a férjük félrelép. A helyzet itt szokott elromlani. A házastársak fénysebességgel távolodni kezdenek egymástól, és amikor a gyerekek felnőnek – és még nem váltak el – a feleség észbe kap, de akkor már lelkileg nincs mellette a férje, aki megerősíthetné a nőiességét. Ezért van az, hogy nagyobbacska gyerekek anyukái – visszatérve a munka világába – gyorsan belebotlanak egy olyan kollégába, aki megerősíti a parlagon heverő nőiességüket.

 

Visszacsalás

Nem ritka, hogy olyan nők lépnek félre, akik így szeretnének bosszút állni a férjükön, amiért az megcsalta őket. Mivel a nők úgy vannak összerakva, hogy a szex olyan hormonokat szabadít fel, ami erősíti bennük a kötődést a nekik boldogságot okozó férfi iránt, könnyen beleszerethetnek az alkalminak vélt partnerbe. Sajnos az ilyen helyzetekből a legritkább esetben jönnek ki jól a nők.

Bár revansvágyból léptek félre, egyre féltékenyebbek lesznek a férjükre, árgus szemmel lesik, hol van, mit csinál. Önmaguk félrelépését jogosnak érzik, magukat felmentik, de ez a féltékenységükön mit sem változtat. Ha mindennek a tetejében a szeretőjük nem vállalja őket állandó partnerként, akkor különösen nagy bajba kerülnek.

Természetesen még számtalan egyéni oka lehet egy nőnek a félrelépésre. Mindegyik magyarázat érthető, hogy elfogadható-e, és jó megoldásnak tartjuk-e a megcsalást, azt mindenkinek a gusztusára, meggyőződésére bízom. Lehet rajta vitatkozni, lehet felette ítélkezni, de attól a jelenség még létezik.

 

Ha szeretnél megcsalásbiztos párkapcsolatban élni, nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete tudásanyag videóit!

Ha egyéni segítségre van szükséged, akkor gyere el párkapcsolati coachingra!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb érdekességeket olvashatsz a párkapcsolatokról!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük