Amikor kiderül, hogy a párunk félrelépett, összedől bennünk a világ, és az első kérdéseink egyike mindig az: „Miért pont vele?” „Mennyivel szebb, jobb a másik, mint én?” „Mit tud az a másik, amit én nem?”

 

félrelép 2Figyelem befelé

A figyelmünk az első órákban, napokban, hetekben arra a bizonyos harmadikra irányul. Kérdezünk, kutatunk, próbáljuk megtudni, ki is az, aki jobban tetszik a párunknak. A figyelmünk általában a szégyentelen harmadik külsejére irányul. Méricskéljük, összehasonlítgatjuk magunkkal. „Persze, könnyű neki, nincs gyereke, ráér egész nap a külsejével foglalkozni.” Pedig sokkal jobb lenne, ha inkább befelé fordítanánk a figyelmünket. Befelé, a párunkkal való kapcsolatunkra, és befelé, arra, hogy mit tud az a másik, amit mi nem. Mert valamit biztosan tud, ha a párunk elcsábult.

 

Mi hiányzik a társunknak?

A megcsalások a legritkább esetben történnek meg úgy, hogy a pár boldogan él, és egyszer csak derült égből váratlanul elszeretik a társunkat. Lehet, hogy sokan így élik meg az első pillanatban, de ha hajlandóak beszélgetni a társukkal, bizony kiderül, hogy annak már régóta hiányzik valami: a kedvesség, az intimitás, a szex, a szenvedély, az, hogy végre férfinek/nőnek lássák. Az is lehet, hogy valami olyan hiányzik neki, ami a mi közös kapcsolatunkban sosem volt meg. És akkor jön valaki, aki úgy tekint rá, ahogy én sohasem. Aki dicséri, ajnározza, nem kritizálja, felnéz rá. Szenvedélyes flörtök következnek. Mind-mind megannyi jutalom a dicséretre kiéhezett embernek, aki végre olyannak élheti meg magát, amilyennek mellettünk soha vagy csak ritkán.

 

Tükörbe nézni

Tehát ha az első fájdalmunk eloszlik, érdemes megvizsgálni, hogy mi hiányzott a kapcsolatunkból. Tudom, hogy ez nagyon-nagyon nehéz feladat, sokszor szinte lehetetlennek is látszik, de ha szeretnénk megtartani a kapcsolatunkat, akkor ez egy fontos, kihagyhatatlan lépés. Ha pedig épp egy elhidegülő kapcsolatban élünk, akkor egyenesen életmentő. Ha úgy döntünk, hogy megszakítjuk a kapcsolatot hűtlenkedő társunkkal, akkor is érdemes megtudni, mi az, ami félrelépésre késztette, hogy tanuljunk belőle a következő kapcsolataink számára. Ne neki akarjunk fejlődni, hanem magunknak, hogy legközelebb jobban csináljuk!

 

Olyan mint egy foghúzás

Tudom, hogy nagyon-nagyon kemény végighallgatni. Lehet, hogy sok olyan dolgot hallunk majd, ami mélyen fog érinteni minket. Lehet, hogy olyan szükségleteket fog említeni a társunk, amit mi nem akarunk, nem tudunk megadni neki. Körülbelül annyira lesz kellemes, mint egy foghúzás érzéstelenítés nélkül. De a fejlődés útja sajnos fájdalmakkal van kikövezve. Ha képesek vagyunk csöndben, figyelmesen végighallgatni a társunkat, rendkívül értékes visszajelzést kaphatunk, amelyet aztán kamatoztathatunk a következő kapcsolatunkban.

Hogy a kapcsolatotok ne végződjön félrelépéssel, íme néhány kapcsolatépítő ötlet júliusra.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük