Miért marad valaki évekig szerető?

Szeretőt tartani buli, szeretőnek lenni szívás. Ha szerető vagy, évekig hitegeted magad azzal, hogy a szerelmed egyszer majd otthagyja érted végre azt a házsártos feleségét, mert valójában téged szeret. Ezért aztán évekig eltűröd a lopott órákat, a titkokat, a hazugságokat, a magányos ünnepeket, és reménykedsz körömszakadtáig. Hiába figyelmeztetnek a barátaid arra, hogy ez egy reménytelen viszony, mégis maradsz, pedig az önértékelésed romjain csücsülsz. Tűrsz, és reménykedsz. Miért?

Miért lesz vajon valakiből szerető? Vannak lányok, akik nagy ívben elkerülik a nős férfiakat, és soha eszükbe sem jutna velük viszont kezdeményezni. Mások azonban rendre szeretőként végzik, egyik nős férfi ágyából szédülnek a másikéba, pedig mindig megfogadják, hogy soha többet. Vagy éppen évekre beleragadnak egy ilyen viszonyba. Mi történik velük?

 

A legtöbb esetben egy szeretői státuszban lévő nő semmi másra nem vágyik mint egy elkötelezett viszonyra, és reménykedve várja, hogy a szerelme végre elhatározza magát a válásra, és felvállalja a vele való kapcsolatot. Tudattalanul mégis mindig olyan férfit válasz, aki vagy elutasítja őt, vagy már foglalt, így nem lehet vele elkötelezett, tartós kapcsolatot kialakítani. A jelenség mögött gyerekkori sérülések állnak.

Az örökös második

Előfordulhat, hogy a szeretői státuszban ragadó nő gyerekként csak az „örökös második” volt a szülei számára. Úgy érezte, hogy a testvére, testvérei mellett labdába se rúghat, és folytonosan versenyeznie kellett a szülei szeretetéért. Az is előfordulhat, hogy az édesapja nem volt elérhető számára, ritka ünnepnek számított, amikor figyelmet fordított rá. Ezek a kislányok azt tanulták meg, hogy a szeretet, az elfogadás különleges alkalom, ki kell várni, meg kell küzdeni érte. Kialakul bennük az az elgondolás is, hogy „én mindig csak második vagyok”, „nem érdemlem meg, hogy szeressenek”.

Felnőttként ez a hiedelem elkezd működni, és tudattalanul úgy választ párt, hogy ezt az elgondolást beigazolni lássa. Egy nős pasi mellett ő mindig csak második lehet, és folyton harcolnia kell a figyelemért, a pasival töltött időért, a válásért.

 

Félelem az elköteleződéstől

Az is előfordulhat, hogy a szeretői státuszban élő nő a lelke mélyén nagyon is fél az elköteleződéstől. Hiába mondogatja fűnek-fának, hogy alig várja, hogy a szerelme végre feleségül vegye, valójában mélyen, tudattalanul retteg attól, hogy elkötelezett párkapcsolata legyen. Az elköteleződés arról szól, hogy az én és a te helyett kialakul a mi, megkezdődik egy közös élet.  A szeretői státuszban élő nő gyakran az ötödik diplomáját szerzi, karriert épít, és egyszerűen nincs is ideje arra, hogy elkötelezett, napi időt igénylő párkapcsolatban éljen. Az is lehet, hogy egyszer már nagyon megégette magát egy párkapcsolatban, és önvédelemből bezárul egy elkötelezett párkapcsolat előtt. Szereti ugyan az éppen aktuális pasit, ezért nehéz befejeznie a kapcsolatot, ugyanakkor a saját várát, biztonságát, szabadságát még ennél is jobban szereti.

Önbecsülés-, önbizalomhiány

Gyakran ragadnak bele szeretői kapcsolatba olyan nők, akiknek gyenge az önbecsülése, önértékelése. Mivel azt érzi, hogy ő „nem elég jó nő”, elfogadja, hogy örökös második legyen egy kapcsolatban, és beéri a lopott félórákkal is, mert azt gondolja, neki csak ennyi jár. Már arra is büszke, hogy egy ilyen fantasztikus pasi megtiszteli azzal, hogy a szeretőjévé választja. Nem hiszi, hogy neki ennél több is juthat, vagy ennél többet érdemelne.

Sajnos a hosszú ideig tartó szeretői viszony napról napra tovább rombolja az amúgy is ingatag önbecsülését. És minél tovább tart ez az állapot, annál kevésbé fogja hinni, hogy lesz még az életben férfi, aki szeretheti, megbecsülheti őt, és egyre kevésbé mer majd kilépni ebből a méltatlan helyzetből.

 

A szeretői viszonyból való kilépéshez nagyon nagy elkeseredettség és düh vagy hosszabb terápia szükséges. A nők gyakran „futnak a pénzük után”. „Ha már ennyit beletettem ebbe a viszonyba, most már kivárom, hogy végre elhagyja a feleségét.” Most nem hagyhatom el, mert mi van, ha már tényleg csak pár hetet kell várnom, és akkor végre tényleg elhatározza magát?” És maradnak még további heteket, hónapokat, éveket, mert reménykedve hiszik a változást.

A kijózanító pofont gyakran az adja, hogy a férfi bejelenti, hogy a felesége, akivel állítása szerint már évek óta nem szexel, gyereket vár. Vagy épp lecseréli a nőt egy másik szeretőre.

Nézd meg, hogyan segíthetek!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük