Miért nem tudsz nemet mondani?

Sokan vannak, akik nem mernek nemet mondani, mert félnek a konfliktusoktól, mert nagyon fontos számukra, hogy kedves embernek tartsák őket, és nem fér bele az énképükbe, hogy akár csak egyszer is önzőnek tűnjenek egy másodpercre is. Pedig nemet mondani nem önzőség, hanem gyakran jogos önvédelem.

Tekintélyszemélyektől való félelem

 

Ha tartunk valakinek a tekintélyétől (főnök, szüleink, bölcs guru) akkor eszünkbe se jut megkérdőjelezni a kérését, és automatikusan igent mondunk, alávetjük magunkat az akaratuknak. Azt hisszük, hogy ez a világ rendje, és nem is lehetne ez másként. A zsidó-keresztény kultúrkör tovább erősíti ezt a szemléletet. Arra szocializáltak minket, hogy az a felelős felnőtt, aki nem háborog, hanem szó nélkül teszi a dolgát, és feláldozza magát mások szolgálatában. Aki ennek az ellenkezőjét teszi, az önző. Manapság szinte társadalmi elvárás, hogy az ember túlterhelt legyen, és panasz nélkül gályázzon.

Az iskolában sem arra neveltek minket, hogy kimondjuk a véleményünket, érzéseinket. Emlékeim szerint, amikor ezzel mégis megpróbálkoztam, akkor megbüntettek, sőt bűntudatot keltettek bennem.

 

Bűntudat

 

A másik nagy visszatartó erő, hogy nemet mondjunk egy kérésre, a bűntudat. Menthetetlenül elönt minket a bűntudat, ha a saját belső hangunkra hallgatunk, ha ara gondolunk, hogy nekünk is járna egy kis öröm, és nemet mondunk egy kellemetlen kérésre. Rengeteg szülő fenyegeti azzal a gyerekét, hogy nem fogja szeretni, ha nem teszi azt, amit mond. Ki meri azt kockáztatni, hogy elveszti a szülei szeretetét?

 

Mérgező szülők

 

Nyilvánvaló tehát, hogy egy zsarnoki szülő igencsak megnehezíti a gyereke dolgát. Ha a szülő túlságosan sokat vár el a gyerekétől, folyton megmondja neki, mit tegyen, hogyan viselkedjen és hogyan érezzen, akkor a gyerek igen nehéz helyzetbe kerül, amikor önállósodni szeretne, és leválna a szüleiről. Egyes anyák olyan mesteri módon játszanak a gyerekük lelkiismeretén, hogy azt Mozart is megirigyelné. Persze, hogy nehéz lesz a gyereknek – felnőttként – nemet mondani bármilyen kérésre, hiszen beindul benne a jól ismert bűntudat-mechanizmus.

Nem fognak szeretni

 

Ha gyerekként nem fogadták el a képességeinket, ízlésünket, tehetségünket, gyengeségeinket, akkor nehéz lesz kiállni a saját véleményünk, szükségletünk mellett, hiszen azt tanultuk meg gyerekként, hogy mindez nem számít. Mindegy, hogy mit akarok, az úgyse lehet. Tehát egy idő után leszokunk arról, hogy akarjunk bármit is. Ráadásul megjelenik bennünk a konfliktustól való félelem is. Márpedig ha nemet mondunk valakinek a kérésére, könnyen lehet, hogy az illető dühös lesz, és máris egy konfliktus kellős közepén találjuk magunkat. Ez sokak számára végtelenül ijesztő.

Természetesen meg lehet tanulni a nemet mondás művészetét. Számtalan tréninget és előadást találhatunk ebben a témában.

Ha szeretnél bátrabban kiállni magadért, nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete című tudásanyag videóit!

Ha személyes segítségre vágysz, gyere el coachingra!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük