Milyen célokat érdemes kitűzni?

Komoly kutatások támasztják alá, hogy boldogságunk elengedhetetlen tartozéka, hogy legyenek álmaink, céljaink. A kérdés csupán az, miféle célok tesznek minket valóban boldoggá.

 

Nagyon nem mindegy, hogy miféle célokat tűzünk ki magunk elé. A sajátjaink ezek a célok, vagy a társadalom, esetleg a családunk kényszerítette őket ránk? Gyakran találkozom olyan boldogtalan munkavállalókkal, akik azért lettek például gyógyszerészek vagy ügyvédek, mert a családjuk ezt a pályát kényszerítette rájuk. Csak hogy legyen, aki továbbviszi a praxist. Ezek az emberek kínkeservesen végezték el az egyetemet, és utálják a munkájuk minden egyes percét, mert nem követhették a saját személyiségükből fakadó céljaikat. Nézzük meg, hogy miféle célokra érdemes feltenni az életünket!

 

Belső célok

Válasszunk olyan célokat, amelyek belülről, az érdeklődésünkből, az egyéniségünkből fakadnak! A belső célokat azért tűzzük ki, mert önmagukban is kielégítenek bennünket, és értelmesek a számunkra. Lehet belső cél az, hogy szeretünk utazni, megtanulunk egy új szakmát, mert nagyon érdekel minket, vagy éppen önismeretet fejlesztő tréningekre járunk. Az a jó belső cél, amelynek az eléréséért lelkesen dolgozunk, és már a cél eléréséért végzett munka is örömet jelent, élvezetes, értelmes tevékenység.

Külső cél az, amit azért választunk, mert mások ezt tartják helyesnek, ezt várják el tőlünk. Például azért keresünk társat, mert a szüleink és a társadalom nyomásának szeretnénk engedni, pedig tökéletesen jól érezzük magunkat egyedül is.

 

Hiteles célok

Az a hiteles cél, ami megegyezik a legalapvetőbb belső értékeinkkel és a mély érdeklődésünkkel. Például egy zenei tehetséggel rendelkező gyereket vétek élsportolóvá kiképezni, mert csak szenvedni fog. (Hacsak nem kiugróan tehetséges mondjuk a magasugrásban.) Ha olyan célokat választunk, amelyek jól illenek hozzánk, boldogabbak leszünk már az eléréséhez vezető út során is, és nagyobb eséllyel tartunk ki a céljaink mellett. Ehhez kell némi önismeret és érzelmi intelligencia, hogy felismerjük, mely célok illenek hozzánk valójában.

 

 

fogyókúra

Megközelítésen alapuló célok

Ugyanazt a célt felfoghatjuk úgy is, hogy egy kívánatos célt szeretnénk vele megközelíteni, de felfoghatjuk úgy is, hogy szeretnénk vele valamit elkerülni. Például egy fogyókúrát felfoghatunk úgy is, hogy az a célunk vele, hogy egészségesebbek és fittebbek legyünk, ez a megközelítésen alapuló cél. De gondolhatunk úgy is a fogyókúránkra, hogy azért csináljuk, hogy elkerüljük vele a túlsúlyt. Azok, akik elkerülő célt választanak, kevésbé boldogok, jobban szoronganak, és kevésbé tartanak ki a céljuk mellett.

 

Tevékenységre irányuló célok

A kutatások szerint azok az emberek, akik valamilyen tevékenységet jelölnek meg célként (túraklubhoz való csatlakozás, nyelvtanulás, önismeret fejlesztése), boldogabbak, mint azok, akik valamilyen tárgy megvásárlását tűzik ki célul. Természetesen boldoggá tesz bennünket, ha veszünk egy nagyobb tévét, házat vagy autót, de a tárgyakhoz nagyon gyorsan hozzászokunk, és pár hét múlva ugyanott lesz a boldogságszintünk, mint a vásárlás előtt. Ha viszont egy tevékenységet választunk, akkor tartósan boldogabbá válhatunk.

 

Tehát, amikor célokat tűzünk ki magunk elé, vizsgáljuk meg a céljainkat a fentiek alapján is. Nagyon sok álmunk már a célkitűzés szakaszában megsemmisül, mert nem felel meg a fenti kritériumoknak. Érdemes tehát jól átgondolni, mire is vágyunk valójában, mielőtt még túl sok időt, energiát áldoznánk valamire, ami nem is a saját célunk.

Ha szeretnél elérhető, hozzád illő célokat kitűzni, gyere el egy life coaching ülésre, ahol megkeressük a személyre szabott céljaidat!

Olvasd el az előző heti boldogságfokozó gyakorlatokat is!

Miért érdemes boldognak lenni?

Mozdulj meg!

Élvezd a pillanatot!

10 jó ok arra, hogy miért nevess gyakrabban

Rágódásmentesítő gyakorlatok

Nem lehetsz egyszerre irigy és boldog!

Tegyél jót valakivel és boldogabb leszel!

Azért vannak a jó barátok

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük