Milyen egy normális párkapcsolat?

Létezik egyáltalán normális párkapcsolat? Honnan tudhatom, hogy a párkapcsolatom normális, és nem épp a katasztrófa felé tart?

Gondolom, nem véletlenül kattintottál rá erre a bejegyzésre… Talán már felmerült benned a kétely, hogy jó-e a párkapcsolatod, normális-e az, ahogy érzed magad. Vagy talán benned van a hiba, és neked soha semmi nem jó?

Nos, megpróbálom összefoglalni, hogy szerintem milyen a jó párkapcsolat. Persze nem szentírás, lehet vele vitatkozni.

Két lelkileg egészséges fél kapcsolata

Szerintem akkor tud egészségesen működni egy párkapcsolat, ha a felek úgy mennek bele a kapcsolatba, hogy rendben vannak önmagukkal, stabil önbecsüléssel rendelkeznek, és képesek arra, hogy tisztelettel bánjanak önmagukkal és a partnerükkel. Ha az önbecsülésem ingatag, akkor a kapcsolatom is erősen inogni fog.

 

Két önálló fél kapcsolata

Az egészséges kapcsolatban a két fél identitása önálló, és ezzel együtt a kapcsolatuk mégis szoros. Ez olyan, mint két egymástól bizonyos távolságra álló oszlop. Külön állnak. A felek nem másznak bele egymás határaiba, nem csüngnek, nem csimpaszkodnak egymáson. Nem akarnak felelősséget átvállalni a másiktól, nem akarják megnevelni, vagy megmenteni a másikat, de empatikusan segítik egymást a problémák megoldásában. Képesek arra, hogy értő módon meghallgassák egymást. (Ha például a nő panaszkodik a főnökére, a férfi részéről nem az az empátia, hogy „mondtam már, hogy keress másik munkahelyet!”)

 

 

Valódi elkötelezettség

A valódi elkötelezettség kölcsönös bizalomra épül. Mindkét fél képes kimondani, hogy egymáshoz tartoznak, együtt képzelik el az életüket. Vannak közös céljaik, terveik. Van közös értékrendjük. Enélkül nem megy. Ha az egyik fél képtelen elköteleződni a társa mellett, akkor hihetetlenül ingataggá válik a kapcsolat.

 

Kölcsönös bizalom

Bizalom nélkül sem megy. Ez nem vakság, nem együgyűség, nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyjuk a félrelépés egyértelmű jeleit. De bízom abban, hogy a másiknak elég jó vagyok, és hogy a társam nem máshol keresi a boldogságát. Ehhez kell egy jó adag természetes önbizalom. De bizalom nélkül rendkívül zaklatottá válik egy kapcsolat. A bizalom érzése egyensúllyal jár, és a párnak ettől lesz kellemes, nyugodt közérzete.

 

Baráti kör

A jó párkapcsolathoz az is kell, hogy mindkét fél rendelkezzen stabil baráti körrel, támogatókkal, és ne a társától várja azt, hogy minden szükségletét kielégítse. Egy nőnek például legyen egy bizalmas barátnője, akivel képes nőiesen beszélgetni, körüljárni a problémáit. Ne várja el a férjétől, hogy képes legyen női módon csacsogni.

 

Tisztelet

A két fél szereti és tiszteli egymást. Elfogadják a másik másságát, és értékként kezelik a másik tulajdonságait. Ha én például vehemensebb, könnyen ki- és felrobbanó személy vagyok, tudom-e tisztelni, hogy a másik hallgatag, lassabb, megfontoltabb? Ha nem, akkor ez állandó konfliktusforrás lesz.

Neked mit jelent a normális párkapcsolat?

Ha kétségeid vannak azzal kapcsolatban, hogy jó-e a párkapcsolatod, gyere el egy párkapcsolati coachingra!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük