Mit tegyél, amikor fogalmad sincs, hogy mit tegyél?

Vannak az életünkben döntéshelyzetek, amikor fogalmunk sincs, hogy mégis merre kellene elindulnunk. Az is előfordul néha, hogy azt hisszük, csak két kellemetlen vagy fájdalmas dolog közül választhatunk, és nem látjuk, hogyan lesz bármelyik alternatívának pozitív kimenetele. Ilyenkor vajon mit lehet tenni?

no-gondolkodik-tabla-kerdojel

Elmondom, nekem mi szokott segíteni. Talán sokan tudjátok, hogy húsz évig tanítottam egy középiskolában. Az utóbbi években már nagyon rosszul éreztem magam ott, de tanítani nagyon szerettem (ma is szeretek). Nem a gyerekekkel volt bajom, és legyen elég erről ennyi. Január óta a férjem minden nap azzal indított el reggel, hogy „Meddig akarsz még bejárni az iskolába?”. Január óta (valójában már évek óta) gondolkodtam, hogy merre induljak tovább. Menjek vagy maradjak? Amikor eddigi életemben ilyen döntéshelyzetekbe kerültem, jó grafomán módjára mindig nekiálltam írni. Úgy, ahogy egy nagyon kedves pszichológus tanította nekem. Kézzel, füzetbe, a legrondább írásommal, szigorúan napi fél órát. Még akkor is, amikor semmi kedvem nem volt hozzá. Ha csak azt írtam, hogy „utálok írni”, és tízszer leírtam, akkor is. Egy idő után beindultak a gondolatok, kifogyott belőlem a nyavalygás, és elkezdett lassan kikristályosodni, hogy mit szeretnék. Jöttek a vágyak, álmok, tervek és célok. Kirajzolódott, hogy merre szeretnék menni, jöttek az ötletek, hogy mit kellene ehhez tenni. És elkezdtem csinálni. Januártól májusig kikristályosodott, hogy képes eltartani a coachingos vállalkozásom, sőt jött mellé még egy csomó ötlet, például elindítottam egy online emelt töri érettségi előkészítő tanfolyamot is. Ahogy ez tisztult, az iskolában is úgy alakult a helyzet, hogy a sarkamra mertem állni egy munkaügyi kérdésben, és végül abban maradtunk a (volt) főnökömmel, hogy közös megegyezéssel elválunk egymástól. A döntés másnapján elmúlt a másfél éve tartó alvászavarom, és a vércukorszintem is rendeződni kezdett az utóbbi hónapokban. Őszintén szólva fogalmam sem volt, hogy ennyire stresszel a munkahelyem. (A béka is megfő, ha lassan melegítik…)

Fél év kellett hozzá, de az írás segítségével meghoztam életem egy nagyon fontos döntését, aminek azóta is minden nap örülök.

diary_writing-blogs-redonline.co.ukgetty__landscape

Miért működik az automatikus írás?

A lényege, hogy gondolkodás nélkül érdemes írni, amilyen gyorsan csak bírunk. Kézzel füzetbe, és tilos bárkinek is megmutatni. Nem szabad stilizálni, a szép gondolatokat kiválogatni. Ha pedig egyszer már leírtál valamit, ne olvasd vissza! Sajnos sem a blog, sem a fórumok nem érik el ezt a hatást. Ha tehát azt tervezed, hogy blogban írod ki életed fájdalmas történeteit, lehet, hogy az is segít valamit, de messze nem ugyanaz a hatás.

A cikk folytatásához kattints IDE!

Vagy nézd meg, hogyan tudok neked segíteni, ha elakadtál a döntésben!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük