Mit tehetsz, ha a párod nem hajlandó változni?

Szép lenne a kapcsolatotok, ha a párod olyan lenne, mint régen. Vagy ha legalább hajlandó lenne változtatni a legidegesítőbb szokásain. Vagy ha legalább elmenne veled párterápiára. De nem megy, nem változik, és már nem olyan kedves, mint régen. Mit tehetsz te ebben a helyzetben?

Rendre érkeznek hozzám a fenti vágyakkal nők. Bárcsak történne valami, bárcsak visszaváltozna a párjuk azzá a kedves, sármos fickóvá, aki az első időkben volt! Bárcsak megbecsülné, hogy évek óta otthon vagyok a gyerekekkel, főzök, mosok, takarítok, és nem csak otthon szórakozok! De a férfiak többsége meg sem hallja ezeket a vágyakat, vagy csak gúnyos legyintéssel hessegeti el a párterápia ötletét. Mit tehetsz te, ha szeretnél vele maradni, és ép ésszel elviselni a kapcsolatot?

 

Ne nyaggasd!

 

Ha nyaggatod, akkor már csak dacból sem fog változtatni semmin. Emlékszel még, amikor a szüleid nyaggattak, hogy tanulj többet? Megtetted? Ha igen, akkor szeretted őket ezért? (Most nem számít, hogy így utólag hálás vagy!)

Számtalan házasságot láttam már tönkremenni azért, mert az egyik fél örökké nyaggatta valamivel a másikat. Ha valakit folyton utasítgatsz, manipulálni próbálsz, az nem arról szól, hogy jót akarsz neki, hanem arról, hogy jót akarsz magadnak. Valamilyen igényed kielégítetlen, és szeretnéd, ha a másik megtenné azt, amire vágysz. Csakhogy ez nyaggatásra, unszolásra nem fog változni, sőt nagy eséllyel rosszabb lesz.

 

Kinek van problémája?

 

Valószínűleg neked. Ha a férjed folyton szétdobálja a cuccait, és neked kell utána rendet rakni, akkor neked van problémád. Amíg rendszeresen elpakolsz utána, addig neki nem lesz semmi gondja. A lamentálásodat leszámítva. De azt meg könnyen elengedi a füle mellett.

Tehát te vagy a problémagazda, neked van vele problémád, a helyzet kulcsa is a te kezedben van, neked kell változtatnod a viselkedéseden, gondolkodásmódodon. Például dönthetsz úgy, hogy többet nem pakolsz el utána. Vagy megváltoztathatod a gondolkodásmódodat is: tényleg olyan nagy baj, hogy nem rakodik el? Akár megteheted helyette morgás nélkül is, és közben rájöhetsz, hogy ő pedig lenyírja a füvet.

 

Kérj segítséget!

 

Ha nagyobb a baj, és úgy érzed, hogy a kapcsolat folytatása felőrli az idegeidet, akkor kérhetsz segítséget, járhatsz terápiára, kommunikációs vagy konfliktuskezelési tréningre, hogy gyógyítsd a sebzettségedet, fejleszd a képességeidet. Ha te változol, máshogy fogsz viselkedni a pároddal, és ő kénytelen lesz másként reagálni.

Lehet, hogy nem fog tetszeni neki a változás, na ekkor történik meg majd a fordulat, mert ekkor már neki lesz problémája, ő fogja mondogatni, hogy változz vissza engedelmes, alázatos, mindent eltűrő társsá. Ha te kitartasz a változás mellett, akkor vagy szétválnak az útjaitok, vagy a társad is hajlandó lesz változni, dolgozni önmagán azért, hogy megmaradjon a kapcsolat. A folyamat elején ezt akartad, nem?

 

Nem vagy tehetetlen!

 

Bármi is a probléma most a kapcsolatodban, tudatosítsd magadban, hogy nem vagy tehetetlen! A változtatás lehetősége mindig ott van a kezedben! Bármilyen apró lépéssel kezded, de indulj el, és tegyél magadért valamit!

KATTINTS A LINKRE!

Soha nem késő megtanulni kiállni magadért! Nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete videóit!

Ha szükséged van valakire, aki közvetít közted és a párod között, gyertek el mediációra vagy párkapcsolati coachingra!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük