Mit tehetsz, ha beleragadtál egy rossz párkapcsolatba?

Aki már elmúlt harmincéves, az nagy valószínűséggel megélte, milyen az, amikor már kétségbeejtően rossz a párkapcsolata. Amikor már semmi sem jó, de az elszakadásra még nem határozta el magát az ember. Amikor dönteni kellene: menjünk vagy dolgozzunk a kapcsolaton.

Ezt tapasztalod egy rossz párkapcsolatban:

 1. Ebben a kapcsolatban nekem soha nem lehet igazam, és mindig az van, amit a másik akar. Esélytelen vagyok már arra is, hogy akár csak végigmondjam azt, hogy mit szeretnék.
 2. Képtelenek vagyunk öt percet eltölteni egy légtérben anélkül, hogy ki ne törne egy parázs vita, ami aztán mindig ugyanabban a mederben folyik, ugyanazokat a szavakat használjuk, ugyanazokat a sértéseket vágjuk egymás fejéhez.
 3. Már nem is érdekel, amit a másik mond. Egyáltalán. Az egyik fülemen be, a másikon ki.
 4. A legkisebb közös döntés meghozatala is óriási erőfeszítésbe kerül, mert ha én akarok valamit, a társam pontosan az ellenkezőjét csinálja, csak hogy engem bosszantson.
 5. Akkor vagyok nyugodt, amikor a társam nincs otthon. Ha megjön, már elkezd remegni a gyomrom.

 

Ezt érzed egy rossz párkapcsolatban

 

 1. Tehetetlen vagyok. Nem tudunk közösen dönteni, beszélgetni. Nem számít a vélemény, a kérésem, a kívánságom. Nem számítok.
 2. Magányos vagyok. A társam nem kíváncsi az életem eseményeire, arra, hogy mit gondolok, érzek. Nincs kivel beszélgetnem.
 3. Szégyellem magam, hogy ezt a kapcsolatot (is) elrontottam. Eleinte még panaszkodtam másoknak, akik különféle tanácsokat adtak. De mivel már hónapok (évek) óta ebben a pokolban élek, egyre jobban szégyellem, hogy képtelen vagyok változtatni az életemen.
 4. Azt érzem, hogy nem vagyok elég jó nő. A társam csak a rosszat veszi észre bennem. Hogy nagy a hasam, fenekem, vastag a combom, kicsi a mellem. Hogy rosszul állnak rajtam a ruhák. Már nem kíván. Én se őt.
 5. Rettenetes anya vagyok, aki hagyja, hogy a gyerekei ebben az őrültek házában nőjenek fel. Borzalmas mintát mutatok nekik a párkapcsolatra. Nagyon szégyellem magam, hogy ezt is elrontottam, hogy képtelen vagyok egy nyugodt otthont biztosítani számukra.
 6. Kétségbe vagyok esve, hogy most már ebben a pokolban fogom leélni az életemet. Ugyanakkor millió dolog köt a társamhoz: emlékek, évek (évtizedek). Vele töltöttem a legszebb éveimet. Hozzá kötnek a gyerekek, a lakás- és kocsi hitel. Hogy fogom eltartani magamat és a gyerekeimet nélküle? Kinek kellek még? Hiszen nem vagyok elég jó nő
 7. Döntésképtelen vagyok. Nem tudom elszánni magam a válásra, szakításra. De arra sincs erőm, hogy változtassak a kapcsolaton, a társam pedig hallani sem akar a párterápiáról.

 

A rossz párkapcsolat hatásai:

 

El kell döntened, mit szeretnél: maradni, és dolgozni a kapcsolatodon, vagy szakítani, válni. Ha ebben a fontos kérdésben nem tudsz dönteni minél előbb, akkor beleragadsz ebbe a romboló kapcsolatba, és szép lassan tönkremész.

 1. Ez a viszony teljesen aláássa a maradék önbizalmadat is. Minél tovább maradsz ebben az állapotban, annál kevesebb erőd lesz a változtatáshoz, mert gyenge önbecsüléssel nem leszel képes meghozni egy ilyen fontos döntést. Nem fogod elhinni, hogy a döntésedet végig tudod vinni, és azt sem fogod elhinni, hogy egyedül is megállsz majd a lábadon, esetleg még valaha az életben vonzónak talál egy férfi.
 2. Pszichés tüneteid lesznek: pánik, szorongás, depresszió, evés- és testképzavar. Ezek olyan betegségek, amelyek pszichológus, pszichiáter segítségével gyógyíthatók. Ha a folyamat kezdetén sajnáltad a pénzt pszichológusra, pár hónap vagy év után gyógyszerekre és pszichiáterre fogsz költeni, hogy egyáltalán be tudj járni dolgozni.
 3. Testi tüneteid lesznek: migrén, gyomor problémák, autoimmun betegségek, inzulinrezisztencia, diabétesz, nőgyógyászati problémák. Akár egy életre szóló súlyos betegséget is összeszedhetsz.
 4. Ha vannak gyerekeid, jó eséllyel okozol nekik maradandó pszichés károkat. Egy rossz házasságban felnövő gyerek egészen nagy valószínűséggel szorong. De van esély arra is, hogy agresszívvá válik, tanulási, magatartási és önértékelési zavarokkal küzd.

 

Amit tehetsz:

 

Ha szakítani, válni akarsz, tedd meg minél előbb. Ha házasságot kell felbontani, hosszú, nehéz folyamat áll előtted, de még mindig jobb tenni valamit, mit tehetetlenül sodródni évekig.

Ha szeretnéd fenntartani a kapcsolatodat, és a párod nem hajlandó változtatni semmin, akkor neked kell változtatni valamin. Ha te nem változol, ha te nem viselkedsz, kommunikálsz vele másként, akkor semmi sem fog változni. Ha viszont te elkezdesz másként beszélni vele, akkor már képtelen lesz a bejáratott sémáitok szerint reagálni. Akkor kénytelen lesz ő is változni.

Ehhez a másként viselkedéshez szeretnék neked segítséget nyújtani a párkapcsolati coachinggal. Adj magadnak egy esélyt a változásra, és jelentkezz most!

Ha inkább előadást hallgatnál erről a témáról, arra is van lehetőséged.

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb párkapcsolati érdekességeket olvashatsz!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük