Munkahelyi szerelem? Megéri kockáztatni?

Amikor a munkahelyeden szeretsz bele valakibe, nem csak a szívedet, hanem a karrieredet is kockára teheted. Ha szakítotok, továbbra is együtt kell dolgozni, bármennyire fáj. Lehet, hogy a kollégáid vagy a főnökeid fogják kifogásolni a kapcsolatotokat. Hogyan lehet úgy párkapcsolatban lenni egy kollégával, hogy minimalizáljátok a kockázatokat?

Egy kollégával félszavakból is értitek egymást

Egy napi 10-12 órát dolgozó ember sokkal több időt tölt a kollégáival mint a barátaival vagy a családjával. Együtt túlóráztok, közösen kínlódtok meg az eredményekért, és együtt örültök a sikereknek. Egy kolléga sokkal jobban érti a munkahelyi gondjaidat mint bárki más. Mindketten ismeritek a céges kultúrát, az erőviszonyokat, a pletykákat, így támogatni tudjátok egymást. Nem csoda hát, ha annyi románc bimbózik ki a fénymásolóban és a teakonyhában.

Csakhogy a rügyező viszonynak nem mindenki örül. Egy férj vagy feleség biztosan nem, sőt lehet, hogy a főnökötök vagy a kollégáitok sem repesnek az örömtől.

 

Jóban lenni a kollégákkal

A munkahelyi kapcsolatok egyik legnagyobb rizikója, hogy ellenségessé válnak az kollégák, különösen akkor, ha olyan emberrel randizol, aki a hierarchiában feletted áll. Egy amerikai vizsgálatból az derült ki, hogy a kollégák szerint azt, aki a főnökével randizik, valójában a feljebb jutás vágya hajtja, és érdekből „barátkozik össze” a felettesével. Ráadásul a kollégák kevésbé bíznak benne, így információt sem szívesen cserélnek vele, mert attól tartanak, hogy az visszajut a főnök fülébe. Ha tehát a feletteseddel randizol, nagyon óvatosan kell cselekedned, hogy bebizonyítsd: nem vagy kém. A munkatársakkal való jó viszony fenntartása már csak azért is hasznos, mert a párkapcsolatok jó része felbomlik, és ha a románc alatt kiközösítenek a kollégák, akkor szakítás esetén új munkahely után nézhetsz.

Nehéz helyzet áll elő akkor is, ha a főnök „kedvence” béremelést, előléptetést kap. A kollégák nehezen fogják elhinni, hogy megérdemelted, és hogy valós munkahelyi teljesítmény áll a juttatás mögött.

További nehézséget jelenthet, ha az enyelgésetek zavarja a többieket. A kétértelmű célzások, összenézések, az udvarlás olyan formája, ami a többi kolléga számára kínos, zavarhatja a munkavégzést. A kollégák akkor kerülnek majd igazán nehéz helyzetbe, ha esetleg véget ér a viszonyotok, és nekik is meg kell élni a kettőtök közötti feszültséget, esetleg egymás szidalmazását.

Jóban lenni a főnökkel

Ha egy kollégáddal randizol, lehet, hogy a főnökötök sem fog örülni a kapcsolatotoknak. Egyrészt azért, mert kettőtök viszonya a többiek kizárásával jár. Ha például csak ketten ismertek egy feladatkört, vagy egy probléma megoldását kettesben beszélitek meg, ám a többieket elfelejtitek erről informálni, akkor ez gondot fog jelenteni. A kezdeti lángolás, vagy éppen kételkedés (tényleg tetszem neki?) el is vonhatja a figyelmeteket a feladatokról. További fejtörést okozhat a felettesednek, ha a viszonyotok információk megosztásával, kiszivárogtatásával is együtt jár, és ezzel nehéz helyzetbe hozhatod a céget.

 

Kell-e szólni a főnöknek?

A munka törvénykönyve nem tiltja a magánéleti kapcsolatot kollégák között, sőt még főnök-beosztott viszonyt sem. Ettől függetlenül több Magyarországon is működő multi cég etikai kódexe vagy egyéb szabályzata viszont igen. Tehát két ember munkahelyi szerelmi kapcsolata nem jogsértés, ám tilos a visszaélés a kapcsolattal. A szerelemi viszony nem zavarhatja a munkát. A munkáltatónak joga van fellépni, ha üzleti titkok kerülnek ki a szerelmes kollégán keresztül, vagy ha a kapcsolat gazdasági érdekeket veszélyeztet. Tehát nem maga a kapcsolat jogellenes, hanem a szerelmes pár viselkedése. Ebben az esetben a vezető adhat szóbeli és írásbeli figyelmeztetést, sőt akár azonnali hatállyal fel is mondhat.

Ugyanakkor senki sem köteles bejelenteni a főnökének, ha munkahelyi románcba keveredett. Ha viszont komoly, tartós kapcsolatot építettünk ki egy kollégával, érdemes elmondani a főnöknek: egyrészt mert úgyis kiderül (vagy már rég tudja), másrészt így tiszták lesznek a viszonyok, és nyíltan meg lehet beszélni az esetleges gondokat.

Hogy megéri-e munkahelyi viszonyba keveredni? Többnyire nem tudatos választás kérdése, ha Cupido éppen a munkahelyi fénymásoló mellett talál el. Az viszont már tudatos döntést igényel, hogyan kezeled ezt a viszonyt, mennyire tudtok felnőttek módjára viselkedni, konfliktusokat kezelni.

KATTINTS A LINKRE!

Ha a társkereséshez segítségre van szükséged, nézd meg az Igényes társkeresők mesterkurzusának videóit!

Ha bizonytalan vagy abban, hogy megy-e ez neked/nektek, nézd meg, hogyan segíthet a párkapcsolati coaching!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen hasznos bejegyzésről sem!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük