Nem lehetsz egyszerre irigy és boldog – avagy hagyj fel az irigykedéssel!

No, nem csak azért, mert az irigység „csúnya dolog”, hanem azért mert boldogtalanná tesz. Amikor másnak a szépségére, okosságára, tehetségére vagy gazdagságára irigykedünk, akkor elkezdjük magunkat rosszul érezni, mert azt feltételezzük, hogy ezeknek a tulajdonságoknak mi híján vagyunk. Ettől pedig nyomban pocsékul érezzük magunkat.

 

irigy

A pszichológusok társas összehasonlításnak hívják azt a jelenséget, amelynek során összehasonlítjuk magunkat másokkal. Többnyire olyanokkal, akikről azt gondoljuk, hogy valamivel többet tudnak, vagy nagyobb vagyonnal rendelkeznek, mint mi. A kutatók kimutatták, hogy lehet ennek pozitív hatása is: ha arra sarkall minket, hogy elérjünk egy célt, vagy kijavítsunk valamilyen hibánkat.

 

Legtöbbször azonban káros lehet azt figyelni, hogy másnak jobban megy a dolga, mint nekünk, ugyanis kisebbségi érzéshez, szenvedéshez és alacsony önbecsüléshez vezet. És minél gyakrabban hasonlítjuk magunkat másokhoz, annál nagyobb az esélye annak, hogy boldogtalanok leszünk. A társas összehasonlítás azért is különösen kellemetlen, mert mindegy, hogy mennyire vagyunk sikeresek, gazdagok vagy szépek, mindig lesz valaki, aki sikeresebb, gazdagabb vagy szebb nálunk. Tehát akár egész életünkben szenvedhetünk az összehasonlítgatástól, mert nem lehetünk egyszerre irigyek és boldogok.

 

A kutatók végeztek egy vizsgálatot, amelynek az elején azt feltételezték, hogy azok az emberek boldogabbak, akik kevesebbet irigykednek. Megvizsgáltak boldog embereket, és azt találták, hogy ők tulajdonképpen nem is értik a kérdéseket. Ők tudomást se vettek mások eredményeiről, mert a saját belső mércéjüket használták önmaguk megítéléséhez, és nem hagyták, hogy mások eredményei befolyásolják a saját megítélésüket. Irigylésre méltó tulajdonság, nem? Sőt, azt találták, hogy a legboldogabb embereknek örömet okoz mások sikere. Ezzel szemben a boldogtalan embereket inkább lelombozza, ha azt látják, hogy mások diadalmaskodnak, és megkönnyebbülnek, amikor azzal szembesülnek, hogy mások kudarcot vallottak.

Remélem, most már kedvet kaptál arra, hogy felhagyj az irigykedéssel.

 

Hogyan hagyjuk abba az irigykedést?

Azért van némi haszna az irigykedésnek. Például érdemes megvizsgálni, hogy mi az, ami iriggyé tesz.

Íme, az eheti boldogságfokozó gyakorlat:

Fogj egy papírt, és írj fel legalább 10 olyan személyt, akire irigykedni szoktál, majd mindegyik mellé írd oda, hogy mi az, amit irigyelsz benne! Ezzel elkészítettél egy olyan listát, amelyen szerepelnek az általad nagyra tartott tulajdonságok és értékek. Most válassz ki egyet, és gondold végig, mit tudnál tenni azért, hogy ezt a vágyott célt, tulajdonságot elérd! Készíthetsz egészen aprólékosan kidolgozott tervet is a célig. Találd ki azt is, hogy mi az első lépés, amit megtehetsz a célod elérése érdekében! Ne várj arra, hogy majd csak történik valami! Most azonnal cselekedj! Még a kis lépések is javítani fognak az önbecsüléseden és a hangulatodon.

És ne feledd el megírni a tapasztalataidat kommentben!

Ha segítségre van szükséged a vágyaid megvalósításában, gyere el egy coaching ülésre!

Íme, itt vannak a Boldogságterv programunk előző heti gyakorlatai:

Miért érdemes boldognak lenni?

Mozdulj meg!

Élvezd a pillanatot!

10 jó ok arra, hogy miért nevess gyakrabban

Rágódásmentesítő gyakorlatok

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük