Önbizalom-növelés kezdőknek

Önbizalmat, önbecsülést nem adnak a boltban, és az iskolában sem tanítják, hogyan szeretheted, tisztelheted és becsülheted magadat jobban. Úgy növünk fel, hogy ha a családban nem kapjuk meg azt a fajta megbecsülést és szeretetet, amire szükségünk van, akkor önbizalom-hiányos felnőttként komoly hátrányokkal lépünk be a párválasztás és munka világába. Olvasd el az önbizalom növelés lépéseit.

Önbizalom növelés, magabiztos nő

 

Persze nincsen veszve semmi, még akkor sem, ha az iskola, a munkahelyünk vagy a családunk mindent elkövet azért, hogy sárba tapossa az önbecsülésünket. Ha komolyan elszánod magad, ha valóban célul tűzöd magad elé, hogy fejleszteni fogod az önmagad iránt tanúsított tiszteletedet és szeretetedet, akkor komoly fejlődést tudsz elérni.

Kezdjük először a belső átalakítással! Vizsgáljuk meg a gondolataidat!

1. Önbizalom növelés:  Döntsd el, hogy kinek a véleménye számít!

 

Az önbizalom-hiányos emberek számára rendkívül fontos, hogy mit gondolnak róluk mások. Ők úgy élik az életüket, hogy egyfolytában arra törekednek, hogy másoknak jó véleményük legyen róluk. Ezért aztán igyekeznek mindenkinek megfelelni. Ez azonban az őrülethez vezet, hiszen nem tudunk a körülöttünk élő összes embernek megfelelni, mert gyakran egymásnak ellentmondó elvárásokat kellene összeegyeztetnünk. Gondolj bele, hogy a főnököd elvárása, hogy minimum 12 órát dolgozzál naponta, a párod elvárása pedig az, hogy este hatra érjél haza. Akkor kinek akarsz inkább megfelelni?

Az első lépés, hogy döntsél ebben az igen fontos kérdésben! Kinek akarsz inkább megfelelni? Válassz ki 3-4 fontos embert az életedből, akinek a véleménye valóban számít, a többit pedig engedd el! Hidd el, egyáltalán nem számít, hogy mások mit gondolnak rólad! Egyrészt senki sem törődik azzal, hogy mit csinálsz, másrészt pedig ő is azon szorong, hogy te vajon mit gondolsz róla. Törődj azzal, hogy olyan életet élj, ami neked jólesik, a többire pedig tegyél magasból! Emlékszem, milyen mámorító és felszabadító pillanat volt számomra, amikor rájöttem, hogy már nem érdekel a főnököm véleménye. Fordulópontot jelentett az életemben.

magabiztos.jpg

2. Hagyd abba a versengést!

 

Az alacsony önbecsülésünk egyik masszív alappillére, hogy folyton azt vizsgáljuk, hol tartunk egy láthatatlan versenyben. Mennyire vagyunk okosak, szépek, gazdagok, nőiesek, férfiasak? A fejünkben egy láthatatlan viadal folyik, és ha úgy érezzük, hogy a számunkra fontos területeken lemaradunk, máris romokban van az önbecsülésünk. Ébresztő! Nincs verseny! Nem számít, ki a szebb, okosabb vagy gazdagabb! A szeretetet nem ez alapján kapod, hanem az alapján, hogy te mennyit adsz másoknak.

 

3. Nézd meg, honnan indultál!

 

Ha már mindenáron hasonlítgatni akarod magadat valakihez, akkor hasonlítsd magadat önmagad korábbi változatához! Nézd meg, honnan indultál, milyen hátrányokkal startoltál! A klienseim gyakran keseregnek, hogy hátrányos családi körülmények közül indultak, és így örökké lemaradva érzik magukat másokhoz képest. Pedig ha valakinek, hát nekik lenne okuk arra, hogy büszkék legyenek a teljesítményükre. Ha valaki fájdalmas gyerekkori körülmények közül jön, igenis legyen büszke arra, hogy nem szenvedélybeteg, hogy mégis van családja, képes ellátni önmagát és a gyerekeit! Nézd meg, hogy mekkora utat tettél meg, és nem hagytad el magadat, hanem körömszakadtáig küzdöttél azért, hogy elérd azt a pozíciót, ahol most vagy! Értem én, hogy nem vagy elégedett azzal, ami most van, de legyél büszke arra, amit eddig elértél! Bárhol is tartasz most, azt gondolom, minimum olimpiai aranyérem járna neked! Ebben biztos vagyok!

start.jpg

4. Válogasd meg a gondolataidat!

 

Legalább egy hétig figyelgesd, hogy milyen belső beszéd zajlik a fejedben! Figyelgesd, hogy miket mondasz magadnak! Eltűrnéd vajon, hogy bárki ugyanezeket mondja a gyerekednek vagy a szerelmednek? Eltűrnéd, hogy bárki azt mondja nekik, hogy „De béna vagy!”, „Nézd már meg, milyen dagadt vagy!” „Fú, én a helyedben így nem mennék ki az utcára!”. Nem vágnád pofán az illetőt? Akkor miért engeded meg magadnak, hogy ilyeneket mondjál magadnak? Nem érdemled meg, hogy kedvesen beszéljenek veled? Nem érdemled meg, hogy kedvesen beszélj magaddal? Ha te így bánsz magaddal, miért is várod el, hogy mások nagyobb tisztelettel beszéljenek veled? Ha nagyobb önbecsülést szeretnél, kezdd magaddal, és válogasd meg a belső beszédedet! Ezen a területen legyél magaddal szigorú, és kapd rajta magadat, amikor csúnyán beszélsz magaddal! A goromba mondatokat változtass szeretetteljes, gyengéd belső beszéddé! Nem könnyű munka, de ha következetesen csinálod, akkor észre fogod venni, hogy egy idő után már mástól sem fogod eltűrni, hogy megalázzon.

 

5. Mit csinálsz jól?

 

Aki nem szeretni magát, nehezen képes felsorolni akár 10 dolgot is, amit jól csinál. Vegyél egy füzetet, és írj le 10 dolgot, amit jól csinálsz! Bármilyen apróságnak is tűnik, írd le! Biztos vagyok benne, hogy találsz ennyit! Másnap írjál hozzá még egyet, aztán még egyet! Folytasd három hónapon át! Minden nap írj le még egy dolgot, amiben jó vagy! Három hónap után lesz egy százas listád. Szerinted mi a baj azzal az emberrel, aki ennyi mindent jól csinál? Figyeld meg, hogy menet közben át fog alakulni a gondolkodásod, és napközben a hibák helyett azon fogsz gondolkodni, hogy mi az, amiben jó vagy. És ez a lényeg! Ha sikerül átkattintani a gondolkodásodat, akkor elindultál az önbecsülés útján.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy alakíthatsz ki megfelelő önbecsülést, nézd meg az Elbűvölő önbecsülés mesterkurzus videóit!

Vagy BESZÉLGESSÜNK RÓLA NÉGYSZEMKÖZT!

KATTINTS A LINKRE!

HA TÁRSAT KERESEL, ÍGY TUDOK NEKED SEGÍTENI AZ ÖNBIZALOM NÖVELÉS FEJLESZTÉSÉBEN.

HA A PÁRKAPCSOLATOD JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN SZERETNÉD FEJLESZTENI AZ ÖNBECSÜLÉSEDET.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük