Öt indok, miért nem érdemes elválni

Szerintem a válás nem erkölcstelen és nem rossz. Sőt vannak esetek, amikor ez tűnik a legjobb megoldásnak. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a válás a legtöbb esetben pusztító hatást gyakorol a család minden tagjára, és ezt el lehetne kerülni, ha házaspárok még időben szakszerű segítséget kérnének, és valóban hajlandóak lennének dolgozni a párkapcsolatukért.

 

elválni

Íme az öt legfőbb ok, amiért nem érdemes a válást választani.

  1. Pusztító minden érintett számára

Nagyon nehezen és lassan látjuk be, hogy milyen hatalmas árat fizetünk az „eldobható házasságok” szabadságáért. Amikor egy pár a válás mellett dönt, egyáltalán nem képes felmérni azt, hogy mibe is vág bele. Fogalmuk sincs arról, hogyan fognak viselkedni a válás során, milyen hatást gyakorol a válásuk a gyerekeik életére, a saját pénzügyeikre, lakhatásukra, életmódjukra. Sokan azzal a felkiáltással vágnak bele, hogy minden jobb, mint ez a házasság. Aztán amikor egyedül ülnek a befizetetlen számláik felett egy albérletben, akkor átértékelik a véleményüket.

 

  1. A válás nem oldja meg a problémákat

Ezt végképp nem szeretik belátni a válásra készülő párok. Azt hiszik, hogy a válás egy csapásra megoldja minden gondjukat. Az ember alapvetően két ok miatt válik: hogy megszabaduljon egy fájdalmas, szeretet nélküli vagy pusztító hatású kapcsolattól, vagy talált valakit, akiről azt gondolja, hogy vele boldogabb életet tudna élni. Sok kiábrándult ember gondolja, hogy a házastársa minden baj okozója, és nélküle boldogabban tudna élni. Amikor pedig a válás után egy új kapcsolatban ugyanazokkal a problémákkal találja magát szemben, akkor felsóhajt: „Ó, a fenébe! Hogy én mindig ugyanabba a típusba szeretek bele!” És nem látja be, hogy a probléma a saját készülékében van. Ő az, aki a problémákat generálja minden egyes kapcsolatában. Újra meg újra ugyanazokat a hibákat követi el a kommunikációban vagy a viselkedésében. Ezt persze nagyon nehéz belátni és beismerni.

 

  1. A válás nem oldja meg a veszekedéseket

Sokan azt várják a házasság felbomlásától, hogy majd megszűnnek a veszekedések. A válás azonban a legtöbb emberből a legrosszabb énjét hozza elő. Különösen akkor, amikor pénzügyekről vagy a gyerekek „elosztásáról” vagy láthatásáról van szó. Nagyon kevés az olyan válás, amikor a felek képesek érett felnőttként, a gyerekekre tekintettel békésen intézni az ügyeket. Még ha ezzel a szándékkal indulnak is neki a bontópernek, menet közben rendszerint elszabadulnak az indulatok. Ráadásul ha gyerekek is vannak, az egykori házastársad mindig is a gyereked apja/anyja marad, soha nem „szabadulsz meg” tőle végleg. Ott lesz a nagy ünnepeken, ballagásokon, esküvőkön, és neked el kell viselned azt, ahogy viselkedik vagy éppen villog a legújabb párjával. Sőt azt is végig kell gondolnod, hogy a láthatásokon az új nő/férfi nevelni fogja a gyerekedet. Ez pedig újabb és végeláthatatlan forrása lesz a veszekedéseknek. Amitől a válással szabadulni akartál…

 

elválni24. A válás új problémákat szül

A válással milliónyi új probléma szakad a nyakadba. Teljesen új életet kezdesz. Ami persze elsülhet jól is, de addig rengeteg dolgot meg kell oldanod. Elsősorban is a pénzügyeket. A válás után a pár mindkét tagjának életszínvonala csökken. A magyarországi fizetéseket és az üvegplafont ismerve, az elvált nőké nagyobb mértékben, mint a férfiaké. Ugyanakkor az sem elhanyagolható tény, hogy az utcán heverő hajléktalan férfiak többsége is válás után csúszott le. (Eladták a közös lakást, tartásdíjat kellett fizetnie…)

Ha a gyerekek veled maradnak, akkor egyedül kell megoldanod a gyerekfelügyeletet, ha dolgod akad, megbetegszik a gyerek, vagy éppen randizni szeretnél.

Számtalan elvált embernek probléma újra társat találni. Egyrészt kijöttek a randizás gyakorlatából, fogalmuk sincs, hol találnak társat, és hogy is kell azt csinálni. Sokan öregnek, elgyötörtnek érzik magukat hozzá, és kételkednek benne, hogy például egy-két gyerekkel a nyakukon, kellenek-e még valakinek.

Mások úgy vágnak bele a válásba, hogy nem lesz semmi gond, úgyis találok magamnak társat. Ám amikor hónapok telnek el úgy, hogy egyedül hajtják álomra a fejüket esténként, akkor kezdenek kétségbe esni, és úgy érzik, kudarcot vallottak.

 

  1. Az igazi vesztesek a gyerekek

Valójában fogalmunk sincs, hogy min mennek keresztül a gyerekek a szüleik válása során. Nagyon ritkán tudják és merik megfogalmazni. A tinédzserek pedig nem akarják a szüleiket terhelni ezzel. Ők ilyenkor a családjukat veszítik el. Valójában nem a házastársak válnak szét, hanem a családok. Ami valaha a gyerekek számára a biztonság és menedék volt, nincs többé. Elveszítik a lábuk alól a talajt, és még csak beleszólásuk sincs a dologba. Hosszú vaskos könyveket írtak már tele azzal, hogy milyen hatással van a válás a gyerekek aktuális és jövőbeli életére. Nem akarlak riogatni, de nagyon rossz hatással. Ráadásul az elvált szülők gyerekei számára a szülők válása gyakran mintaként is szolgál, és nagyobb arányban válnak el felnőttként, mint azok a gyerekek, akik teljes családban nőttek fel.

 

A világért sem szeretném azt sugallni, hogy a pokoli veszekedések között élő párok maradjanak együtt a gyerekek kedvéért. Azt gondolom, sokkal nagyobb terhet tesz a gyerekek vállára, ha folyton azt hallják, hogy „miattad maradtam apáddal”, mha a szülő elvált volna. Ha valaki azért nem akar elválni, hogy ne sérüljön a gyerek, valójában csak a felelősséget tolja át a kölykökre, ahelyett, hogy nekiállna dolgozni a szörnyű párkapcsolatán.

Azt gondolom, hogy a rettenetesnek tűnő kapcsolatok is megmenthetők, ha a felek tényleg hajlandók dolgozni érte. Még akkor is, ha a társad azt állítja, hogy ő nem hisz az ilyen „pszicho-hülyeségekben”. Akkor kezdd magadon! Kérjél segítséget te, és kezdj változni te! Ha egy családi rendszerben az egyik tag változni kezd, óhatatlanul változásra készteti a család összes többi tagját is. Tehát nincs menthetetlen kapcsolat, és nem vagy tehetetlen, bármennyire is annak érzed most magad. Keress segítséget, és kezdj el változni, mert ha mindent ugyanúgy csináltok, ahogy eddig, akkor nem fog változni semmi!

Ha szeretnél változtatni, a segítő beszélgetésről itt olvashatsz.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük