Öt ok, amiért egészen biztosan nem éri meg házasságot kötni

Elöljáróban leszögezném, hogy menthetetlenül házasságpárti vagyok. Mégis muszáj beszélni néhány olyan okról, amiért nem érdemes házasságot kötni.

A házasság „egészséges”okai

 

A házasság választásának van egészséges és kóros változata. Minden olyan motívum egészséges, amely a házasság pozitívumait is tekintetbe veszi: vágy arra, hogy állandó társam legyen, közös életvitel, anyaság/apaság vágya, biztonságos szex iránti igény, érzelmi támogatás, gondoskodás adása, kapása. Van viszont néhány igen egészségtelen, és a házasságot kudarccal fenyegető motiváció is.

 

Félelem

 

A házasság kimenetele szempontjából kockázatosak azok a motívumok, amelyek valamiféle félelemből táplálkoznak: sokan rettegnek a magánytól, a vénlányságtól/agglegénységtől, a szegénységtől. Számtalan igen fiatal ember menekül házasságba a boldogtalan, fenyegetettségekkel teli alapcsaládból. Ez utóbbi esetben a fiatal pár hamar ráébredhet arra, hogy ami elől elmenekült, azt maga hozta létre új családjában.

A magány elől menekülők számára sem hoz megnyugvást az új kapcsolat. Többségük olyan ember, aki képtelen elviselni az intimitást, játszmákba menekül, csakhogy történjen végre valami, majd végül épp olyan magányosnak érzi magát, mint korábban, de a házasságot csak nehézségek árán tudja felbontani.

 

Végre kellek valakinek

 

Kockázatos motívum, ha a házasság célja az önértékelésen esett sebek gyógyítása, amelyeket egy megszakadt kapcsolat okozott. A bizonyítási vágy, hogy mégis kellek valakinek. Efféle házasság esetében nem a másikat szeretjük úgy, ahogy van, hanem a sebeinket nyalogatjuk, ami házastársunk átverését jelenti.

 

Nem tudom, ki vagyok

 

Ugyancsak a válás kockázatát hordozza a saját identitás, személyes önazonosság házasságban való keresése. Nem tudom, ki vagyok, egyedül senki vagyok, nincsenek céljaim, vágyaim. Egyetlen vágyam, hogy valaki mondja meg végre, hogy miért vagyok itt a földön. Ha házas vagyok, akkor legalább ez ad valamiféle identitást. Valójában a párkapcsolat közös identitásának kialakulását meggátolja, ha valaki szilárd én-azonosságtudat nélkül megy bele egy házasságba. Az ilyen ember nem tudja beletenni a saját személyiségét, vágyait, szükségleteit a kapcsolatba, és egy idő után csodálkozva veszi észre, hogy a másik „elnyomja”.

 

Mikor mész már férjhez?

 

Szerepet játszhat az elhamarkodott házasságban a család és a baráti kör unszolása, a kortárscsoporthoz való igazodás. Már 30/40 fölött járok, és még mindig nincs családom. Ez rettenetesen kínos lehet. Azzal a gondolattal belemenni egy házasságba, hogy legfeljebb elválok: felelőtlenség.

 

Terhes lettem

 

Számtalanszor kötnek házasságot a jövendő feleség terhessége miatt. Ilyenkor a házasság inkább kényszer és becsület dolga, mint szabad és felelősségteljes döntés.

Természetesen lehet példákat hozni, hogy a fenti motívumokkal kötött házasságok is működhetnek. Ez igaz, de ilyenkor érdemes megvizsgálni azt, hogy milyen belső erőket mozgósítottak a házastársak azért, hogy ez a kapcsolat működőképes legyen, milyen lépcsőfokokat „fejlődtek meg” a jó házasság érdekében.

Ha még keresed a társad, és szeretnéd felgyorsítani a folyamatot, gyere el egy társkereső coachingra vagy nézd meg az Igényes társkeresők mesterkurzusának videóit!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb érdekességeket olvashatsz a párkapcsolatokról!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük