Párválasztásunk titkos motívumai

A legtöbb társkeresőnek egészen határozott elképzelése van arról, hogy kit keres. Azt azonban nagyon kevesen tudják, hogy amikor párt választunk, a döntésünk nagy részéért tudattalan, néha igen ősi biológiai késztetések felelősek.

Az, gondolom, senkit nem lep meg, hogy a férfiak evolúciós célja, hogy szórják a magjaikat, és lehetőleg minél több nővel létesítsenek szexuális kapcsolatot, hiszen ez garantálja számukra a génkészletük továbbörökítését. Ezzel szemben a nők számára sokkal durvább következményekkel jár egy szexuális aktus: utóduk születhet, akit ki kell hordani, és hosszú évekig gondoskodni kell a nevelésükről. Így aztán nem véletlen, hogy ők körültekintőbben választanak, és döntésüket egészen más szempontok motiválják mint a férfiakét.

 

Kit választanak a férfiak?

Talán az sem meglepő, hogy a férfiak a legtöbb kultúrában fontosabbnak tartják párjuk testi vonzerejét mint a nők. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a szépségre, fiatalságra, a nő alakjára, megjelenésére. Jellemző, hogy a társkereső hirdetésekben a férfiak 80%-a sorolta fel az elvárásai között, hogy a jövendő párja legyen szép, csinos, jó alakú, miközben a nőknek csak 25%-a tett említést a férfi testi megjelenésére vonatkozóan. A nők esetében egyetlen szempont jelent meg a hirdetésekben: a pasi legyen magas.

a) Legyen szép

A szépség iránti vágy nem a férfiak magas fokú esztétikai igényességét tükrözi. Inkább arról van szó, hogy a külső testi szépség azt reklámozza, hogy az illető jó genetikai alkattal rendelkezik: egészséges, erős, nemzőképes.

 

b) Vékony vagy telt?

A nő testsúlya, alakjának arányossága is fontos szerepet tölt be a férfiak választásában. A női testen „tárolt” zsírkészlet az evolúció során rendkívül fontos volt, mert megléte jelezte, hogy a nő táplálni tudja a csecsemőjét. Jellemző,  hogy a történelem során a telt női alkat volt a szépségideál a XIX. század végéig. Ma már inkább a karcsú, sportos megjelenésű nőket tekintik szépnek, mert ez jelzi, hogy a nő előnyös társadalmi pozíciója folytán igénybe tudja venni a teste karbantartásához szükséges eszközöket (tud sportolni, megfelelő étrendet követ, van elegendő szabadideje). Az evolúciós örökség mindezek ellenére ma is él: a férfiak azokat a nőket tartják a legvonzóbbnak, akik testtömegindexük alapján normál testalkatúak, nem pedig szupervékonyak. Vagyis a férfiak közül sokan előnyben részesítik a közepesen vékony vagy enyhén telt női idomokat, miközben a nők belegebednek abba, hogy nagyon vékonyak legyenek.

 

c) Homokóra alkat

A kutatások szerint a férfiak a homokóra alkatú nőket találták a legvonzóbbnak. Természetesen emögött is evolúciós motiváció áll: a női derék-csípő arány megbízhatóan jelzi, hogy a nő mennyire egészséges és termékeny. A homokóra alkatú nők körében kisebb a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a gyomorfekély és a rákos megbetegedések kockázata. Nem véletlen, hogy a történelem során a nők a fűző és az abroncsos szoknya viselésével ilyen alakúra formálták magukat.

 

d) Szimmetrikus arc

Hasonló oka van annak, hogy a szimmetrikus arcú lányokat a férfiak vonzóbbnak találják. A jó arányokkal rendelkező, szimmetrikus arcú egyedek azt jelzik, hogy erős az immunrendszerük, mert képesek voltak megbirkózni a testi torzulásokat, asszimetriát okozó baktériumokkal. Egyébként ugyanez igaz a szimmetrikus férfiakra: a kutatások szerint ők négy évvel korábban létesítik az első szexuális kapcsolatukat mint kevésbé szerencsés külsővel megáldott társaik, és több szexuális partnerük is van életük során.

 

d) És a belső tulajdonságok?

A pszichológusok azt állítják, hogy a férfiak segíteni akarnak a nőknek, meg akarják oldani a problémáikat. Kétségtelen, az évmilliók során a férfi megszokta, hogy védelmezi és ellátja a nőt, ami arra huzalozta az agyát, hogy olyan nőt kell választania, aki segítségre szorul. Talán itt a magyarázata annak, hogy miért találnak manapság olyan nehezen társat az okos, talpraesett nők…

 

Kit választanak a nők?

A nők evolúciós célja, hogy olyan férfit találjanak, akinek jó a génkészlete, amit át tud örökíteni az utódaiba, ugyanakkor elég hűséges, megbízható társ, hogy segítsen a nőnek a gyereknevelés nehéz feladatában. A jó génkészletnek a férfiak esetében is van néhány külső jegye.

a) Markáns arcú, jó illatú férfi

A nőknek a markáns arcélű és erős állkapcsú férfiak tetszenek, ezek a jegyek ugyanis a magas tesztoszteronszintet jelzik. Ugyanakkor a nők képesek arra is, hogy szó szerint kiszagolják, hogy melyik pasi illik hozzájuk a legjobban. Biztos hallottál már az ún. izzadt póló kísérletről, melynek során arra kértek nőket, hogy férfiak izzadt pólói közül válasszák ki azt, amelyiket a legszexisebb szagúnak éreznek. A kísérlet során az derült ki, hogy a nők olyan férfiak verejtékét találták vonzónak, akiknek az immunrendszere nem hasonló, hanem kompatibilis volt az övékéhez. Tudat alatt olyan egyének vonzották ezeket a nőket, akikkel genetikailag életképesebb utódokat képesek nemzeni. Ezek szerint a randizás során nem árt, ha egy nő izzasztó helyzetbe hozza a jelöltjét, hogy legyen módja kiszagolni az összeillőségüket.

A nők szívesebben választják az átlagos testsúlyú széles vállú, karcsú fenekű férfiakat mint cingár vagy éppen kigyúrt társaikat. Meglepő, de a nők nem szívesen választanak hosszú távon társnak egy kigyúrt „kokszbajnokot”. A választásukban valószínűleg ott van az a megfontolás is, hogy aki ennyi időt szán a teste formálására, annak kevesebb ideje, energiája marad a családja számára.

 

b) Biztonságot nyújtó magas férfi

A társkereső hirdetéseket böngészve a kutatók azt találták, hogy a nők kétszer nagyobb gyakorisággal keresnek anyagi biztonságot nyújtó partnert mint a férfiak. Sok orvosnő, ügyvédnő és igazán gazdag hölgy vágyik olyan férfira, akinek a vagyona és a státusza még az övékét is felülmúlja. Vagyis nagyon fontos számukra, hogy jövendő társuk képes legyen eltartani őket és a jövendő utódokat.

A másik érdekesség, hogy a nők a magas, dominanciát sugárzó, magabiztos és határozott férfiakhoz vonzódnak. A magasság preferálása összefügg a férfiak dominanciájával és státuszával, illetve az erőforrások birtoklásával. Tény, hogy a mai társadalmakban nagyobb presztízzsel ruházzák fel a magasabb férfiakat mint az alacsonyabbakat, és kutatások bizonyítják, hogy a magasabb férfiakat gyakrabban választják vezetőnek, nagyobb fizetést kapnak mint alacsonyabb társaik.

 

c) Intelligens, jó humorú férfiak előnyben

Ha egy férfi nem elég magas és markáns arcú, akkor sem kell elkeserednie. A nők számára van még két további nagyon fontos párválasztási szempont: jövendő partnerüktől elvárják, hogy legyen intelligens és jó humorú. A férfiak intelligenciája a nők számára mind a hosszú, mind a rövid távú kapcsolatokban fontos szerepet játszik. Ez valószínűleg azért van így, mert az IQ összefüggésben van a foglalkozási státusszal és a gazdagsággal is. (Persze az EQ is, ami szintén egyre fontosabbá válik a nőknek manapság.)

A humorérzék pedig szorosan együtt jár az intelligenciával. Több kutatásból is az derült ki, hogy párkapcsolataikban a férfiak alkalmazzák, a nők pedig megítélik, értékelik a humort. Vagyis a nők egyértelműen a humorgyártó férfiakat részesítik előnyben, a férfiak pedig azokat a nőket, akik fogékonyak a humorukra.

Hogy mi következik mindebből? A nők abbahagyhatják a túlzásba vitt fogyókúrát, és elég, ha képesek nevetni a férfiak viccein. Persze az sem árt, ha leveszik a Vaslady páncéljukat, és engedik, hogy a férfi megmondja nekik azt, amit ők már maguktól is kitaláltak..

Azt azért még hozzátenném, hogy fentebb csak a párválasztásunk biológiai alapjairól írtam. Emellett a választásunkat még erősen befolyásolják a lelki, szociális és spirituális vonásaink is.

Ha elakadtál a társkeresésben, nézd meg, hogyan tudok segíteni neked!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen érdekes bejegyzésről sem!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük