Pénzkérdés a párkapcsolatban

A kapcsolatok megromlásának egyik leggyakoribb oka a pénzkezelés. Ki dönt róla? Közös kassza vagy külön számla? Ki keres többet? Miért nem takarékoskodsz? Mire költsünk? Millió lehetőség a vitára, veszekedésre.

Pénzről nem szeretünk beszélni, mégis sokat vitatkoznak rajta a párok. Minden ember magával viszi a párkapcsolatába a származási családjának értékrendszerét, többek között azt is, otthon hogyan kezelték a pénzt. Amikor egy párkapcsolatban két különböző pénzügyi értékrendszer találkozik, kész is a konfliktus. Sokan azt vallják, hogy erről nem kell beszélni, mert ha igazán szeretik egymást a felek, akkor ez nem lehet probléma, nincs kihatással az életükre. Nem a fenét, nem! Életünk 60-80%-t azzal töltjük, hogy pénzt keresünk, a maradékot pedig azzal, hogy elköltjük. Kizárt, hogy ez nincs hatással a párkapcsolatra.

 

Buktatók

 

A pénz kezelését nem tanítják az iskolákban, bár elvileg a gimnáziumi történelemoktatásnak most már része ez is. Az is tény, hogy minden harmadik ember szerint a partnere felelőtlenül bánik a pénzzel, és minden ötödik pár rendszeresen veszekszik a pénz hiánya miatt.

 

Pénzügyi ismeretek hiánya

 

Mivel nem tudjuk, nem tanultuk, hogyan bánjunk a pénzünkkel, gyakran kerülünk csapdába: elköltjük, kifizethetetlen hiteleket veszünk fel, túllépjük a hitelkeretünket, nem teszünk félre, nincs vésztartalékunk. Ügyes gazdálkodással, ésszel ezt mind el lehet kerülni, még akkor is, ha csak kevés pénzből gazdálkodunk. Sokan azt gondolják, hogy minden problémájuk megoldódna, ha többet keresnének. Pedig ez sajnos nincs így. Pénzügyi alapismeretek nélkül a több pénz is ugyanúgy kifolyna a kezünkből. Az első lépés tehát az, hogy megtanuljuk, hogyan kell házi költségvetést készíteni, takarékoskodni, pénzügyi tervet készíteni. Léteznek könyvek, tanfolyamok, amelyek segítenek ebben.

 

Közös kassza – saját számla

 

A következő leggyakoribb probléma, hogy működőképes lehet-e egy olyan párkapcsolat, ahol az egyik fél többet keres mint a másik. Általános helyzet, hogy az, aki többet keres, dominánssá válik: ő mondja meg, hogy mire költenek, mit vehet meg a másik, hová mennek nyaralni. A helyzet akkor válik igazán kritikussá, amikor a nő otthon marad gyesen, és nem keres pénzt. Ilyenkor végképp kiszolgáltatottá válhat. Ekkor van igazán szükség arra, hogy a többet kereső fél intelligens módon viselkedjen. A házasság/élettársi kapcsolat élet- és vagyonközösség is, és nem azok a szabályok irányítják, mint egy üzleti vállalkozást. Itt nem igaz az a szabály, hogy a behozott tőke nagysága határozza meg a beleszólási jogot. A párkapcsolat két egyenrangú ember viszonya, még akkor is, ha az egyik fél jóval többet keres, mint a másik. Ettől függetlenül a döntéseknél a kevesebbet kereső félnek ugyanakkora szavazati joga van. Vagy legalábbis kellene hogy legyen. Tisztában vagyok vele, hogy ez a kapcsolatok többségében nem így működik, és állandó konfliktusforrásnak számít ez a kérdés. És sok esetben válóoknak is…

KATTINTS A LINKRE!

Sosem késő konfliktuskezelést tanulni! Nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete című tudásanyag videóit!

Ha sok a konfliktus köztetek, nézd meg, hogyan segíthet rajtatok a párkapcsolati coaching!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb érdekességeket olvashatsz párkapcsolati témában!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük