Siker-suli (4. rész) – Hogyan legyen az álomból igazi cél?

Amíg a tervek csak gondolatban léteznek, addig csak álmok maradnak. Valóság akkor válik belőlük, ha részletesen elképzeled, leírod, és pontos célkitűzést formálsz belőle.

 

mérhető2A Harvard kutatói szerint a célok írásba foglalása juttatja fel a felső 3%-ot a csúcsra. Ha azonban valaki a sikeres emberek legfelső 1%-ához szeretne tartozni, nem elég listáznia a céljait, hanem bizonyos kritériumok szerint kell lejegyeznie őket. A következő szempontokat találták hasznosnak a kutatók.

 

  1. Legyen mérhető és konkrét

Olyan célt tűzzünk ki magunknak, amelynek van értelme számunkra, lelkesítő, és változást hoz az életünkbe. De ami talán még ennél is fontosabb: mérhető. Pontosan tudjuk, hogy elértük-e vagy sem. Nem jó cél, ha azt mondjuk, hogy szeretnénk megtanulni angolul. Honnan fogjuk tudni, hogy megtanultunk? Ha el tudunk olvasni egy könnyített olvasmányt, vagy ha Shakespeare-t olvasunk eredetiben? Mérhető viszont, ha azt a célt tűzzük ki, hogy szeretnénk egy origós felsőfokú nyelvvizsgát. Pontosan tudni fogjuk, hogy mikor értük el a célunkat.

 

naptár2. Jelöljünk ki határidőt!

Szabjunk határidőt, és elemezzük gyakran, hol tartunk a kitűzött célhoz képest, és mérjük fel, hogy még mennyi időre van szükség az eléréséhez. Vigyázzunk azonban, hogy nehogy túl rövid határidőt szabjunk, mert akkor garantált a kudarc. Például ha tíz kilót szeretnénk fogyni, és erre két hetet adunk magunknak, az elég irreális. Talán itt szorulunk rá leginkább mások segítségére. Lehet, hogy egy kívülálló reálisabban látja a helyzetet. Fontos tudnunk, hogy irreális cél nincs, csak irreális határidő.

 

3. Legyen elérhető!

Olyan célt tűzzünk ki magunk elé, ami nincs karnyújtásnyira tőlünk, de nem is elérhetetlen. Ha lehetetlenben gondolkodunk, garantált a kudarc. Például ha rövidlátók vagyunk, és repülőgép pilóták szeretnénk lenni, nagy az esélyünk a kudarcra. Ha 100 kilóról indítjuk a fogyókúrát, de a célunk az 58 kiló, szintén lehetetlen vállalkozásnak tűnik elsőre. És ha nem hisszük, hogy meg tudjuk valósítani a célunkat, akkor nem is fog sikerülni. Tehát úgy tűzzük ki a célt, hogy el is tudjuk hinni: képesek vagyunk megvalósítani.

 

4. Legyen reális!

Egészen világosan fogalmazzuk meg, milyen bizonyíték kell ahhoz, elértnek tekintsük a cél. Mit fogunk látni, hallani, érezni, amikor elértük a célunkat? Ha nem képzeljük el kellő részletességgel az álom megvalósulását, nem fogunk célba érni.

 

fontos cél5. Legyen fontos a cél!

Nagyon fontos. Legyen jó okunk arra, hogy megvalósítsuk, vágyakozzunk rá erősen. Gyakran előfordul, hogy valaki azért nem éri el a célját, mert nem elég fontos számára. Viszont ha valamit nagyon akarunk, akkor annyira belefeledkezünk az érte végzett munkába, hogy másra nem is tudunk koncentrálni. Teljes erőbedobással fogunk dolgozni érte. Sajnos sokszor az is akadály tud lenni, ha valamit nagyon, szinte görcsösen akarunk. Akkora tétje lesz a dolognak, hogy szorongunk, ami erősen rontja a teljesítményünket.

 

Az emberek többsége azt hiszi, hogy képes egyedül is elérni a céljait. Sajnos ez nem így van. Gondolj a számtalan sikertelen fogyókúrádra! Lehet, hogy már a célkitűzésnél elhibáztad. Ebben tud segíteni egy jó coach, aki már az elején segít kikerülni az alapvető hibákat.

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük