Siker-suli (6. rész) – A sikert szabotáló hiedelmeink

Hatalmunkban áll valóra váltani azt, amiről álmodtunk, ha olyan meggyőződések élnek a fejünkben, amelyek segítik a terveinket.

 

meggyőződésVannak szülők, akik eleve sikerre nevelik a gyerekeiket, ezzel erősen csökkentve a lúzer-életpályamodellre való alkalmasságukat. Ezek a szülők azt a meggyőződést plántálják a gyerekeikbe, hogy képesek elérni a céljaikat, segítenek nekik célokat kitűzni, és támogatják, biztatják őket a kudarcok idején. Sajnos az emberek többségének nem ilyen szülők jutottak, nekik maguknak kell kialakítaniuk a kudarcaik árán vagy egy jó szakember segítségével azt a meggyőződést, hogy lehetnek sikeresek is. Egy brit kutatás szerint 14 éves korukra a gyerekek 98%-ának negatív énképe alakul ki. Valószínűleg egy magyar felmérés is igen hasonló eredményre vezetne.

 

Egy amerikai motivációs szakember a fejünkben lévő meggyőződéseket egy asztalhoz hasonlította. Metaforájában az asztal lapja a meggyőződés, a lábak pedig a bizonyítékok. Ha például a Mikulás-kultuszra gondolunk, akkor a szülők meséi adják az egyik lábat, a másikat az óvónénik, a harmadikat meg az ovistársak, a negyediket pedig a piros csomag a csizmánkban. Ám egy bizonyos életkor után elkezdjük átrendezni a meggyőződésünket a Mikulás mibenlétéről. Felnőttként már komoly meggyőződéseink vannak, például az ellenkező nemről („Minden férfi/nő szemét.”). A meggyőződéseink alapját a tapasztalataink adják, mi pedig erősen általánosítunk. Csakhogy például a fenti meggyőződés oda fog vezetni, hogy csak azokat a férfiakat fogjuk észrevenni, akik alátámasztják a hiedelmeinket. Vagyis tényleg csak szemét férfiakkal fogunk találkozni, majd elégedetten hátradőlünk, hogy lám, lám, igazunk van, és boldogtalanul, magányosan éljük le az életünket.

 

rózsaszín szemüvegEhhez hasonlóan önsorsrontó elképzelés az is, hogy „Nekem úgyse fog sikerülni.” Vagy „Nekem soha semmi nem sikerül.” Esetleg „Én mindig ügyetlen voltam.”

A sikeres emberek azonban pontosan tudják, hogy a meggyőződéseink szűrőként működnek a világ megtapasztalásában. Vagyis tudják azt, hogy nem azt hisszük, amit látunk, hanem azt látjuk, amit hiszünk. És nem az a kérdés, hogy melyik igaz, hanem az, hogy melyik meggyőződés szolgál téged jobban, hogy azt az életet éld, amit élni akarsz. A lúzerek veszélyes helynek látják a világot, tele gonosz emberrel, és az életük valóban unalmas, gonoszsággal és kudarcokkal teli lesz. A sikeres emberek viszont másként gondolkodnak. Számukra a világ tele van lehetőséggel, kihívással, örömmel és pénzzel. És talán nem meglepő, hogy izgalmas, örömteli és gazdag életet élni. Te milyennek látod a világot? Jól szolgál téged ez a meggyőződés?

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük