A sikeres emberek 11 titka

Tonnányi irodalma van annak, hogyan lehet sikeres valaki. Sok ilyen könyvet végigolvastam az utóbbi időben, és arra jutotta, hogy 10-15 pontban össze lehet foglalni ezeknek a műveknek a lényegét.

1. Álmodj!

Merj álmodni, mert csak azt tudod megvalósítani, amit el is tudsz képzelni. Ha a fantáziádban folyamatosan negatív film pereg, miért csodálkozol, hogy pocsék az életed? A dolog önbeteljesítő jóslatként működik. Merj tehát álmodni, vedd elő a legvadabb fantáziádat, és járasd rajta az agyadat. A pozitív gondolatok is önbeteljesítő jóslatként működnek.

 

2. Tűzz ki célokat!

Ne csak fejben! Írd is le őket! Aki konkrétan meg tudja nevezni a céljait a következő 1, 3, 5, 10 évre, az képes arra, hogy meg is valósítsa őket. Tervezz papíron! Írd le egészen pontosan a célodat, mert ha nem elég konkrét, soha ne fogod tudni, hogy elérted-e vagy sem. A célokhoz mindig rendelj reális határidőt!

 

3. Tervezz!

Tervezd meg a célokhoz vezető utat! Haladj apró lépésekben! A tortát sem egyszerre esszük meg (na jó, a bulimiások igen), hanem falatonként. Egyetlen cél sem tűnik megvalósíthatatlanul óriásinak, ha képesek vagyunk részekre bontani, és minden egyes részcél elérésénél megünnepeljük magunkat.

 

4. Olvass, tanulj!

Akárhány éves is vagy, ne hagyd abba a tanulást! Egyrészt mert, frissen és fiatalon tart, másrészt pedig az igazán sikeres ember attól sikeres, hogy képes folyamatosan alkalmazkodni a folyton változó világhoz. Tehát azt javaslom, hogy naponta legalább egy órát olvass valami olyat, amiből tanulsz. És most nem ponyvaregényekre vagy szépirodalomra gondolok, hanem valami olyasmire, ami a szakmai előmeneteledet segíti, vagy a hobbidhoz kapcsolódik, amiből ki tudja mikor és hogyan egyszer talán még a megélhetésed forrása lesz. Járj tréningekre, tanfolyamokra, tanulj nyelvet! Soha nem tudhatod, mikor lesz szükséged erre a tudásra.

5. Válassz jól hivatást!

Válassz olyan hivatást, amit akkor is végeznél, ha már csak pár hónap lenne hátra az életedből! Ha megtalálod azt a munkát, ami igazán lelkesít, amit szívvel-lélekkel végzel, akkor reggelente boldogan pattansz majd ki az ágyból, messzire elkerül a depresszió, és ha szorgalmasan végzed a dolgodat, hamarosan elkezdenek jönni a kisebb-nagyobb (anyagi) sikerek is.

 

 

6. Tanulj meg pihenni!

Lazítani, nem csinálni semmit, csak nézni ki a fejedből. Aki erre nem képes, az képtelen megújulni, és nagyon gyorsan kiég, akármennyire is szereti a munkáját.

 

7. Mindig legyen időd a barátaidra!

Mert ők töltenek fel energiával, mert ők tartják benned a lelket a nehéz időkben, és mert ők azok, akik már akkor is ismertek, amikor még nem voltál sikeres. Vagyis segítenek neked a földön járni.

 

8. Időgazdálkodás!

A feladataidról készíts rendszeresen listákat, és minden napodat kezdd azzal a feladattal, amit a legjobban utálsz, a legnehezebbnek tartasz. Utána a többi már gyerekjáték lesz. Azokból az emberekből, akik halogatják, tologatják a munkájukat, soha nem lesz sikeres ember.

 

9. Gondolkodj pozitívan!

Aki a problémában kihívást és megoldandó feladatot lát, nem nyavalyogni kezd, hanem azon gondolkodni, hogyan lehet megoldani. A sikeres emberek keveset pletykálnak, nem kritizálják sem magukat, sem másokat. Igyekeznek minden helyzetben meglátni a jót, a hasznosat, a szépet. Még akkor is, ha a környezetük mindent elkövet, hogy visszahúzza őket.

10. Vállalj felelősséget!

Vállalj felelősséget a saját életedért! Ha egy rossz kapcsolatban vagy egy pokoli munkahelyen szenvedsz, akkor is tudnod kell, hogy a helyzetet te választottad, és csakis és kizárólag te tudsz kijönni belőle. Vagyis a kollégák, főnök és házastárs szidalmazása helyett az idődet fordítsd inkább arra, hogy megoldásokat keresel a helyzetre. Mert kiút általában több is van, csak néha annyira belecsavarodunk a problémába, hogy teljesen tehetetlennek érezzük magunkat. Ilyenkor érdemes keresni egy segítőt, coachot, aki segít más szemmel ránézni a helyzetre.

 

11. Kitartás

És végül a legfontosabb: kitartó munka nélkül nem megy! Ha leragadsz az álmodozásnál, de nem teszel semmit a vágyaid teljesüléséért, akkor csak délibábokat fogsz kergetni. Az igazán sikeres emberek a kitűzött célokhoz vezető lépéseket megtervezik, és elkezdik megvalósítani. És ha kudarcot vallanak, akkor is folytatják, csak esetleg más irányból próbálkoznak. A legtöbb sikeres tudós, író, költő rengeteg kudarc árán jutott el a céljához.

A lényeg, hogy a siker nem elérhetetlen délibáb, hanem nagyon is reális lehetőség mindenki számára.

Ha szeretnéd a lehető leggyorsabban elérni a céljaidat, gyere el egy coachingra, és megkeressük a te gyorsító-sávodat!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük