Sikeres emberek, akik nagyokat buktak

Amikor épp kudarcot vallunk, nehéz elhinni, hogy épp a siker előszobájában időzünk. Annak ellenére, hogy a bukást, a kudarcot nyomorúságosan fájdalmasnak éljük meg, mindig tanít valami újat, ami továbblendít minket egy jobb, sikeresebb élet felé.

Pedig a legtöbb híres és sikeres ember életében a nagy sikereket általában nagy bukások előzték meg: iskolai bukások, anyagi csőd, kirúgás egy munkahelyről, elutasítás a kiadóktól. Szánalmas nevetés, gúny és megvetés. Ezek a fájdalmas tapasztalatok valahogy mégis utat nyitottak valami jobb felé, arra késztették a szerencsétlen delikvenst, hogy valami új, kreatív megoldással álljon elő, amire soha nem jött volna rá, ha a vereség nem kényszeríti.

A legtöbb ember nagyon fél a kudarctól. Leginkább azért, mert arra törekszünk, hogy tökéletesek legyünk, és a kudarc komoly szégyenérzettel tölt el minket. Ezért aztán aggódunk, szorongunk, rettegünk attól, hogy nevetségessé válunk egy bukás, botlás vagy tévedés esetén. Csakhogy a szorongás éppen attól a kreativitástól foszt meg minket, amely a siker elengedhetetlen előfeltétele. Vagyis az örökös tökéletességre törekvésünkkel éppen a saját sikerességünk útjába állunk.

A legtöbb sikeres és gazdag üzletember büszkén vállalja a kudarcait, mert tisztában vannak vele, hogy a kudarc jobb tanítómester mint a siker. Ők arról beszélnek, hogy amikor elindítanak egy vállalkozást, akkor csak kísérleteznek, mert szeretnék tudni, hogy működik-e az elgondolásuk. A kudarcot nem katasztrófának, hanem tanulási lehetőségnek fogják fel.

Az alábbiakban szeretnék bemutatni tíz igazán sikeres embert, akik bukásokon, bénázásokon keresztül lettet híresek és/vagy gazdagok. Olyan emberek ők, akiket ma már mindenki ismer, becsül, tisztel, de a kortársaik kinevették, szánalmasan mosolyogtak rajtuk, a tanáraik pedig esetleg egyenesen ostoba fajankónak titulálták őket.

 

Albert Einstein

Állítólag hétéves koráig egyáltalán nem beszélt, nagyon nehezen tanult meg olvasni, ami miatt a tanárai retardáltnak, szellemileg elmaradottnak gondolták, végül kicsapták az iskolából. Mint minden normális kamasz, lázadt a tekintély ellen, aminek az lett az eredménye, hogy kicsapták az iskolából, az igazgató pedig azt jósolta, hogy nem fogja sokra vinni. Később ennek a lázadásnak mégis pozitív hozadéka lett, mert Einstein megkérdőjelezett minden korábbi tudományos igazságot. Közkeletű tévedés, hogy megbukott matematikából Valójában már gyerekként is matek zseni volt, viszont tényleg megbukott történelemből és földrajzból. Amikor később mégis elvégezte az egyetemet, ő volt az egyetlen, aki nem kapott tanári állást, mert a professzorai nem adtak neki ajánlást, ugyanis az egyetem leglustább diákjának tartották.

Thomas Edison

Edison, minden idők egyik legkreatívabb feltalálója, akinek 1093 szabadalom fűződik a nevéhez. Kisiskolás korában tanítója egyáltalán nem látott benne fantáziát, és „zavaros fejű” gyereknek nevezte. Valószínűleg a kölyök Edison sem szerethette a tanárát, mert három hónap múlva úgy ment haza, hogy neki elege van az iskolából, és ettől kezdve az édesanyja tanította. Tízévesen már saját laboratóriuma volt, amit egy vonaton rendezett be, és egy ügyetlenség miatt fel is gyújtott.

Nézzünk most néhány írót, akik nem rögtön kerültek fel a bestseller listákra.

 

Mikszáth Kálmán

Kezdő íróként kis híján éhen halt, mert nem volt „rendes” kenyérkereső foglalkozása, és képtelen volt az írásaiból megélni. Hogy ne rántsa magával a nyomorba a feleségét, azt hazudta neki, hogy másik nőt szeret, és kérte, hogy váljanak el. Amikor aztán pár év múlva A jó palócok és a Tót atyafiak című novelláskötetével befutott íróvá vált, ismét feleségül vette az exnejét.

 

K. Rowling

Valószínűleg mindenki ismeri a Harry Potter szerzőjének életét. Rowling elvált asszonyként egy egerekkel teli lakásban élt a lányával, és hogy ne a hideg, nyirkos lakásban üldögéljenek, napjait a csecsemő gyerekével kávéházakban töltötte, és ott írta a varázslófiú történetét. 12 kiadó utasította vissza a kéziratát, mert úgy gondolták, hogy túl bonyolult a cselekményszövése, és nem illik az ifjúsági regények sorába.

 

Kosztolányi Dezső

Kosztolányit az érettségi évében csapták ki abból a szabadkai gimnáziumból, ahol az apja is tanított. Egy önképzőköri ülésen a tanára magyartalannak nevezte Kosztolányi egyik versét, mire Kosztolányi közölte, hogy „a tanár úr ehhez nem ért, és különben sem vagyok kíváncsi a véleményére”.

 

Brad Pitt

Brad Pitt élete sem fényben és csillogásban kezdődött. Újságírást és marketinget tanult az egyetemen, de két héttel a diploma megszerzése előtt abbahagyta a tanulmányait. Első munkáinak egyike pedig az volt, hogy sztriptíztáncosnőket fuvarozott, hűtőket szállított, és óriáscsirkének öltözve egy étterem szórólapjait osztogatta.

 

Colonel Sanders

Igazi sikertörténet Colonel Sandersé, aki a KFC étteremlánc alapítója. Dolgozott vasutasként, jogászként (ezt hamar otthagyta, mert összeverekedett az egyik kliensével), majd autószerelő műhelyt nyitott. Mivel rendszerint őt kérdezgették az éhes turisták, hogy hol lehet egy jót enni, éttermet nyitott, és kikísérletezett egy csirkereceptet, amitől olyan jó lett a csirke, hogy mindenki hozzá járt enni. Csakhogy az ötvenes évek elején egy elkerülő utat építettek a városuk köré, és az autósok többé nem tértek be se a városba, se az étterembe. Sanders tönkrement, és 105 dollárral a zsebében járni kezdte Amerika éttermeit, hogy eladja a csirke-receptjét. Állítólag 1109 étteremtulajdonos mondott neki nemet, mire először igent kapott. Nem a receptért, hanem az eladott csirkék után kért százalékot. 69 éves volt, amikor megalapította az étteremláncát, és pár év múlva 3500-nál is több étterme volt.

 

Hogy mi a tanulság mindebből?

  1. Bárhogy is alakul az élet, mindenből lehet sikert kovácsolni.
  2. A tanárok gyakran tévednek, amikor Pistikét megítélik, és az iskolai eredmények nem jelzik előre a sikeres életet. Ezt különösen az anyukák véssék jól az eszükbe, akik nemsokára kézbe veszik gyermekeik bizonyítványát!

Ha szeretnél kijönni a kátyúból, és egy sikeres életre vágysz, nézd meg, hogyan segíthetek neked!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb érdekességeket olvashatsz!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük