Szólj-e a barátnődnek, hogy megcsalják?

Mit tegyél, ha megtudod, hogy a barátodat, ismerősödet csalja a párja? Szóljál neki, és vállald-e a rossz hír vivőjének hálátlan szerepét, vagy inkább hallgass mélyén, hátha rendeződik a kapcsolatuk?

Ez a világ egyik legfogasabb kérdése. Ha jó barátnődről van szó, akivel megosztjátok egymással a titkaitokat, különösen nehéz kérdés. Ha nem szólsz, akkor elárulod a kapcsolatotokat. Ha kiderül a félrelépés, és rájön arra, hogy te tudtál róla, akkor különösen nehéz helyzetben kerülhetsz, mert jó okkal fog árulással vádolni. Különösen szégyenletes a megcsalás, ha az ember lánya rájön, hogy rajta kívül már mindenki tudott a dologról. A legjobb barátnője is, és mégsem szólt neki.

A dilemma másik fele viszont az, hogy előfordulhat, hogy csak egyszeri botlásról van szó, nem fog megismétlődni többet. Az is lehet, hogy a barátnőd párja már rég szakított a szeretőjével. Akkor meg minek felbolygatni egy család életét? Különösen, ha gyerekek is vannak. Ráadásul a történelem során a rossz hír vivőjének nem egyszer az életével kellett fizetnie azért, mert ő hozta a rettenetes hírt. Valószínű, hogy a te fejed a nyakadon fog maradni, de nem biztos, hogy bárki is hálás lesz neked azért, mert felbolygattad az életüket.

További nehézséget jelent, hogy a megcsalásnak általában nagyon jól felismerhető jelei vannak, amit a feleségek jó nagy része tudattalanul nem vesz észre. Mert nem akarja észrevenni. Most akkor rombold le a tudattalan védekező mechanizmusát?

Egyáltalán mi motivál téged arra, hogy felfedd valaki másnak a titkát? Merthogy itt a csaló fél titkáról van szó. A barátnőd szemét szeretnéd felnyitni, hogy ha kiderül, kevésbé érezze magát megalázva? Esetleg titkon – magadnak se bevallva – a bosszúvágy és az irigység vezérel? Esetleg néha irigykedtél rá, mert neki több boldogság, pénz, siker jutott? És akkor most esetleg láthatod megalázva, összetörve? Nem árt először a saját motivációdat tisztázni.

 

Hogyan mondjam el neki?

 

Ha úgy érzed, hogy tiszták a szándékaid, tényleg jót akarsz neki, akkor talán az a legszerencsésebb, ha alkalmat keresel arra, hogy négyszemközt beszéljetek. Semmi esetre se törj ajtóstul a házra. Vannak helyzetek, amikor nem vagyunk alkalmasak arra, hogy rossz hírt halljunk, mert az meghaladja a fájdalomtűrő képességünket. Közelítsd meg a témát például mások helyzetéből kiindulva, és látni fogod, hogy a barátnőd mennyire hárítja a témát. Ha azt tapasztalod, hogy meggyőződéssel állítja, hogy az ő Gézája bizony hűséges, velük ez soha nem fordulhat elő, akkor még nincs itt az ideje annak, hogy felvilágosítsd a tévedéséről. Könnyen lehet, hogy az ő Gézájának tényleg fontos a házassága, és mindent elkövet, hogy a felesége ne jöjjön rá a félrelépésre. Ilyenkor jobb, ha nem avatkozunk be.

Ha viszont a barátnőd arról kezd beszélni, hogy a férje furcsán viselkedik mostanában, hogy szenved attól, hogy nem ért egyes dolgokat, változásokat, ha azt állítja, hogy bizonyosságra vágyik, mert gyanítja, hogy megcsalják, akkor nagyon kíméletesen elmondhatod neki azt, amit megtudtál. De hálát ne várj a felvilágosításért cserébe, és nagy a valószínűsége, hogy a férj se fog ajándékot küldeni neked…

 

Ha szeretnél megcsalásbiztos párkapcsolatban élni, hallgasd meg a Boldog párok titkai című előadássorozatot!

Vagy gyere el a Konfliktuskezelés a párkapcsolatban tréningre!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb cikkeket találsz párkapcsolati témában!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük