Sztereotípiák, amelyek rombolják a párkapcsolatot

Tele vannak a könyvesboltok, újságok a Mi kell a nőknek/férfiaknak? című cikkekkel. Önmagukban bizonytalan társkeresők bújják a sorokat, és megpróbálják kikövetkeztetni, hogyan kell viselkedniük, hogy végre társat találjanak.

 

sztereotípiaTalán mondanom sem kell, hogy az igyekezetük teljesen fölösleges. Hiszen ahogy nincs két egyforma férfi/nő, úgy az igényeik sem lesznek egyformák. Nézzünk néhány népszerű elgondolást.

 

„Minden férfi csak szexet akar.” „A férfiaknak csak a fiatalabb nők kellenek.” „Minden férfi szemét.” „A férfiak nem szeretik az okos, több diplomás nőket.” A sor tetszés szerint folytatható, kinek-kinek sérülése szerint. Mert a sztereotípiáinkat aszerint alakítjuk, amit gyakran tapasztalunk. A tapasztalatainkat pedig leginkább a szemléltetünk, a családból hozott mintáink alakítják. Leginkább az, amit az ellenkező nemű szülőnktől láttunk. Ha kisfiúként valaki azt tapasztalja, hogy az anyja világ életében eltartatta magát az apjával, könnyen juthat arra a következtetésre, hogy a nőknek csak a pénzes pasik kellenek. Ha kislányként valaki azt tapasztalja, hogy az apja rendszeresen félrelépett, durván bánt az anyjával, nem csodálkozunk, ha azt fogja gondolni, hogy minden férfi szemét.

 

gazdag pasiA nehézség ebben az, hogy az otthonról hozott tapasztalatokat, szemléletmódot aztán felnőtt tapasztalataink csak megerősítik. Nincs szó a titokzatos vonzás törvényéről. Nem arról szól a dolog, hogy amire gyakran gondolsz, azt úgyis bevonzod. Valójában az van, hogy könnyebben észrevesszük azokat az eseteket, amelyek alátámasztják a fejünkben lévő sztereotípiákat, mint azokat, amelyek ennek ellentmondanak. Mert a minket igazoló tapasztalatok jóleső elégedettséggel töltenek el minket: „Lám, lám, igazunk volt.”

 

Mi következik mindebből a párkapcsolatainkra, párkeresésünkre nézve?

Érdemes számba venni, hogy mit gondolunk a másik nemről. Fejezd be a következő mondatot! Minden férfi/nő…. Aztán vizsgáld meg, honnan ered ez a hiedelmed! (Biztos lehetsz benne, hogy ez csak hiedelem, hiszen minden férfi/nő nem lehet olyan, amilyennek te látni szeretnéd.) Gondold végig azt is, hogy ez a hiedelem mennyiben akadályoz téged abban, hogy megfelelő partnert találj, illetve a jelenlegi társaddal zökkenőmentesen együtt tudj élni.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük