Te észreveszed, ha mérgező kapcsolatban élsz?

Sokan élnek mérgező kapcsolatban a párjukkal, esetleg rokonaikkal, munkatársaikkal, főnökeikkel, és még csak fel sem tűnik nekik. Hogy miért? Gyakran azért, mert mérgező, diszfunkcionális családból jönnek, ahol az volt a természetes, hogy rosszul bántak velük, és el sem tudják képzelni, hogy lehet másként is élni: tiszteletben, egymás kölcsönös megbecsülésében. Elképzelhetetlen számukra, hogy van olyan kapcsolat, amelyben bátran önmaguk lehetnek.Te vajon felismered a mérgező kapcsolataidat?

Annak, aki bántalmazó, diszfunkcionális családban nőtt fel, tényleg nem könnyű felismernie, hogy egyes kapcsolati mérgezőek. Mutatok 5 jelet, amelynek segítségével jobban ráláthatsz a kapcsolataidra.

 

1. Úgy tűnik, hogy semmit nem vagy képes jól csinálni.

Folyamatosan azt kapod, hogy nem vagy elég jó. Bármit teszel, gondolsz, érzel, az rossz, szánalmas, nevetséges, megvetendő. Tehetetlennek érzed magad, mert nem tudsz megfelelni a partnerednek. Még akkor sem, ha pontosan azt csinálod, amit ő elvár tőled. Kigúnyolja a személyiségedet, te pedig szégyelled magad. Azt éled meg, hogy egy  szánalmas, szerencsétlen alak vagy. A partnered viszont szarkasztikus, nyers, mindig igaza van, fölényes, mindent tud. Rendszeresen félbeszakít, túlharsog másokat, kritikus, elnyomó, lekezelő, és tiszteletlenül bánik másokkal. Úgy gondolja, hogy joga van ahhoz, hogy az ő akarata szerint történjenek a dolgok, mert neki van igaza. A te szükségleteid, érzéseid egyáltalán nem fontosak.

 

2. Mindig minden róla szól, és soha nem rólad.

Természetesen neked is vannak érzéseid, ő azonban nem kíváncsi rájuk. Ha kifejezed – a lehető legszelídebben – hogy neked valami nem tetszik, fáj, bánt, rosszul esik, akkor erre ez a klasszikus válasz: „Most mit kell úgy odalenni?” „Ez van, ezt kell szeretni.” „Túlérzékeny vagy, az a te bajod.”. A rafináltabb változat: „Csak manipulálni akarsz az érzéseiddel.”

Képtelenség vele kétoldalú párbeszédet folytatni, mert meg sem hallgatja a véleményedet, nemhogy mérlegelné vagy tiszteletben tartaná. Számára egy IGAZ vélemény létezik: az övé. Az érzéseid tudomásul vétele helyett addig harcol veled, amíg az övé nem lesz az utolsó szó.

 

3. Képtelen vagy jól érezni magadat a társaságában.

A társaságában kínosan, feszengve érzed magad. Folyamatos szorongás mellette az élet, mert nem tudhatod, mikor kapod a következő beszólást. Szorongsz, félsz a találkozásoktól, mert teljesen kiszámíthatatlan a helyzet. Meg sem kell szólalnod, hogy kifogásai legyenek veled szemben. Ha hetekig-hónapokig nem találkozol vele, még akkor is talál benned kivetnivalót, és ezt az első adandó alkalommal a tudomásodra is hozza.

 

4. Nem lehetsz önmagad a társaságában.

Olyan érzés vele lenni, mint egy taposóaknákkal teli mezőn sétálni: soha nem tudhatod, hogy melyik mondatod, pillantásod, levegővételed robbant fel egy aknát. Keresi a lehetőséget, amikor bánthat, beszólhat neked. Nem érzed azt, hogy szabadon kimondhatod a gondolataidat, érzéseidet. Folyamatosan álarcot kell viselned, hogy elfogadjon téged. Egyszer csak azt veszed észre, hogy már nem is ismersz magadra, sőt nem is tetszik az az ember, akivé ebben a kapcsolatban váltál.

5. Nem fejlődhetsz, nem változhatsz.

Valahányszor jobbá szeretné válni, képezni akarod magadat, a másik hiteltelenséggel, gúnnyal fogadja. Kijelenti, hogy „te azt úgysem fogod tudni megcsinálni!”. Erőfeszítéseidet nem támogatja, nem bátorítja, sőt inkább elbizonytalanít. Arra törekszik, hogy a régi, engedelmes szerepedbe ragadj, ezért azt sulykolja beléd, hogy úgysem leszel soha másmilyen.

Ha a fenti jelek közül akár csak egyet is észreveszel, vizsgáld meg, hogy nem okoz-e az adott kapcsolat több kárt mint hasznot! Azt is érdemes átgondolni, hogy te miért és miként veszel részt ebben a kapcsolatban. Miért vagy még benne? Mi a hasznod belőle? Mi gátol abban, hogy kilépj egy mérgező kapcsolatból? Mert jó lenne ráhúzni a vizes lepedőt a gonosz partnerre, de összességében véve a te felelősséged az, hogy miért nem léptél még ki egy ennyire kártékony kapcsolatból.

KATTINTS A LINKRE!

Ha a kilépéshez, továbblépéshez szeretnél segítséget kapni, gyere el egy coaching ülésre, és alakítsuk át az életedet!

Ha szeretnél kiállni magadért, tanulj meg úgy módszert A kapcsolatépítő viták művészete segítségével!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb párkapcsolati témájú bejegyzéseket olvashatsz!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük