Te hová akarsz eljutni az életedben?

Mindannyian éreztük már azt, hogy ahol most tartunk, onnan nem lehet eljutni oda, ahová vágyunk. Mintha semerre se lenne út, egy helyben topogunk, bármerre is indulnánk, csak falakat, és elképesztő nehézségeket látunk.

utazás

 

Mesélek neked egy történetet.

Egy üzletkötő autója lerobbant egy kisvárosban. Amíg javították a járgányát, sétálgatott a „főutcán”, és unalmában megszólított egy járókelőt.

  • Megmondaná uram, hogy miről híres ez a város? – kérdezte kicsit gúnyosan.

A helyi lakos kihúzta magát, és büszkén válaszolt:

  • Ebből a városból indulva bárhová eljuthatsz, ahová csak akarsz.

Azt gondolom, (szent meggyőződésem), hogy bármilyen szutyok helyzetben is vagyunk, mindig van kiút. Ahogy nincs olyan város, ahonnan ne vezetne út kifelé, úgy nincs olyan helyzet, amiből ne lehetne megtalálni a kiutat. Lehet, hogy nem látjuk a megoldás, lehet, hogy úgy érezzük, mintha mindenütt falakba ütköznénk, de a falakat legtöbbször csak mi magunk húzzuk magunk köré, és az áthidalhatatlan szakadékok is csak a képzeletünk szülöttei. A megoldás többnyire nagyon is egyértelmű, csak fájdalmas, fáradságos a végrehajtás.

Most egy képzeletbeli jegyet ajándékozok neked. Ott van a jegy az asztalodon. Még üres, neked kell kitölteni. Mit írsz rá? Jól gondold meg, mert amit leírsz, az fog megvalósulni. Tudod egyáltalán, hogy mit írnál rá?

golden

 

Ugye rájöttél, hogy miről szól ez az egész? Arról, hogy mi a célod, mi az álmod az életben. A célokat illetően nem egyformán gondolkodnak az emberek. Vegyük sorra a tipikus eseteket!

 

Akik el sem indulnak

Vannak, akik el sem indulnak, mert látszólag elégedettek az életükkel. Jó ez így, ahogy van. Igaz, hogy pocsék a házasságom, utálom a főnökömet, a munkámat, a gyerekeimmel folyton veszekszem, de már csak ilyen az élet. Ezt kell szeretni. Ennél nem lehet jobb, örülök neki, hogy ennyi is jutott. Ki tudja, mi történne, ha elválnék, felmondanék? Lehet, hogy még rosszabb helyzetbe kerülnék. Ezt az életet legalább ismerem. Persze, pocsék, de legalább kiszámíthatóan biztonságos.

Akik így gondolkodnak, ostobaságnak tartják az álmodozást. Talán azt sem merik megengedni maguknak, hogy egy pillanatra elgondolkodjanak azon, milyen életre vágynának. Mivel idáig sem jutnak el, és szent meggyőződéssel hiszik, hogy nem érdemes mozdulni, így fogják leélni az életüket. De milyen élet lesz az?

lonelygirl

Vannak, akik tanácsot osztogatnak

Ők a nem mozdulóknak egy sajátos típusa. Ő az utazási szakértő, bár a saját faluja határát még soha nem lépte át. Maga nem indul el, de kiválóan tudja, hogy másoknak hogyan és hová kellene utazni. Tipikus észosztók. Kártékony fajta.

 

Vannak, akik éppen csak mozdulnak

Ők készek egy rövid kis utazásra, de kizárólag a komfortzónájukon belül. Egy kicsit kidugják az orrukat, megnézik, merre is lehetne elindulni. Tesznek pár lépést, és amikor beleütköznek az első nehézségbe, gyorsan visszaszaladnak a megszokott életükbe. Lelkesen olvassák az önsegítő irodalmat, lehet, hogy még terveket is készítenek, keresnek egy segítőt, és elvárják, hogy az megoldja helyettük az életüket. Járnak egy darabig, majd amikor nem történik semmi – mert az ég világon semmit nem voltak hajlandók megtenni a változásért -, keresnek egy másik segítőt, és tőle várják a megváltást. Mindaddig, amíg sértődötten, csalódottan fel nem adják az egészet.

one-step-forward

 

Vannak, akiknek a határ a csillagos ég

Ők azok, akiknek nem szalmaláng a lelkesedésük. Ők azok, akik annyira szenvednek egy helyzetben, hogy minden erejüket megfeszítve felállnak, és erőt, energiát, fáradságot nem kímélve megfizetik a változás árát. Vállalják a felelősséget az életükért, tisztában vannak vele, hogy senki az ég egy adta világon nem fog rajtuk segíteni, ha ők nem segítenek magukon. Keresnek egy segítőt, és addig dolgoznak, amíg ki nem jutnak abból a helyzetből, ahová a korábbi döntéseik juttatták őket. Igen, ők is félnek közben, meginognak, sírnak, visszamennének, de nem teszik, hanem haladnak előre lépésről lépésre. Nem kellemes az utazás első szakasza, de kibírják, gyúrják megállíthatatlanul, mert tudják, hogy amiben voltak, az sokkal-sokkal rosszabb annál, mint ami a legrosszabb esetben vár rájuk, ha elindulnak.

Ám ha egyszer elindultak, út közben olyan magabiztosságra, önbizalomra tesznek szert, hogy őket már nehéz megállítani. Ők azok, akik a pocsék helyzetből kikerülve olyan nagyszerű teljesítményeket érnek el, hogy mindenki csak bámul. Olyan célokat tűznek maguk elé, amelyekért képesek szívvel-lélekkel dolgozni bármilyen nagy nehézségek árán is. És mivel pontosan tudják, hová szeretnének eljutni, el is érkeznek oda.

Te melyik csoportba tartozol?

Ha szeretnél az induláshoz és az utazáshoz támogatást kapni, gyere el, és beszéljünk róla!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük