Te mennyire vagy megközelíthető?

Megközelíthetőség művészete

Bizonyára veled is megesett már, hogy nyugtalanul pásztáztad egy esemény résztvevőit, hogy vajon ki tűnik elég nyitottnak ahhoz, hogy szóba elegyedjél vele. A kérdést meg is lehet fordítani. Te vajon elég nyitottnak látszol, hogy egy idegen hozzád forduljon? Öntudatlanul is apró, finom jelzéseket bocsátunk ki, amelyek elárulják, mennyire vagyunk megközelíthetőek.

 

nyitottságPárkeresőknek különösen is fontos lehet, hogy tisztában legyenek azzal, hogy vajon mennyire mutatkoznak megközelíthetőnek, és megtanulják azt is, hogyan érjék el, hogy az emberek számára akkor legyenek vonzóak, amikor ők szeretnék. Ez már csak azért is lényeges, mert ez a tudás határozza meg, hogy sor kerül-e egy beszélgetésre vagy sem. Sokaknak meg kell tanulniuk szóba elegyedni a nekik tetsző partnerrel.

 

Testbeszéd

Gondold végig, hogy egy ismeretlen társaságban kihez mersz bátrabban odalépni! Ahhoz, aki karba font kézzel, mosolytalanul magányosan álldogál egy sarokban, vagy ahhoz, aki mosolyogva, derűs arccal nézelődik, pásztázza a jelenlevőket, és esetleg összeakad a pillantásotok? Gondolom, az utóbbit választod. A mosoly felhívás kapcsolatteremtésre.

Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a testbeszédükkel milyen üzenetet közvetítenek. Számukra a mosolyhiány semleges, természetes állapot, nem is gondolják, hogy ezzel negatív üzenetet közvetítenek. Nem tudják, hogy egy kívülálló így azt gondolja róluk, hogy nem túl érdekes és nem kedves személyek, és azt feltételezik, hogy kényelmetlenül éreznék magukat a társaságukban.

A vonzó testbeszéd tehát a következő: mosoly, laza testtartás, bólogatás, szemkontaktus.

 

Alkalmazkodás

Akkor is kisebb a megközelítési kockázat, ha hasonlónak és egyenrangúnak látszunk a többiekkel, vagyis alkalmazkodunk másokhoz. A hasonlóságot az öltözködésünkkel is kifejezhetjük. Bármilyen eseményre megyünk, érdemes előtte végiggondolni, hogy kik lesznek jelen, hogyan fognak felöltözni, és hozzájuk „idomítani” a megjelenésünket. Például egy falusi esküvőn nem érdemes megjelenni olyan kalapban, amilyet az anyakirálynő szokott hordani, mert nem leszünk szimpatikusak…

Természetesen a jó megjelenés sokat számít. Egy idegen számára a külsőnk nyújtja az első információt rólunk, éppen ezért sokkal nagyobb szerepet játszik az első találkozáskor, mint később. Ha látszik, hogy foglalkozunk magunkkal, akkor azt az üzenetet küldjük, hogy van önbecsülésünk, és törekszünk arra, hogy másoknak tetsszünk. Természetesen kulcsszerepet tölt be a stílus is. Vagyis válasszunk olyan ruhákat, amiben magabiztosnak és énazonosnak érezzük magunkat. Biztos te is szorongtál már valamilyen fontos eseményen olyan ruhában, amit nem igazán tudtál viselni, és inkább zavarban voltál. Ha farmeros-pólós lány vagy, lehet, hogy nem érzed magad kényelmesen egy kiskosztümben vagy koktélruhában, pedig néha fel kell venni. Minél többet gyakorlod a „kiskosztümös nő” szerepét, annál nagyobb magabiztosságra teszel szert, annál nagyobb eséllyel tudod majd viselni fontos alkalmakon.

A lényeg tehát, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben, legyünk elégedettek a külsőnkkel, és akkor mások is elégedettek lesznek vele. Nem kell mutatósnak lennünk ahhoz, hogy jól mutassunk. Ha kiegyensúlyozottak vagyunk, nem számít a testsúlyunk, a magasságunk, és jobb benyomást keltünk, mint ha megpróbálnánk palástolni a szépséghibáinkat. Akkor tűnünk vonzónak, ha azt sugározzuk, hogy elégedettek és büszkék vagyunk magunkkal.

 

Bemutatásra várva

Az emberek társaságban jobban kedvelik azokat, akik kezdeményeznek, hiszen így nem rájuk hárul a megismerkedés terhe. Vagyis vonzóbbak leszünk, ha mi magunk keressük a lehetőséget az ismerkedésre. Ráadásul ez azzal az előnnyel is jár, hogy mi határozhatjuk meg a beszélgetés hangulatát. Bizonyára te is észlelted már, hogy a hangulat ragadós. Minden egyes interakcióban átvisszük a másikra a hangulatunkat. A kutatók azt tapasztalták, hogy a negatív érzelmek gyorsabban átragadnak a másik emberre, mint a pozitívak, ráadásul hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy a rossz hangulatú beszélőtársunk mindig ilyen kellemetlen jelenség, tehát nem szeretnénk vele többet találkozni. Ha viszont jó a kedvünk, másokat is jobb kedvre derítünk. Tehát mosolyogjunk, mutassunk energikusságot, életkedvet. Még akkor is, ha éppen nehezünkre esik.

 

Tehát a jó első benyomás titka:

  • legyünk megközelíthetőek: mosolyogjunk, legyünk lazák
  • öltözzünk a többiekhez
  • próbáljunk mi ismerkedni, és ne várjuk, hogy mások jöjjenek oda hozzánk

Ha szeretnél társat találni, a segítő beszélgetéseken egyénre szabott megoldást keresünk.

Ha szívesebben beszélgetnél a problémáidról egy csoportban, akkor jelentkezz a Boldog párkapcsolatért titkos facebook csoportunkba. A következő címen kérhetsz meghívót: janosiv@szemelyescoach.hu

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük